امضا محفوظ
نظرات نویسندگان مهمان لزوما بازتاب دهنده نگاه صدای پزشکان نیست
این اولین بار در جمهوری اسلامی است که وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی همزمان میان هر دو جناح سیاسی تقسیم شده است.
پس از پیروزی دکتر روحانی در انتخابات ۱۳۹۲ انتخاب وزیر از میان اصولگرایان و یا اصلاح طلبان به یک چالش جدی تبدیل شد. پس از لابی ها و کش و قوس های فراوان، در نهایت نام سید حسن قاضی زاده هاشمی اصولگرا بر زبانها افتاد. اما در این میان، رضایت و توافق اصلاح طلبان پیروز، برای پذیرش وزارت فردی اصولگرا یک معضل جدی بود.
قبل از معرفی وزیر پیشنهادی بهداشت به مجلس، حامیان قاضی زاده هاشمی و در نهایت خود وی دیدارهایی با فعالین و بزرگان سیاسی جامعه پزشکی در دو طیف داشتند که مهمترین آن، جلسه اعضای ارشد انجمن اسلامی جامعه پزشکی با قاضی زاده هاشمی بود. پس از آن جلسه بود که سید حسن قاضی زاده هاشمی خیالش از بابت انتخاب و معرفی وی از سوی رییس جمهور منتخب به مجلس برای وزارت بهداشت راحت شد!
قاضی زاده هاشمی، نگرانی چندانی بابت رای اعتماد مجلس اصولگرا نداشت و همین هم شد و فعال قهار و متمول بخش خصوصی پزشکی و صاحب یکی از بزرگترین کلینیکهای تخصصی و فوق تخصصی چشم پزشکی، بدون چالش جدی در جلسه رای اعتماد، با رای بالای مجلسیان عازم ساختمان وزارت خیابان ایوانک شهرک غرب شد.
به زودی خبر رسید کرسی معاونت غذا و دارو، معاونت آموزشی و دبیرخانه شورای آموزش تخصصی سهم اصولگرایان شده است و به ترتیب رسول دیناروند، باقر لاریجانی و امامی رضوی بر صندلی ها جلوس کردند. بطور سنتی هم حراست و اداره گزینش همچنان در دست اصولگرایان باقی ماند.
از سوی دیگر، معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی و بخش اعظم معاونت درمان هم سهم اصلاح طلبان بود و ایرج حریرچی عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی و آقاجانی به ترتیب بر صندلی ها جلوس نمودند. اداره کل ها نیز به همین نسبت تقسیم شد.
از همان اول تصور میرفت که حضور همزمان دو طیف سیاسی کشور در وزارتخانه، اداره آن را با چالش جدی مواجه کند! اما به مرور معلوم گردید که این دوطیف، مبانی مشترک زیادی برای همکاری دارند که مهمترین آن حفظ و برخورداری از کیک قدرت در وزارتخانه بود که خود مبنای خیلی از مواهب و اختیارات بود.
دو طیف درون وزارتخانه به زودی توانستند برای بقا هم که شده حریم و حدود همدیگر را تعریف، شفاف و تثبیت نمایند، اما بعدها معلوم شد که این دو، با تقسیم صندلی های وزارتخانه، اشتراکات دیگری هم پیدا کرده اند! مهمترین آن، مخاطب مشترک یعنی بدنه جامعه پزشکی بود! بدنه باید همکاری میکرد، تمکین میکرد و در مواقع لزوم هم تحمل! اما فشار طرح تحول سلامت، افزایش بار کاری پرسنل بهداشت و درمان، کمبود و عدم تامین کافی منابع مالی طرح و عدم پرداخت به موقع کارانه از یک سو و تصمیمات و دستورالعمل های منجر به تغییرات بنیادین و بعضا شوکه کننده و چالش برانگیز مسئولان وزارتخانه، به مرور تاب تحمل را از بدنه جامعه پزشکی گرفت و صدای طیف های مختلف را یکی پس از دیگری درآورد! بدنبال اعتراضات صنفی بدنه جامعه پزشکی، مسئولان وزارتخانه به جای برخورد اقناعی و همدلانه و اقدام برای اصلاح عواقب دستورالعمل ها، از همان ابتدا بی توجهی پیشه نموده و با ادامه و گسترش اعتراضات، برخوردهای تحکم آمیز و قهرآمیز با مطالبه گران را در پیش گرفتند و همینجا بود که بعد دیگری از اتحاد دو طیف سیاسی مستقر در وزارتخانه، خود را نمایاند! در اقدامی هماهنگ از سوی وزارت بهداشت، برخورد قهر آمیز با پاتولوژیستها و دستیاران معترض به امور صنفی پاتولوژی آغاز گردید و اوج آن محروم کردن دستیاران از شرکت در امتحان ارتقا و پاسخ تند مدیران دو طیف سیاسی وزارتخانه به گلایه استاد اخلاق دانشگاه شیراز بود که از سوی دکتر ایمانیه رییس اصولگرای دانشگاه شیراز و باقر لاریجانی معاونت اصولگرای آموزشی وزارتخانه و ایرج حریرچی قائم مقام اصلاح طلب وزارت بهداشت صادر شد.
اما این روزها بدنه جامعه پزشکی دیگر تاب تحمل و سکوت ندارد، به هر روش ممکن ناراحتی خود را بروز میدهد. انتخابات صنفی نظام پزشکی که این روزها نهادی بی اثر جلوه میکند، به فرصتی برای خیزش بدنه تحت فشار اما پرتعداد جامعه پزشکی تبدیل شده است. انبوه پزشکان جوان خط مقدم سیستم درمانی اما محروم و محذوف از حقوق صنفی خود، چشم امید به این انتخابات برای احیاء حقوق صنفی خود دوخته اند.
حال باید ماند و دید که فشار بدنه جامعه پزشکی به وزارتخانه برای حل معضلات موجود و برخوردهای چکشی، تند و بعضا تنبیهی مسئولان دو طیف سیاسی، تاثیری بر نتیجه انتخابات نظام پزشکی خواهد داشت یا نه و در نهایت کفه زورآزمایی و وزنه چالش را به نفع بدنه جامعه پزشکی سنگینتر خواهد کرد و یا اتحاد دو طیف سیاسی وزارت بهداشت، با اشغال نهاد صنفی نظام پزشکی، هسته قدرت در این وزارت را سختتر و غیر منعطف تر خواهد کرد!
پاسخ بدهید
اولین نفری باشید که نظر می دهید