به گزارش صدای پزشکان عصر روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه اخباری از اهالی یکی از روستاهای استان چهارمحالوبختیاری پیشخوان خبرگزاریهای مختلف را پر کرد. “کارمندان اداره بهداشت برای آزمایش قندخون دراین روستا با سرنگ آلوده، ۲۰۰نفر را به ایدز دچار کردهاند”. ظاهرا شروع این تیتر جنجالی از صحبتهای رئیس کل دادگستری استان چهارمحالوبختیاری آغاز شد. ظاهرا احمدرضا بهرامی رئیس کل دادگستری استان چهارمحال و بختیاری در پی انتشار اخباری مبنی بر آلوده شدن برخی از اهالی یکی از روستاهای شهرستان لردگان به ویروس ایدز که ادعا میشد به دنبال استفاده از سرنگ آلوده توسط بهیار خانه بهداشت بوده است اعلام کرد: “برخی ادعا دارند که یکی از بهیارانی که در یکی از مراکز بهداشت کار میکرده است در زمانی که برای انجام آزمایشات از آنها خون میگرفته به جای اینکه برای هر فرد از یک سرنگ استفاده کند از سرنگ مشترک استفاده میکرده است که در حال حاضر فرد مذکور در بازداشت به سر میبرد. در این خصوص پرونده قضایی تشکیل شده است و دستگاه قضایی با پیگریهای خاص و فوری خود موضوع را مورد بررسی قرار داده است و سایر مسئولان نیز در حال پیگیری موضوع جهت کشف منشاء موضوع هستند.”
اهالی این روستا در پی انتشار اخباری که رییس دادگستری چهارمحال و بختیاری به آن اشاره کرده بود در مقابل فرمانداری لردگان تجمع کردند. این افراد مدعی بودند که عامل انتقال ایدز سهلانگاری بهیار خانه بهداشت است.
در پاسخ به این تجمعات محمد خالدی سردشتی نماینده مردم لردگان در مجلس در گفتوگو با ایسنا، بیان کرد: “چند روز پیش گزارشات مشکوکی در این روستا دیده شد و بنده شخصا با وزیر در این زمینه صحبت کردم و قرار شد بازرس ویژه برای بررسی بیشتر به منطقه اعزام شود”. از صحبتهای نماینده لردگان اینطور برمیآمد که ظاهر وی از این موضوع باخبر است و خبر را به گوش وزیر هم رسانده. وی در ادامه اظهار کرد: “تمام بخشهای استان و مجمع نمایندگان درگیر این موضوع هستند و جلسات مکرری از هفته گذشته تاکنون در این زمینه برگزار شده و گزارشات ضد و نقیضی در این خصوص ارائه شده است. در برخی از گزارشات بیان شده که افراد مبتلا به ویروس مشکوکی هستند. تاکنون گزارشات دقیق نیست و جواب قطعی داده نشده است. پس از جمعآوری تمامی گزارشها میتوان پاسخ قطعی داد که ابتلای افراد به چه ویروسی است”.
تجمع مردم در مقابل فرمانداری لردگان پای مقامات امنیتی را هم به صحنه کشاند. تاجایی که جعفر مردانی معاون سیاسی و امنیتی استاندار چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با فارس با بیان اینکه موضوع به هیچ عنوان امنیتی نیست، گفت: مسؤولان باید ضمن بررسی دقیق علل شیوع بیماری در خصوص اقدامات خود در این رابطه پاسخگو باشند.
اولین واکنش به این خبر از سوی مسولان سلامت از سوی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بود. سرپرست این دانشگاه گفت:” از حدود یک ماه قبل در پی کشف چند مورد بیمار مبتلا به ویروس HIV در یکی از روستاهای چهارمحال و بختیاری تیمهای بهداشت و درمان تخصصی و مشاوره در معاونت بهداشتی دانشگاه تشکیل و با هماهنگی کامل با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و مسئولین استانی اقدامات علمی و تخصصی در جهت شناسایی، درمان و پیشگیری از اشاعه بیماری شروع شد و کماکان ادامه دارد.”
در نهایت مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت در گفت و گو با شبکه خبر شیوع گسترده ایدز را تکذیب کرد و گفت: آمار مبتلایان بسیار پایینتر از اعداد ۲۰۰ یا ۳۰۰ نفر است و جهت اعلام دقیق آمار باید نتایج غربالگری مشخص شود. وی انتقال این بیماری از طریق تزریق را نیز رد کرد و گفت: منشا انتقال بیماری به مبتلایان اعلام شده است.
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد ظاهرا برخی مسولین و همچنین نمایندگان مجلس از این موضوع اطلاع داشتند. به همین دلیل قربانی عضو کمیسیون بهداشت مجلس با اعلام اینکه ۲۶ نفر از مردم این روستا آلوده به ویروس ایدز شدند، گفت: به طور قاطع اعلام میکنم که از طریق انجام آزمایش و تست قندخون این انتقال بیماری صورت نگرفته است. این روستا حدود یک هزار و ۸۰۰ نفر جمعیت دارد که متاسفانه ۲۴۰ نفر آنان معتاد و ۲۰ نفر نیز معتاد تزریقی هستند. همین موضوع باعث شیوع بیماری ایدز در روستای لردگان شده است و تنها ۲۶ نفر از اهالی این روستا به ایدز مبتلا شدهاند.
اما ماجرای بازداشت بهورز خانه بهداشت از زبان این نماینده مجلس: این فرد به دنبال بیماریابی بوده است و شجاعت این کار را داشته که به شناسایی بیماران بپردازد و گزارشات خود را به مراجع بالاتر اعلام کند.در این زمینه لازم است مراجع قضایی اقدام لازم را برای رسیدگی به وضعیت فرد بازداشت شده انجام دهند.
دست آخر در ساعات پایانی روز چهارشنبه شخص وزیر بهداشت با انتشار نامهای واکنش خود به این اتفاق را اعلام کرد.
در نامه دکتر سعید نمکی که در صفحه اینستاگرامش نیز منتشر شده، خطاب به وزیر دادگستری آمده است:
“پیرو مذاکره تلفنی ، از چندی قبل با پیگیری یکی از بهورزان سخت کوش ما در یکی از روستاهای شهرستان لردگان استان چهار محال و بختیاری مواردی از ابتلاء به ویروس HIV شناسائی شد. جهت حفظ شئونات مردم منطقه به نحو کاملا” محرمانه موضوع پیگیری و با آزمایشات گسترده موارد جدید ردیابی گشت که متاسفانه کانون آلودگی در معتادان تزریقی و افرادی با روابط نامطلوب شناخته شد .
آرام و بیصدا این حرکت بیماریابی ادامه داشت تا امروز یکی از مقامات قضائی استان با ورود به موضوع و ابراز مطلب غیر کارشناسانه مبنی بر مقصر بودن بهورز روستا و آلودگی بیماران از طریق سرنگ آلوده توسط وی، اقدام به جلب این نیروی خدوم و زحمت کش نمود و غم انگیز آنکه رسانه های مغرض بیگانه به استناد به این اعلام نظر و رفتار عاری از هرگونه دیدگاه کارشناسی، خبر کذب آلودگی مردم یک روستا به دلیل قصور پرسنل مرکز درمانی و استفاده از سرنگ آلوده به ویروس ایدز را منتشر کرده اند.
بسیار جای تاسف است در شرایط سخت جنگ اقتصادی که همکاران اینجانب شبانه روز و بی وقفه در تلاش اند تا در دورترین نقاط کشور با خدمت رسانی در زمینه های پیشگیری، درمان و توانبخشی از خانه های بهداشت تا مراکز اورژانس، از اتاقهای عمل تا داروخانه ها با تمام وجود و با از خودگذشتگی در خدمت مردم باشند و جایگاه کشورمان را در این شرایط سخت به رتبه اول در منطقه ارتقاء دهند با عملکردی ناشیانه این گونه حرمت اینان و نهایتا” نظام ارائه خدمت جمهوری اسلامی ایران بی عزت می شود.
بدیهی است در صورت عدم اعاده حیثیت بر باد رفته کارمند خدوم و همچنین نظام سختکوش ارائه خدمات بهداشتی و درمانی کشور، اینجانب و همکارانم جهت جلوگیری از دلسردی خادمین عرصه سلامت از هر کوششی دریغ نخواهیم کرد.”
اما این پایان موضوع نبود. روز بعد یعنی صبح پنجشنبه روزنامه ها ادامه خبر را پی گرفتند. روزنامه ابتکار در شماره پنجشنبه ۱۱مهر خود نوشت؛ “خبرها متناقضند، عددها هم. یکی تایید میکند، یکی تکذیب و دیگری هم میگوید ماجرا آن جور که شایعه شده نیست. اعلام شده که در روستا اصلا برنامهای برای تست دیابت اجرا نشده و به هر ترتیب برای این تست هم قطعا از سوزن یکبار مصرف استفاده میشود. یا اعلام شد که دو تن از مبتلایان گفتهاند برای کمپین فشار خون رفته و مبتلا شدهاند، آن هم در حالی که در تست فشار خون، از کسی خونی گرفته نمیشود. پرونده برخی افراد آلوده به بیماری ایدز در روستای چنارمحمود شهرستان لردگان به دلیل برخی مسائل قدیمی است و مدتها است که تحت کنترل و درمان هستند.”
همچنین روزنامه آفتاب هم در شماره پنجشنبه خود نوشته:” که لحظاتی بعد از انتشار خبر تجمع اعتراضی خبرگزاری ایلنا در گفتوگو با یک منبع آگاه اعلام کرد که براساس شنیدهها، حدود ده نفر در روستای چنار محمودی به ویروسی ناشناخته مبتلا شدهاند. این منبع آگاه گفته بود:«تا جایی که میدانیم این ویروس اچآیوی نیست با این حال تیم درمان در حال بررسی این ویروس ناشناخته است و تا نتیجه بررسیها اعلام نشود در این باره نمیتوانیم اظهارنظر کنیم. در حال حاضر رئیس شبکه بهداشت این روستا در بازداشت است. مردم معترض شیشههای ساختمان شبکه بهداشت روستا را شکستند. برخی از اهالی روستا احتمال آلوده بودن وسایل حجامت و اندازهگیری دیابت را دلیل این اتفاق میدانند.»”
روزنامه جوان در گزارشی نوشت: “ بازنمایی مغرضانه علت ابتلای برخی از اهالی روستای چنارمحمودی لردگان به ایدز موجب نگرانی گسترده مردم این روستا شد، به گونهای که این رسانهها با گزارشهای مغرضانه شبکههای بیبیسی و ایران اینترنشنال مردم این روستا مشوش کرده و به خیابان کشاندند. بدین منظور نیز رسانه ملکه در فراخوانی اعلام کرد: «اگر از اهالی این منطقه هستید مشاهده خودتان را درباره این موضوع در یک پیام صوتی به هشتگ #چنار محمودی به پیامگیر تلگرام ما بفرستید.» تصاویر ارسالی تقطیع شده و با تکیه بر اصول رسانهای در تحریک و تشویش مردم روستا نیز از کانالها و سایت این شبکه پخش شد تا یک بار دیگر با تکیه بر تکنیکهای رسانهای برجستهسازی و بازنمایی مغرضانه بتوانند به اهداف خود دست پیدا کنند، اما اصل ماجرای ابتلای چندین نفر از اهالی روستای چنار محمودی به ویروس ایدز چه بود؟ کیانوش جهانپور مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت درباره ابتلای تعدادی از روستاییان روستای چنار محمودی به ویروس ایدز به «جوان» میگوید: «این ماجرا مربوط به دیروز و امروز نیست و اصلاً اینطور نبوده، این افراد دو ماه پیش بهواسطه مراجعه برای آزمایش دیابت دچار این بیماری شده باشند بلکه ابتلای این افراد به ویروس ایدز به سالهای قبل باز میگردد.»”
روز پنجشنبه واکنشهای مسولین و تاکید مجدد بر کذب بودن ادعاهای سابق به استانداری رسید. اقبال عباسی اظهار کرد: افراد مبتلا به ویروس HIV نسبت به بیماری خود مطلع شده بودند، که اطلاعات آنها به صورت محرمانه بین پزشک و فرد بیمار وجود داشته است اما مطالبی که در فضای مجازی مطرح شده نه از نظر تعداد بیماران و نه از نظر شدت بیماری صحت ندارد. استاندار چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در چند روز اخیر از نیمی از جمعیت روستا آزمایش گرفته شد و ویروس در تعداد بسیار کمتر از آماری که در فضای مجازی مطرح شده شناسایی و تحت درمان هستند و بقیه اهالی نیز به نوبت تحت آزمایش قرار می گیرند.
اما با وجود اینکه همه مسئولین مربوطه بر کذب بودن انتقال ویروس از طریق سرنگهای آلوده اصرار دارند اما معترضان همچنان بر موضع خود پافشاری دارند. به گزارش فارس ، بهدنبال اعتراض خانوادههای مبتلایان به ویروس ایدز در روستای چنار محمودی، صبح امروز شنبه عدهای در مقابل فرمانداری شهرستان لردگان تجمع کردند و خواستار پاسخگویی مسؤولان و برخورد با عامل انتشار ویروس شدند. بهدنبال این تجمع، برخی افراد در پی تحریک و تشویش این تجمع برآمدند و با برانگیختن احساسات معترضین به آسیب زدن به اموال عمومی و اماکن دولتی اقدام کردند. این افراد با آتش زدن اطراف دفتر امام جمعه لردگان و مرکز بهداشت این شهر به دنبال آشوب بودند که با هوشیاری مردم در اندک زمانی آرامش به تجمع بازگشت.
اما فرماندار لردگان ذکر میکند که تجمع امروز ارتباطی با ماجراهای شیوع ویروس ندارد. اقبال عباسی با بیان اینکه اهالی چنار محمودی در تظاهرات روز شنبه شهر لردگان حضور نداشتند، افزود: متاسفانه یک خرده جریان پیچیدهای در دل اعتراضات مردمی بهدنبال اهداف خود بوده و یکی از دستگیرشدگان فرزند یک ضد انقلاب سرشناس است.
محمد حسین قربانی عضو کمیسیون بهداشت مجلس بار دیگر در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هفته جاری ضمن بررسی موضوع ابتلای تعدادی از روستاییان چنار محمودی از توابع شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری به ایدز هیأتی از کمیسیون را به این روستا اعزام خواهد کرد.
روزنامه همدلی در گزارشی با عنوان گزارش میدانی همدلی از مصیبتی انسانی در روستای چنارمحمودی لردگان فاجعه در چنار، گزارش مستقیمی از این روزستا منتشر کرده است. در بخشهایی از این گزارش آمده؛ حرفشان این بود که به رسانه بیاعتمادند، چند روز پیش گویا خبرنگار صدا و سیما به اینجا آمده بود برای تهیه گزارش و مردم از دروغپردازیها در مورد آنها گله داشتند. آن طرف مردی میانسال به سراغم آمد و سخنش را این گونه آغاز کرد، ما همین حالا هم همگی مردهایم آقای خبرنگار و دیگر چیزی برای از دست دادن نداریم، میگوییم و تو بنویس، فقط دروغ ننویس… چند ماه پیش بهورز روستا که از اهالی همین جاست، به بهانه انجام تست قند به ما سوزن زد و پس از مدتی، یکی یکی بیمار شدیم، برای درمان به بیمارستانهای شهرکرد و شیراز مراجعه کردیم که به ما گفتند به اچآیوی مبتلا هستید. دست پسرک ۷-۸ سالهاش را گرفته بود و با بغض به او اشاره کرد و گفت:«این پسرم است،او هم مانند من و همسرم مبتلاست. پرسیدم که دقیقا چند نفر مبتلا شدهاند؟ هر کس عددی میداد، ۲۰۰و۳۰۰و۵۰۰…از هر خانواده چند نفری گرفتار شده بودند.میگفتند که هر کس سوزن زده است بیمار است. از کودک دو ماهه تا پیرزن ۸۰ ساله.
رزونامه ایران هم در شماره روز شنبه ۱۳ مهرماه خود نوشت؛ نکته قابل تأمل در این ماجرا پایین بودن اطلاعات مردم درباره ویروس اچآیوی و بیماری ایدز است. اینکه مردم راههای انتقال این بیماری و تفاوت میان ویروس اچآیوی و ایدز را هنوز نمیدانند.
وزیر بهداشت که امروز به همایش روز ملی دامپزشکی رفته بود در حاشیه این نشست بار دیگر به این موضوع اشاره کرد و گفت: متاسفانه چند روز پیش از سوی یکی از مقامات محلی به صورت غیرکارشناسی ادعا شد که سرنگ آلوده عامل شیوع ویروس HIV در این روستا بوده که قطعا با مستندات بسیار دقیق و کارشناسی که داریم باید بگوییم که هرگز چنین اتفاقی رخ نداده است. البته مردم شریف و پاکیزه آن منطقه بی دلیل و یا از راه هایی به این ویروس آلوده شده اند که هیچ گناه و تقصیری ندارند. کودکی که از مادر مبتلا به HIV متولد می شود، معصوم تر از آن است که مورد اتهام قرار گیرد و یا زنی که به شیوه ای آلوده شده باشد که شاید اطلاعی از آن نداشته باشد. ما و همکاران مان برای مردم شریف آن منطقه احترام ویژه ای قائل هستیم و به هیچ فردی در آن منطقه نباید اتهام آلودگی بی مورد زد و آنچه برای ما رسالت است، درمان بیماران است چون پرسنل بهداشتی و درمانی آن منطقه در ابتلای بیماران به این ویروس، هیچ نقشی نداشتهاند اما نمیتوانیم وقتی بیمار مبتلا به ویروس HIV به ما مراجعه کرد بگوییم ما در ایجاد این بیماری نقشی نداشته ایم پس در درمان و کنترل آن نقشی نداریم.
نمکی افزود: خودمان را مکلف به درمان این بیماران صرف نظر از هر عامل ابتلا به ویروس HIV می دانیم و خوشبختانه امروز داروهای درمان HIV بسیار خوب عمل می کنند و تمامی این بیماران را درمان می کنیم و آزمایشات گسترده ای بر روی مردم این منطقه انجام می دهیم و امیدواریم بتوانیم تمامی بیماران این روستا را درمان کنیم. وی با بیان اینکه هزینه های درمان مبتلایان به ویروس HIV کاملا رایگان است، گفت: کمترین هزینه ای را در این زمینه به مردم تحمیل نمی کنیم و در مورد عوامل آلودگی به این ویروس نیز بعد از بررسی دقیق کارشناسان بهداشتی، اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وزارت بهداشت به این صحبتها بسنده نکرد و با انتشار بیانیهای در مورد این موضوع با مردم اتمام حجت نمود. دکتر علیرضا رییسی – معاون بهداشت وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در واکنش به این موضوع با صدور بیانیهای آورده است:« در یکی از روستاهای شهرستان لردگان نیز بعد از تشخیص چند مورد ابتلا به عفونت اچ آی وی، ضمن ارائه آموزش به مردم، دسترسی به اقدامات تشخیصی فراهم شد. موارد جدید شناسایی شده، سریعأ تحت مراقبت و درمان قرار گرفتهاند. راههای انتقال همه موارد کامل مشخص است و به اطلاع بیماران رسیده است و از آنجا که جزو حریم خصوصی بیماران است، به هیچ وجه قابل انتشار نیست. متأسفانه عدهای از افراد نا آگاه و یا سودجو اقدام به انتشار اخبار کذب و نگران کننده نمودهاند و در این بین رسانه های بیگانه نیز با ارائه اطلاعات غلط به این نگرانی دامن میزنند. بدینوسیله اعلام می شود در خصوص راه های انتقال بیماری در آن منطقه هیچ ابهامی وجود ندارد و صراحتا تاکید میشود که هیچ اقدام تشخیصی و بهداشتی، واکسیناسیون و ….. مطلقا عامل انتقال بیماری در منطقه نبوده است.»