نشست سراسری فعالان نشریات دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور از سوی اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی ایران با برگزاری مراسم افتتاحیه آغاز به کار کرد.
این نشست که از سری برنامههای فصل نو، فصل همدلی است با موضوع نقد آزادانه و قلم مسئولانه که تا ۱۲ مرداد ماه با حضور ۳۵۰نفر از فعالان و کارشناسان نشریات دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، ادامه دارد.
عدم شناخت دانشجویان از قوانین و مقررات حرفهای نشریات از مشکلات این حوزه است
مهدی عرب مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی ایران طی سخنانی در این مراسم با تاکید بر اینکه لازمه عصر ارتباطات و تکنولوژی، انتقال ارتباطات به جامعه در زمینههای علمی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است، گفت: نشریه دانشجویی یکی از بهترینراهها است و نشریات امروزه در دنیا از اهمیت خاصی برخوردار هستند این موضوع در کشور نیز ما به طریق اولاتر صدق میکند.
وی در ادامه به ذکر ضرورتهای حوزه نشریات دانشجویی پرداخت و اظهار کرد: مدیران مسئول و سردبیران نشریات دانشجویی باید اولویتها را بشناسند. متاسفانه دانشجویان علاقهمند در شناخت اولویتها مشکل دارند و این باعث میشود مسائل اصلی به فرعی تبدیل و رسالت مطالبهگری دانشجو از مسیر خود خارج شود. بنابراین شناخت اولویتها برای دانشجویان فعال در نشریات ضروری است.
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه کسب مهارتهای لازم جهت انتشار نشریات دانشجویی ضرورت دارد، گفت: کیفیت پایین صفحهآرایی و چاپ از مشکلات مهم نشریات دانشجویی است در حالی که نرامافزارهایی هستند که با بسترهای فتوشاپ و کورل کار میکنند و میتوانند کمک کننده باشند.
وی افزود : در دانشگاه ایران بیش از ۲۰ نشریه دانشجویی داریم که به صورت پایلوت این نرم افزار را در اختیار آنها قرار دادهایم که هم نیاز آنها به بیرون از دانشگاه مرتفع شود و هم هزینهها کاهش یابد.
وی با اشاره به محدودیتهای نشریات دانشجویی اظهار کرد: گسترش زمینههای بیندانشگاهی و خارج دانشگاهی باعث میشود نشریات دانشجویی قویتر شوند.
عرب در پایان سخنران خود گفت: خلاءهای قانونی در بحث نشریات دانشجویی از مشکلات موجود است. در حوزه نشریات مکتوب قوانین قوی وجود دارد اما در نشریات الکترونیکی، تصویری و صوتی یا قانونی نیست و یا ضعیف است که باید برای رفع آنها اقدام شود.
خانه نشریات برای تقویت نشریات است
دکتر حسامالدین علامه مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت دیگر سخنران این مراسم نیز به بحث اخلاق رسانهها و فراز و فرودهای تاریخی اخلاق رسانه و در نهایت انتشار اعلامیه یونسکو تحت عنوان نظم نوین ارتباطات و اطلاعات در سال ۱۹۸۳ اشاره کرد.
وی به طرح اصول آزادی بیان در جامعه اسلامی پرداخت و گفت: بر اساس این اصول نباید ثبات و امنیت جامعه به خطر بیفتد، بذر کینه و افراط و تفریط در جامعه کاشته نشود و به کاهش قطببندیها کمک شود. جامعه ما به سوی دو قطبی شدن میرود و این وظیفه دانشجوی آرمانخواه است که ضمن توجه به آرمانها جامعه را از دو قطبی شدن دور نگه دارد. قلم مسئولانه یعنی آزادی انتشار اخبار اما پرهیز از دروغ و شایعهپراکنی و تفرقهافکنی.
علامه با تاکید بر اینکه رعایت اعتدال در جامعه اهمیت بسیار دارد، خاطر نشان کرد: اعتدال یک بحث جناحی نیست، بلکه طرز تفکری مبنایی و همان قرار گرفتن هر چیزی در جای نیکوی خودش است. دانشجو آرمانخواه است و آلوده پست و مقام و جناح نشده بنابراین اگر در چیزی که مینویسد طرف مقابل خودش را هم ببیند. شما با نگاه حل منازعه حرکت کنید که قلبها را به هم نزدیک کنید.
مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت در ادامه گفت: ما به دنبال تشکیل خانه نشریات دانشجویی هستیم. در این خانه کمیتههای تخصصی بر اساس اخلاق رسانهای تشکیل میشوند. بنابراین خانه نشریات دانشجویی در راستای بررسی مشکلات صنفی فعالان این حوزه شکل خواهد گرفت.
وی در ادامه سخنرانی خود از دانشجویان برای شرکت در جشنواره نشریات دانشجویی که از سوی وزارت علوم برگزار میشود، دعوت کرد و گفت: طرح “نامهای برای تو” نیز در دست اقدام و اجراست و از شما دعوت میکنیم به هدف انتشار و تبیین اسلام ناب محمدی در جهان در این طرح شرکت کنید.
علامه در پایان دانشجویان را به مسائل اخلاقی علوم پزشکی و نوع نگرش مردم به جامعه علوم پزشکی توجه داد و از از فعالان نشریات دانشجویی خواست که در اصلاح این نگرشها تلاش کنند.
وی گفت: سرباز حقیقت باشید نه به این معنا که فقط به تکلیف عمل کنید، باید به نتیجه هم برسید و برای رسیدن به نتیجه باید از افراط و تفریط پرهیز کنید.
هدف این نشست ایجاد خانه نشریات دانشجویی است
سجاد برنجی رئیس اداره مشارکتهای دانشگاهیان اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت نیز به عنوان آخرین سخنران مراسم گفت: اعتقاد مجموعه معاونت فرهنگی و دانشجویی و مدیر کل فرهنگی وزارت بهداشت بر این است که خلاقیت و شکوفایی فرهنگی رخ نخواهد داد مگر اینکه امور مرتبط با یک فعالیت فرهنگی به خود دانشجویان واگذار شود. بنابراین باید در برنامهها نظر مشورتی، عملیاتی و اجرایی دانشجو لحاظ شود.
وی ادامه داد: در برنامهریزیها متوجه شدیم که به یک ساختار برای دور هم جمع شدن و انتقال نظرات و نگاههای دانشجویان به بدنه نشریات نیاز داریم؛ یک ساختار کاملا نهادینه که بتواند پلی بین نشریات دانشجویی و اداره کل فرهنگی وزارت بهداشت ایجاد کند. بنابراین هدف اصلی این نشست راهاندازی خانه نشریات دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی است که به تبع آن افراد توانمند و خلاق بتوانند ضمن هم اندیشی و ارتباط نزدیک با یکدیگر، انعکاس دهنده مسائل و مشکلات حوزه نشریات دانشجویی به دبیرخانه نشریات دانشجویی وزارتخانه باشند.
گفتنی است در این نشست سه روزه علاوه بر برگزاری انتخابات شورای مرکزی خانه نشریات دانشجویی وزارت بهداشت، برنامههای جانبی دیگری نظیر نشستهای هماندیشی و آموزشی با عناوین «تکنیکهای روزنامهنگاری»، «روزنامهنگاری سلامت» و «از نشریه دانشجویی تا رسانه حرفهای» و بازدید از مؤسسه انتشاراتی اطلاعات برگزار می شود.
شایان ذکر است دکتر محمد رضا فراهانی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت ضمن حضور در مراسم اختتامیه این نشست به پرسش های دانشجویان پاسخ می دهد.
پاسخ بدهید
اولین نفری باشید که نظر می دهید