پزشکان عمومی نظام سلامت

معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی:موافق افزایش تخت‌های بیمارستانی نیستم/ ضرورت ورود پزشکان عمومی به موضوع سالمندی و کنترل بیماری‌های غیرواگیر

به گزارش صدای پزشکان، به نقل از خبرگزاری فارس، سعید نمکی در نخستین نشست از مجموعه نشست‌های موضوعی نظام سلامت انجمن پزشکان عمومی ایران اظهار داشت: در سال‌های پس از انقلاب ایران دستاوردهای بزرگی در حوزه بهداشت داشته و شاهد افزایش روند واکسیناسیون و کاهش بیماری‌های واگیردار بوده‌ایم.

وی افزود: دو عامل مهم در به دست آوردن این دستاوردها بهورزان و پزشکان عمومی بوده که گرانقدر هستند و کم هزینه‌ترین بخش در اقتصاد سلامت با اثربخشی بالا بشمار می‌روند.

معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ادامه داد: با همکاری این دو قشر ۶ بیماری مهلک را با واکسیناسیون ایمن کردیم و آن زمان با ۵ دلار یک دوره کامل واکسیناسیون انجام می‌د ادیم. البته امروز بیماری‌ها از سمت واگیردار به سوی بیماری‌های غیرواگیر پیش رفته و برنامه‌ها متناسب با این مساله شده‌اند.

نمکی بیان داشت: اگر همه منابع را هم به سمت درمان ببریم جواب نمی‌گیرم چرا که اکنون وزارت بهداشت کمترین اثر را در کنترل بیماری‌ها دارد و مردم همچنین سایر بخش‌ها در کنترل بیماری‌های غیرواگیر همچون دیابت و سرطان و یا حتی تصادفات نقش بیشتری را دارا هستند.

معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یادآور شد: یک شب در ارزان‌ترین کشور بیماری که در CCU بستری شود هزینه و خرج آن معادل واکسیناسیون یک روستا بوده و حتی یک دوره شیمی‌درمانی خرج آن معادل واکسیناسیون یک شهر بود. بنابراین پزشکان عمومی در مدیریت این چالش‌های هزینه‌خیز می‌توانند نقش زیادی داشته باشند.

وی گفت: با تغییر نرخ ارز از سال ۹۲ درمان پرداخت آن برای مردم کمرشکن شد که با اجرای طرح تحول تلاش‌هایی صورت گرفت که پرداختی از جیب مردم کاهش یابد ولی چهار مقدمه طرح تحول شامل پزشکی خانواده، سیستم ارجاع، پرونده الکترونیک و راهنماهای بالینی مدنظر قرار نگرفت.

معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با اشاره اینکه از خرداد ماه سال ۹۴ ما این مشکلات را مطرح کردیم گفت: متاسفانه طرح تحول درمان‌محور شد و موضوع سلامت محور و پیشگیری محور مدنظر قرار نگرفت. همچنین به جای اینکه این طرح خدمت‌محور باشد پزشک محور شد. از طرفی بخش خصوصی نیز لطمه دید و در این طرح به آن نپرداختیم.

نمکی با بیان اینکه تشکیلات ما در نظام سلامت باید مورد ارزیابی قرار گیرد، گفت: آینده آموزش، پژوهش و بهداشت غرق در چاه درمان می‌شود و ما این هشدار را داده و این کار خطای استراتژیک است.

وی بیان داشت: کیفیت زندگی ناصحیح ، تغذیه نادرست و چاقی فرد را کاندید بیماری‌هایی همچون دیابت و مشکلات قلبی می‌کند و در آینده به دلیل اینکه اکنون کودکان چاق زیادی داریم CCU و ICU های ما بسیار شلوغ است و این در حالی بوده که با ورود پزشکان عموی و آموزش مردم می‌توان از این مساله پیشگیری کرد.

نمکی اظهار داشت: مساله سالمندان نیز موضوع جدی بوده و در صورت عدم توجه به آن هزینه‌های سنگینی را خواهد داشت. از طرفی سالمندان ما افسرده‌اند چرا که معتقد بوده جوانی نکرده پیر شده‌اند و درمان این سالمندان هزینه‌برتر است.

معاون سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گفت: در مدیریت سلامت سالمندان نمی‌توان فقط با متخصصین مشکل را حل کرد و پزشکان عمومی باید ورود یابند.

نمکی گفت: از طرفی ۱۲ میلیون نفر جمعیت کشور در حاشیه‌ شهرها بوده که خشکسالی و اقتصاد به هم ریخته روستاها سبب مهاجرت آنها شده که با دستان توانمند پزشکان عمومی باید مشکلات را در این زمینه مرتفع کند.

وی خاطرنشان کرد: در موضوع بهداشت روان نیز پزشکان عمومی می‌توانند ورود یابند و برخی از مردم ما اندوهگین بوده و این مساله در شیوع سرطان و بروز آن تاثیرگذار بوده.

نمکی گفت: افزایش تخت‌های بیمارستانی را چندان من موافق آن نیستم چرا که یک میلیارد تومان حداقل هزینه داشته و در صورتی که اگر همین بودجه را صرف پیشگیری از بیماری‌ها و اقدام در سطح یک کنیم موفق‌تر خواهیم بود.

وی گفت: این مساله توسط پزشکان عمومی قابل انجام بوده و سبب می‌شود فرد کارش به CCU  و ICU نکشد و درواقع این زمان می‌توان گفت که موفق عمل کرده‌ایم.

درباره نویسنده

میز خبر صدای پزشکان

Subscribe
مرا مطلع کن از
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
Powered by Themes24x7