به گزارش صدای پزشکان، دفتر دستیاری سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران دربارهی اعلام آگهی فراخوان و پذیرش دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی، نامهای خطاب به ریاست سازمان نظام پزشکی کل کشور منتشر کردهاست. متن نامه به شرح زیر میباشد:
بسمه تعالی
استاد گرانقدر جناب آقای دکتر فاضل
ریاست محترم سازمان نظام پزشکی کل کشور
با سلام و احترام
چنانکه مستحضرید در اوایل سال جاری آگهی فراخوان و پذیرش دوره تکمیلی علوم آزمایشگاهی با استناد به قانون سال ۶۷ مجلس شورای اسلامی توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام شد که موجبات اعتراضات شدید جامعه پزشکی، انجمن های علمی رشته های مختلف پزشکی، ریاست محترم کمیسیون بهداشت مجلس جناب آقای دکتر نوبخت (پیوست ۱) و مصوبه شورای عالی نظام پزشکی (پیوست ۲) را مبنیبر درخواست توقف موقت این عمل تا بررسی قانون در مجلس به دنبال داشت که مورد توجه قرار نگرفت و در تاریخ ۵ مرداد سال جاری، در حالیکه تأسیس این دوره، سیر قانونی و شوراهای مربوطه در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را طی نکرده و کوریکولوم (برنامه آموزشی) تدوین و تصویب شده نداشت؛ آزمون ورودی دوره فوق الذکر برگزار گردید که بدعتیبی سابقه در تاریخ کلیه ی آزمونهای وزارت بهداشت و آموزش پزشکی محسوب می شد؛ به دنبال آن در تاریخ ۲۰/۱۰/۹۶ نامه ای از جانب آقای دکتر حاجتی، مسئول دبیر خانه شورای آموزش علوم پایه پزشکی به ۴ دانشگاه اصفهان، شیراز، تهران و مشهد ارسال گردید (پیوست ۳). که به پیرو آن نامه، برنامه آموزشی دوره تکمیلی فوق الذکر، به دانشگاههای مذکور، ضمیمه بود و طبق متن نامه ایشان، این برنامه آموزشی نه حتی در شورای آموزش علوم پایه پزشکی، که در جلسه مدیران تحصیلات تکمیلی همان ۴ دانشگاه مورد تأیید قرار گرفته است؛ و در متن این برنامه آموزشی، در قسمت مقدمه، اولین هدف این دوره، «تأسیس آزمایشگاههای تشخیص طبی عمومی» ذکر می شود.
طبق این برنامه آموزشی، اعضای هیأت علمی پاتولوژیست که مرجع آموزش طب آزمایشگاه در سراسر کشورند دور زده شده و دوره زیر نظر خود PhDها انجام می شود به این صورت که PhD یک رشته، موضوعات هر رشته دیگر را طی دوره ای فقط به مدت یک الی چهار ماه، گذرانده و یک دوره فیزیوپاتولوژی ۶ ماهه نیز می گذراند و از طریق این میانبر و شعبده بازی تبدیل به مسئول فنی کل یک آزمایشگاه تشخیص طبی می شود.
سؤالات فراوان در این ارتباط وجود دارد از جمله:
۱- آیا برگزاری آزمون یک دوره تکمیلی بدون تصویب آن دوره در شوراهای مربوطه وزارتخانه و بدون برنامه آموزشی قانونی است؟
۲- آیا برنامه آموزشی که حدود ۶ ماه بعد از آزمون به دانشگاههای پذیرنده این دوره ارسال شده است، که بدون طی شوراهای مربوطه از جمله شورای آموزش پزشکی و تخصصی، شورای معین و شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی بوده، قابلیت اجرا دارد؟
۳- آیا شورای علوم پایه می تواند رأساً رشته تأسیس کند و برنامه آموزشی بنویسد، آن هم رشته بالینی؟
۴- آیا جلسه ای شامل مدیران تحصیلات تکمیلی ۴ دانشگاه از نظر قانونی قادر به تأیید کوریکولوم یک رشته هستند؟ آیا چنین کوریکولومی قانوناً قابل اجرا است؟ اگر قرار باشد مدیران تحصیلات تکمیلی هر ۴ دانشگاه کشور یک رشته با کوریکولوم مربوطه تصویب کنند، چه بر سر آموزش بالینی کشور می آید؟ و نقش شورای آموزش پزشکی و تخصصی چه خواهد شد؟
۵- آیا با گذراندن ۶ ماه دوره فیزیوپاتولوژی کسانی که پایه پزشکی ندارند، بالینی می شوند؟ آیا با این ۶ ماه علم آنها معادل پزشک عمومی که ۷ سال دوره آموزشی گذرانده است، می شود؟
۶- آیا هر PhD می تواند محتویات رشته خود را ظرف یک الی ۴ ماه به دیگران آموزش دهد بطوری که فراگیر قادر به تأیید جواب آزمایشات بیمار در رشته مذکور باشد؟
۷- تکلیف اساتید رشته کلینیکال پاتولوژی (طب آزمایشگاهی) که قانوناً مسئولیت این رشته (شامل بیوشیمی بالینی، ایمونولوژی بالینی، میکروب شناسی بالینی و انگل شناسی بالینی، هماتولوژی بالینی و …) بر عهده آنهاست، چیست؟ هدف از دور زدن متولیان اصلی آموزش طب آزمایشگاه، چه بوده است؟
۸- در بحبوبه اعتراضات عنوان می شد که هدف از این دوره استفاده مردم مناطق محروم از خدمات PhDهایی است که این دوره تکمیلی را می گذرانند، اکنون که اولین هدف در برنامه آموزشی مذکور «تأسیس آزمایشگاه» عنوان شده است چقدر آن ادعای خدمت به مناطق محروم باور کردنی است؟ آن هم در حالی که تمام مناطق محروم حتی نقاط صفر مرزی توسط متخصصان جوان پاتولوژی سرجیکال و کلینیکال (طب آزمایشگاه) پوشش داده شده است و هر سال بیشتر از ۱۰۰ نفر به آنها افزوده می شود؟ در صورتی که در کوریکولوم این گروه حرفی از تعهد و خدمت در مناطق محروم نیست.
لذا بدین وسیله مراتب اعتراض شدید خود را به بدعت، هرج و مرج و رویّهغیرقانونی در پیش گرفته شده که صرفاً جهت منافع عده ای خاص صورت گرفته است اعلام می داریم. این رویه غلط گرچه همین حالا نیز تعارضی آشکار با منافع مردم داشته و به صورتی واضح تهدید کننده سلامت آنان است، مقدمه ای بر ایجاد راههای میانبر جهت ورود سایر رشته های علوم پایه به عرصه بالینی و کاهش کیفیت خدمات تشخیصی و درمانی خواهد بود.
ما بنابر سوگندی که جهت حمایت از منافع بیماران خود خورده ایم و بنا بر تعهدی که در حفظ و ارتقای سلامت جامعه داریم مخالفت شدید خود را باورود افراد فاقد صلاحیت به عرصه بالین و نیز قانون شکنی های متعدد صورت گرفته در این مسیر اعلام می داریم و خواهشمندیم که اقدامات لازم را در جهت حفظ و صیانت حقوق بیماران و مردم به عمل آورید.
با سپاس
دفتر دستیاری سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران