پرونده دوران رزیدنتی مرجع

حقوق رزیدنتها، در مقایسه با سایر کشورها

علی در ۳۷ سالگی بعد از چندین سال تلاش در امتحان رزیدنتی، داخلی دانشگاه تهران قبول شد. او که چندین سال به عنوان پزشک عمومی کار کرده بود، به همراه همسرش که پس از تولد کودک ۳ ساله شان شغل پرستاری را کنار گذاشته بود، از یکی از شهر های آذربایجان راهی تهران شدند. زمانی که علی دستیاری را شروع کرد، حقوق – یا به تعبیر وزارت بهداشت کمک هزینه- دستیار سال اول متاهل ۸۳۰ هزار تومان بود، اکنون برای علی چاره ای بجز شروع به استفاده از پس انداز سالهای کار به عنوان پزشک عمومی، برای خرج زندگی نیست. همسرش نیز به برگشتن به سر کار فکر می کند، گرچه علی بنابر قوانین دستیاری، حق کار بیرون از بیمارستان آموزشی را ندارد ولی ناچار ماهی۸-۹ روز را بعد از ظهر ها برای کار به درمانگاهی می رود. علی وهمسرش هر روز نگران تر از روز قبل به حساب بانکی در حال خالی شدن و خرج زندگی در حال افزایش نگاه می کنند.

در کنار تمام مشکلات ورود به دستیاری و سختی غیر استاندارد آن که هم پزشک و هم بیماران را آزار می دهد، یکی از مسائلی که دغدغه هر روزه بسیاری از دستیاران است، مسئله دارآمد آنها در این دورانست. بسیاری از دستیاران مرد افرادی متاهل و چه بسا دارای فرزند می باشند، در این میان این دغدغه و مشکلات مالی تاثیر مهمی بر زندگی خانوادگیشان می گذارد، از سوی دیگر در روزگار کنونی، نقش درآمد زنان، مخصوصا در مورد طبقه متوسط جوان که اکثریت پزشکان جوان از آن دسته به شمار می آیند، غیر قابل چشم پوشی است.

در این مقاله می کوشیم به این سوال پاسخ دهیم که وضعیت در آمدی دستیاران دوره تخصص یا رزیدنت ها در مقایسه با کشور های خارجی چگونه است.

مقایسه درآمد مطلق دریافتی

راه حل ساده بررسی این مسئله مقایسه در آمد مطلق رزیدنت ها در کشور های مختلف است که در ستون چهارم جدول می توان معادل دلاری حقوق رزیدنت ها در یک سال را مشاهده کرد. برای بدست آوردن میانگین در آمد ها جهت مقایسه در مورد کشور های مختلف با توجه به منابع متفاوت روش های مختلفی استفاده شد.

ایران

در مورد ایران براساس حقوق ابلاغی مهر ۹۳ که از فروردین ۹۴ اجرایی شد، میانگین ۴ سال دستیاری اول، دوم، سوم و چهارم در دو حالت متاهل و مجرد، ملاک قرار گرفت.

ایالات متحده آمریکا

در مورد ایالات متحده آمریکا از میانگین کل کشور درمورد ۴ سال رزیدنتی استفاده شد.

کانادا

در کانادا حقوق میانگین دستیاری از سال اول در حدود ۴۲ هزار دلار کانادا تا سال چهار حدود ۵۵ هزار دلار میانگین گیری شد.

انگلستان

در انگلستان دریافتی حقوق یک رزیدنت به سن اون بستگی دارد، رزیدنت های زیر ۳۰ سال، حدود ۱۸ هزار پوند در سال، رزیدنت های ۳۰ تا ۴۰ ساله ۲۳ هزار ۵۰۰ پوند، و رزیدنت های ۴۰ ساله و بالاتر ۲۷۸۰۰پوند دریافت می کنند، میانه و میانگین این دریافتی ها حدود ۲۴ هزار پوند می شود.

آلمان

از میانگین ارائه شده در آلمان برای حقوق دستیاران با احتساب دریافتی شیف ها استفاده شد.

استرالیا

با احتساب پاداش، در استرالیا دستیاران تخصصی بین ۵۵ هزار تا ۱۰۴ هزار دلار استرالیا دریافت میکنند که از میانگین گیری استفاده شد.

ترکیه

میزان دریافتی یک رزیدنت اهل ترکیه ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ لیر در ماه می باشد که البته در مورد دستیاران دارای تابعیت غیر از ترکیه ای این عدد ۸۰۰ تا ۹۰۰ لیر است که برای مقایسه از عدد مربوط به افراد دارای تابعیت ترکیه استفاده شد.

مقایسه نسبت با برابری قدرت خرید سرانه

قدرت خرید سرانه یا PPP شاخصی است که از تقسیم ارزش تمام تولیدات و خدمات کشور بر تعداد افراد در میانه سال بدست می آید و شاخص مناسبی برای مقایسه قدرت خرید افراد در کشور های مختلف است. با استفاده از تقسیم کردن حقوق رزیدنت های هر کشور در سال به سرانه قدرت خرید آن کشور، نسبت حقوق یک دستیار به قدرت خرید سرانه افراد آن کشور به دست آمد، این نسبت در ایران ۰٫۲۱ سرانه قدرت خرید سالانه بود اما در کشور های مورد بررسی و ترکیه به عنوان کشوری با قدرت خرید سرانه شبیه به ایران نسبت به ۱ نزدیک بود.

در نهایت حقوق رزیدنت های ایرانی  با همان نسیت حقوق رزیدنت های کشور مورد بررسی به قدرت خرید سرانه آن کشور و با استفاده از قدرت خرید سرانه ایران محاسبه شد.

جهت محاسبات نرخ های برابری ارز های مختلف از اطلاعات تیر ماه ۹۴ استفاده شد.

اگر در ایران حقوق دستیاران مانند سایر کشور ها به اندازه قدرت خرید سرانه کشور می بود، حقوق سالیانه بالغ بر ۵۴٫۷۰۰٫۰۰۰ تومان می شد که در یک ماه به حدود ۴٫۵۰۰٫۰۰۰ تومان می رسید که حدود ۵ برابر حقوق فعلی دستیاران است.

حقوق رزیدنت ها در ایران اگر به همان نسبت از سرانه قدرت خرید در ایران حقوق می گرفتند نسبت حقوق رزیدنت به سرانه قدرت خرید کشور میانگین حقوق رزیدنت در سال سرانه قدرت خرید سالانه به دلار کشور
ماهانه به تومان سالانه به تومان سالانه به دلار معادل دلاری به پول محلی
۹۷۴٫۰۰۰ ۱۱٫۶۸۸٫۰۰۰ ۳۶۵۲٫۵ ۰٫۲۱ ۳٫۶۵۲ ۱۱۶۸۸۰۰۰ تومان ۱۷,۱۱۴ ایران (حقوق میانگین ۴ سال مجرد و متاهل)
۴٫۲۹۱٫۰۰۰ ۵۱٫۴۹۷٫۰۰۰ ۱۶٫۹۰۳ ۰٫۹۴ ۵۱٫۳۴۰ ۵۱۳۴۰ دلار ۵۴,۵۹۷ ایالات متحده آمریکا( میانگین در کل کشور)
۳٫۹۶۵٫۰۰۰ ۴۷٫۵۸۲٫۰۰۰ ۱۴٫۸۶۹ ۰٫۸۶ ۳۸٫۹۶۲ ۴۸۱۰۱ دلار کانادا ۴۴,۸۴۳ کانادا ( میانگین ۴ سال اول)
۴٫۳۶۴٫۰۰۰ ۵۲٫۳۷۰٫۰۰۰ ۱۶٫۳۶۵ ۰٫۹۵ ۳۷٫۷۸۳ ۲۴۰۰۰ پوند ۳۹,۵۱۱ انگلستان (میانگین در سنین مختلف)
۶٫۶۷۸٫۰۰۰ ۸۰٫۲۴۸٫۰۰۰ ۲۵٫۰۷۷ ۱٫۴۶ ۶۷٫۲۴۰ ۶۰۰۰۰ یورو ۴۵,۸۸۸ آلمان ( میانگین)
۶٫۰۲۸٫۰۰۰ ۷۲٫۳۴۶٫۰۰۰ ۲۲٫۶۰۸ ۱٫۳۲ ۶۱٫۳۳۹ ۷۹۷۷۵ دلار استرالیا ۴۶,۴۳۳ استرالیا (میانگین کمترین و بیشترین)
۴٫۹۳۰٫۰۰۰ ۵۹٫۱۷۱٫۰۰۰ ۱۸٫۴۹۰ ۱٫۰۸ ۲۱٫۱۸۷ ۵۶۴۰۰ لیر ۱۹,۶۱۰ ترکیه (میانگین کمترین و بیشترین)

همسر علی به سر کار برگشته و مادر علی جهت کمک به نگهداری از کودکشان به تهران آمده است، علی هم با کم شدن تعداد کشیک ها در سال دو، وقت بیشتری برای کار در درمانگاه ها البته به صورت غیر قانونی پیدا کرده است. در نهایت به نظر می رسد آن چیزی که در ایران زندگی رزیدنت ها را ممکن می کند، حمایت های اجتماعی مانند حمایت خانواده و اجرا نشدن کامل قوانین است وگرنه با حقوق فعلی دستیاران ادامه وضع برای قسمت بزرگی از دستیاران امکانپذیر نیست.

درباره نویسنده

نوید مقدم

نوید مقدم، پزشک و فعال اجتماعی
دانش آموخته پزشکی-بهداشت عمومی و متخصص پزشکی ورزشی

پاسخ بدهید

13 نظر برای مطلب "حقوق رزیدنتها، در مقایسه با سایر کشورها"

مرا مطلع کن از
avatar
مرتب کردن براساس:   جدیدترین نظر | قدیمی ترین نظر | نظر با بالاترین رای
پدرام
Guest

این ها که مهم نیست. چند دکتر در مرکز هر استان هستند که درآمد بسیار بالایی دارند. در حد بساز بفروش ها و بنگاه داران اتوموبیل. مهم فقط همان ها هستند. برای جامعه. برای رسانه ها. برای مسئولین در سخنرانی ها و…
پزشکان عمومی،اکثریت متخصصین، و صد البته دستیاران اصولا باید دم نزنند و تا چهل سالگی از حقوق بازنشستگی والدینشان روزی بگیرند.

Mehdi mohammadi
Guest

Salam,
This is true. Please note fellowship residents in the UKget paid a basic salary plus extra payment for their on call plus in London extra payment because of commuting cost and property rental is . What you said about the UK is basic salary of a year one resident and a year 9 resident get paid 39750 pound minimum without extras for on calls.
Please note something like cardiology will take minimum of 14 years or colorectal surgery will take 15 years to finish after medical school.

راه افزایش حقوق اجازه طبابت به صورت پزشک اسکرین با همون مدرک عمومیشون
Guest

این که خیلی بده.تحلیل قوی ای بود.امیدوارم یا حقوق دستیاران به بالای ۲ ملیون برسه.که به نظرم شدنیه(مثلا افزیش کارانه).اگر ممکن نببود یکی دیگه از راهکارهاش اجازه طبابت در دوران تحصیله.(با همون مدرک عمومی که دارند).مثلا در اورژانس همون بیمارستان به فرم پزشک اسکرین.

Ali
Guest

لطفا به این نکته هم توجه کنید که در همه رشته ها در مقطع دکترا در اروپا و آمریکا حقوق بالایی به دانشجویان می دهند ولی در ایران کلا هیچی نمیدن بعضی اوقات پولم میگیرن. برین خداروشکر کنین که با حقوق رزیدنتی و غیرانتفاعی ماهی حداقل ۲، ۳ تومن میگیرین

حسین
Guest
اطلاعاتتون غلطه،به زور یه تومن بدن که حتی به حقوق پایه وزارت کار هم نمیرسه و برای اینکه از لحاظ قانونی به مشکل برنخورن عنوان کمک هزینه روش گذاشتن،چون اگر بگن حقوق اونوقت باید پایه وزارت کار رو بدن حداقل،بیمه رد کنن،اضافه کار بدن و… ولی با این جمله که بقیه دکترا ها تو امریکا حقوق دارن موافق هستم. هرچند توجه کنید که اولا هیچکجا از رزیدنت اینجوری کار نمیکشن؛ هر روز صبح از ۶ تا ۲ ظهر بعلاوه حداقل ده روز هم به این صورته که باید از همون ۲ ظهر یکسره وایسن تا ۲ ظهر فرداش! یعنی ۳۰… بیشتر
ali
Guest
اطلاعاتم اتفاقا موثقه. البته مخالف این نیستم که به رزیدنت ها پول بیشتری بدن. وقتی کارمیکنن حقشونه همچنانکه حق هررشته تحصیلی دیگری در مقطع دکتری هم هست. شما دانشگاهی مثل آلبرتا رو در نظر بگیرید صرفا برای تولید مقاله به دانشجوی دکتری و پست دکتری ماهیانه حقوق خیلی بالایی میده. کاری که دانشجوهای نخبه رشته های دیگر توی دانشگاه های خوب ایران دارن بدون هیچ چشمداشتی انجام میدن. پس بهتره به کارهای همدیگه احترام بذاریم و نگیم “هیچ رشته ای هم تو همین ایران غیر از پزشکی اصولا ازش کار نمیکشن”. قطعا پزشکان کشورم عزیزن همچنانکه ریسرجرهای حوزه های دیگه… بیشتر
حسین
Guest

جناب،شما داری میگی ماهی ۲،۳ تومن میگیرین،که اینطور نیست،پس اطلاعاتتون غلطه،به همین سادگی!

حسین
Guest
باز هم تاکید میکنم،هیچ رشته ای تو ایران ازش رسما کار نمیکشن و برای این حرفم دلیل دارم؛ یک اینترن یا رزیدنت نمیتونه برخلاف سایر رشته ها همینجوری غیبت کنه و اگر خواست یک روز نیاد بیمارستان باید نیروی جایگزین برای کشیکش پیدا کنه که هر کشیک چند صد تومن پول میخواد که کسی قبول کنه جات وایسه،حالا شما با رشته فلان مقایسه میکنید که اگر یه روز همزمان نصف کلاس با هم غیبت کنن آب از آب تکون نمیخوره،نهایتش میشمارن آخر ترم چند غیبت داشتی. یک رزیدنت حتی پس از قبولی تعهد میده که در صورت انصراف از ادامه… بیشتر
جواد
Guest

وزارت بهداشت به دانشجوی دکتری هم حقوق میده. چون تعهد تمام وقت میگیره. پس کلا هرچی اطلاعات دارید غلطه! در مورد وزارت علوم یا دانشگاه آزاد هم فکر نکنم برای چند روز در هفته سر کلاس درس رفتن بشه با هیچ فرمولی حقوق در نظر گرفت

trackback

[…] زندگی از آنها دریغ شده است. صدای پزشکان پیش از این در نوشته ای به حقوق پزشکان پرداخت و نشان داد که حتی با مد نظر قرار دادن قدرت خرید […]

wpDiscuz
Powered by Themes24x7