به گزارش صدای پزشکان به نقل از فارس، رئیس سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه حق و شأن مردم دریافت خدمات پزشکی با کیفیت بالا است و نباید درگیر فرآیند شایعات مربوط به پزشکان شوند، تاکید کرد: تلطیف رابطه جامعه پزشکی با مردم ضرورت دارد.
سازمان نظام پزشکی بزرگترین و قدیمیترین سازمان غیردولتی (NGO) در ایران پس از کانون وکلا است. این سازمان با حدود دویست هزار عضو پزشک، دندانپزشک، داروساز، ماما، دکترای علوم آزمایشگاه، کارشناسان پروانهدار مانند شنوایی شناس، فیزیوتراپ، بینایی سنج، کاردرمانگر و… سابقهای بیش از پنجاه سال دارد.
اعتلای ارزشهای اخلاقی و اسلامی در امور پزشکی، تلاش در جهت پیشبرد و اصلاح امور پزشکی، مشارکت در جهت ارتقاء سطح دانش پزشکی و حفظ و حمایت از حقوق بیماران از جمله اهداف این سازمان به شمار میرود. علیرضا زالی پزشک ۵۱ ساله و با تجربه هم اکنون رئیس سازمان نظام پزشکی ایران است.
او فارغالتحصیل جراحی مغز و اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده و معتقد است طرح تحول سلامت گامی بزرگ در جهت بهبود ارائه خدمات پزشکی به مردم به شمار میرود و از اینکه گفته میشود، پول این طرح به جیب پزشکان گسیل شده، گلایه دارد.
زالی میگوید؛ اختصاص کارانه میلیونی به پزشکان واقعیت ندارد و مردم حق و شأن آنها دریافت خدمات پزشکی با کیفیت بالاست و نباید درگیر فرآیند شایعات در مورد پزشکان شوند. به گفته وی بهترین اثربخشی درمانی در اعتماد بیمار به پزشک حاصل میشود و همه باید تلاش کنیم که این اعتماد افزایش یابد، چراکه هرگونه شکاف در این زمینه برای مردم آسیب رسان است.
در رابطه با دغدغههای پزشکان و مشکلات مردم در حوزه نظام پزشکی با علیرضا زالی به گفتوگو نشستیم که مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید
سازمان نظام پزشکی در رابطه با موضوع تعرفهها در سالجاری با مشکلاتی مواجه شد. این مشکلات چه بود و چه اقداماتی جهت رفع آن انجام گرفت؟
اولین مشکل که سال جاری درسازمان نظام پزشکی با آن مواجه شدیم موضوع تعرفهها بود که اختلالی در تصویب آن وجود داشت. سال گذشته که کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات تغییراتی در آن اعمال شد که بخش عمدهای از همکاران ما که عمدتاً خدمات آنها مربوط به حوزه سرپایی بود و اصطلاحا ًبه آنها “نسخهنویس”میگوییم دچار مشکل شدند.
در این کتاب بخش مهمی وجود داشت که در واقع در حوزه ویزیت و مشاور سرپایی قابل اصلاح بود ولی سال گذشته انجام نگرفت. در مذاکرات بین نظام پزشکی وزارت بهداشت و وزارت رفاه قرار بود این بخش کتاب در سال ۹۴، به عنوان بسته دوم اصلاح خدمات تصحیح شود ولی به دلیل مشکل در زمینه اعتبارات و عدم وجود زیرساخت این مسئله محقق نشد و حجم عمده پزشکان ما در حوزههای پزشکان عمومی و متخصصان داخلی و اطفال که از آسیبپذیرترین قشر پزشکان هستند دچار مشکل شدند چرا که عمده درآمد آنها بر اساس ویزیت بیماران است و ویزیت افزایش قابل قبولی در سال ۹۳، نداشت. البته بخش داخل بیمارستانی را در اصلاحیه دوم، اصلاح کردیم ولی این همه برنامه نبود.
انتظار میرفت بتوانیم که سال ۹۴، بخش مربوط به حوزه ارائه خدمات سرپایی را در کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات اصلاح کنیم و با تغییرات در تعرفه ویزیت، اقدامی در جهت حمایت از بسیاری از همکارانمان که در عرصه سرپایی فعالیت دارند انجام دهیم.
آیا تغییرات تعرفه ویزیت فقط مربوط به پزشکان عمومی و متخصص بود و یا برای همه گروهها مورد توجه قرار داشت؟
برای همهی گروهها بود. از سه ماه آخر سال گذشته کارگروه مشترک بین نظام پزشکی، وزارت بهداشت، وزارت رفاه و سازمان بیمهگر در قلمرو شورای عالی بیمه شکل گرفت و ما کمترین اختلاف را بین دستگاههای مختلف در بحث ویزیت داریم.
ارتقاء ویزیت کمتر مورد مناقشه بوده است و طی یک سال گذشته وجه اختلاف ما در این زمینه با سایر دستگاهها کمرنگ شده در حدی که در شورای عالی بیمه مصوب گرفتیم و در مورد پزشکان عمومی، روانپزشکان و متخصصین داخلی، عفونی و اطفال تعرفه ترجیحی را تعریف کردیم و این مسئله بدین مفهوم بود که ویزیت آنها را بالاتر از حد متعارف سایر گروهها در نظر گیریم. در شورای عالی بیمه این تعرفه ترجیحی رأی آورد، اما زمانی که هیأت وزیران رسید همه چیز تغییر کرد و ویزیت ترجیحی از پایه انجام نگرفت.
اختلاف بین مصوبه وزیران با مصوبه شورای عالی موجب نارضایتی پزشکان شد و ما در تلاش هستیم که از ظرفیت شورای عالی بیمه در این مسئله استفاده کنیم و در طول سال نیز حوزه سرپایی باید در کتاب ارزشگذاری خدمات اصلاح شود تا بخش زیادی از جامعه پزشکی مورد حمایت قرار گیرد. در این مسئله وزارت بهداشت هم با ما هم نظر است و مخالفت جدی در این زمینه نداریم. امیدواریم قول شورای عالی بیمه را برای اصلاح تعرفههای خدمات سرپایی در طول سال شاهد باشیم. این مسئله جزء مطالبات جامعه پزشکی است.
در مورد تعرفه داروسازی با چه مشکلاتی مواجه هستید و چه برنامهای در دستور کار دارید؟
در مورد تعرفه خدمات داروسازی نیز چالش داریم انجمن داروسازان نیز در رابطه با افزایش تعرفهها پیشنهاد اصلاح داشتند ومعاونت سازمان غذا و دارو و زارت بهداشت نیز با ما اشتراک نظر دارند ولی این مسئله برای آنها نیز محقق نشده است.
جامعه داروسازی کشور به شدت مکدر است. چرا که ابلاغ قرارداد اجباری با بیمهها نیز آنها را ناراحت کرده است این موضوع مملو از اشکال حقوقی، شرعی و فنی بوده و از طرفی به خاطر مشکلات مالی سازمانهای بیمهگر چند ماهی است که مؤسسات طرف قرارداد داروخانهها به وعدههای خود عمل نکردهاند و این مسئله نارضایتی داروخانهها را به همراه داشته است.
در حال حاضر داروخانهها سه گلایه جدی در زمینه تعرفه خدمات داروسازی، قراردادهای یک طرفه و تأخیر در پرداختها دارند. تعرفههای خدمات داروسازی با وضعیت اقتصادی همخوانی ندارد و قراردادهای یک طرفه و تأخیر در پرداختها نیز سبب نارضایتی آنها شده است.
مشکلات حوزه بیمهها چگونه است و چقدر طلب از سازمانهای بیمهگر وجود داد؟
بودجه سنواتی سال ۹۴، نیز به آن انتقاد وارد است که چرا علیرغم توجه دولت به بخش سلامت این نگاه در نظام بودجهریزی وجود ندارد. در مرور بودجه ۹۴، سهم منابع عمومی کشور برای بیمهها حدود ۱۳ تا ۱۴ درصد رشد در شرایط مطلوب دارد و امسال بیمهها از اول سال از نظر تأمین اعتبارات با چالش مواجه بودهاند.
همچنین جریان نقدینگی آنها آسیب دیده چرا که به شدت نظام بودجهریزی متفاوت حرکت کرده است.چون بودجه سازمانهای بیمهگر رشد نکرد آنها با کمبود نقدینگی مواجه شدند. بیمه تأمین اجتماعی و سلامت به شدت تمایل به تسویه دارد ولی کمبود نقدینگی مانع از این مسئله شده است.
تا پایان سال گذشته پولی که بیمه باید به دانشگاهها بدهد ۳۶۰۰ میلیارد تومان بود و رئیس بیمه سلامت به من گفت که این مقدار به ۲ هزار میلیارد تومان تغییر یافته که گامی به جلو تلقی شده ولی دولت و مجلس باید تلاش کنند تا منابع بیمهای مواجتر و قویتر باشد تا برنامههای حوزه سلامت را بتوانیم ادامه دهیم.
بودجه سلامت ۹۴ ، حوزه سلامت را با چالش مواجه کرده و رشد بودجه متناسب با برنامههای وزارت بهداشت و سازمانهای بیمهگر نیست. سهم بیمهها از منابع عمومی باید بیشتر شود. امسال نیز در بحث هدفمندکردن یارانهها و موضوع ارزش افزوده یک درصد، میدانیم که موضوع ارزش افزوده باید در طول سال حاصل شود ولی امسال با کسری بودجه مواجهیم و برنامه دولت در حوزه سلامت با چالش مواجه شده است.
سهم بیمه از منابع عمومی باید افزایش جدی پیدا کند و در بودجه سنواتی آینده سهم بیمهها افزایش یابد و مجلس و دولت سهم بیشتری برای درمان اختصاص دهند.هر چند که دولت تلاش میکند کاهش پرداخت از جیب مردم حفظ شود ولی رسانهها نیز در ایجاد موج اجتماعی مطالبهگر جهت تأمین بودجه سال آینده حوزه سلامت نقش دارند و باید رسانهها به این نقش خود توجه لازم را داشته باشند.
در حال حاضر برای اینکه ناوگان بیمارستانها را ارتقا دهیم ۸۰ هزار تخت بیمارستانی نیاز داریم. این در حالی است که بیشتر بیمارستانهای شهرهای بزرگ ۴ تا ۵ دهه از عمرشان میگذرد و نیاز به احیاء، نوسازی و یا تعویض تجهیزات دارند و اگر روال اختصاص بودجه به همین منوال ادامه یابد ۴۰ سال طول میکشد تا به نوسازی و احیاء بیمارستانها دست یابیم.
از طرفی جمعیت نیز افزایش مییابد و سن مراجعین نیز به بیمارستانها در حال تغییر است.فناوری نوین و نیازهای عرصه سلامت نیز پیچیدهتر شده و تأمین نیروی انسانی هم مورد توجه است. یکی از مهمترین چالشهای بیمارستانها در حال حاضر تأمین نیروی انسانی بوده که به ویژه در گروه پرستاری احساس میشود تعداد پرستان متناسب با حجم کار تعریف شده نیست و ما نیز در بازدیدهای خود از بیمارستانها متوجه این نارضایتی شدهایم.
متأسفانه مفهومی به غلط میان رسانهها شکل گرفت که پول طرح تحول سلامت به جیب پزشکان گسیل شده است. ولی این مسئله واقعیت ندارد در حال حاضر بسیاری از بیمارستانهای کشور، حداقل بیمارستان دولتی پزشکان آن ۴ تا ۶ ماه است که کارانه دریافت نکردهاند در بررسی میدانی نیز این مسئله مشخص است.
در بخش بیمارستانهای خصوصی بیمههای تکمیلی پا به پای طرح سلامت پیش نیامدهاند. امسال بیمارستانهای خصوصی تمایل به قرارداد با بیمههای تکمیلی نداشتند چرا که کسورات زیادی در مطالبات وجود داشت و وساطت ما و وزارت بهداشت سبب ایجاد قرارداد بین بیمههای تکمیلی و بیمارستانهای خصوصی شد. کسورات بیمهها غیرمنطقی است و بیمارستانهای خصوصی در تهران حداقل ۷۵ درصد منبع حیات آنها وابسته به بیمههای تکمیلی بوده از طرفی شرکتهای تجهیزات پزشکی که قبلاً خدماتی را به بیمارستانهای خصوصی ارائه میکردند در حال حاضر از این مسئله سر باز زدهاند و تکانهای ارزی نیز در این مسئله تاثیر داشته و تجهیزات علاوه بر اینکه گران شده دسترسی به آن نیز سختتر شده است. بیمارستانهای خصوصی حمایت ارزی نمیشوند و از یارانه سلامت نیز به آنها اختصاص داده نشده چرا که آن قدر نیاز دولتی وافر است که یارانهای به آنها نمیرسد.
نظر شما در رابطه با کارانههای میلیونی اختصاص داده شده به پزشکان چیست؟ آیا نظارتی در رابطه با این مسئله وجود ندارد؟
قطعاً این موضوع واقعیت ندارد. خودتان میتوانید آن را بررسی کنید. ما فیش پرداختی حقوق پزشکان را داریم میتوانیم در اختیار شما قرار دهیم این مسئله در بررسی میدانی نیز مشخص است. در برخی از بیمارستانها ۵ تا ۶ ماه است که کارانه به پزشکان پرداخت نشده و این موضوع در رابطه با متخصصین اطفال و داخلی جای نگرانی دارد چرا که کارانه آنها بسیار اندک است.
در پایتخت یک متخصص اطفال کارانه ۱۸۰ هزار تومان بود که خود وی فیش خود را به من نشان داد. مشکل دوم در این زمینه در رابطه با پزشکان شاغل دستگاههای دولتی است. قبلاً ۱۰ درصد مالیات از آنها کسر میشد ولی در حال حاضر این رقم به ۲۰ درصد رسیده و افزایش مالیات و موضوع پرداخت کارانه سبب نارضایتی بسیاری از پزشکان به ویژه پزشکان عمومی شده است.
سخنان تضاد در رابطه با کارانه پزشکان بازار شایعه را داغ میکند چرا سازمان نظام پزشکی تاکنون اقدام موثری در جهت پیشگیری از این مسئله و بازار داغ شایعات نداشته است؟
مردم حق و شأن آنها خدمات پزشکی با کیفیت بالا است. آنها نباید درگیر فرآیند شایعات و موضوع کارانه پزشکان شوند. طبق آمار موثق ما چند ماه است که پزشکان کارانه نگرفتهاند ما مستند در این زمینه ارائه میکنیم.
در مورد طلب بیمارستانهای خصوصی از بیمههای تکمیلی نیز بروید، بررسی میدانی کنید. ماهم اسناد داریم و میتوانیم در اختیار شما قرار دهیم. طبق گزارشهایی که ما داریم به طول مثال یک بیمارستان خصوصی تهران گردش نقدینگی ۱۲ میلیارد تومانی به طور متوسط دارد ولی ۲۱ میلیارد تومان هم از بیمهها طلب داشته و این عملاً یعنی ورشکستگی بیمارستان خصوصی که لازم است اقدامات و برنامههای مناسب جهت رفع این مشکلات انجام گیرد.
در سالهای اخیر حوادث ناگوار همچون ترور دکتر سودبخش و دیگر پزشکان به وقوع پیوست که در هر دو مورد متهم دستگیر و به دار مجازات آویخته شدند. همزمان جامعه پزشکی نسبت به این مسئله موضعگیری کرد. سالانه بیش از صدها فقره قتل در کشور به وقوع میپیوندد ولی زمانی که این حوادث در میان جامعه پزشکی رخ دهد، آنها نامهنگاری میکنند تا حق خود را زنده کنند. چرا جامعه پزشکی خود را تافته جدا بافته میداند و معتقد است باید در پیشگیری از وقوع حوادث در میان آنان اهتمام جدیتری داشت؟
به قتل رسیدن هر نفسی محکوم است و مجموعه کشور باید برخوردهای لازم را با آن انجام دهد این مسئله در آموزههای قرآنی نیز اشاره شده و در نگاه دینی هر نفسی به ویژه نفس مؤمن دارای کرامت است و اگر به قتل رسد مسئله آن قابل پیگیری است.
در مورد جامعه پزشکی امنیت شغلی بخش مهم ارائه خدمات را تشکیل میدهد. در همه دنیا تلاش میکنند امنیت شغلی پزشکان را هر چه بهتر تأمین کنند چرا که اگر امنیت نباشد پزشک جهت ارائه خدمات به مردم در مناطق صعبالعبور و ناامن نخواهد رفت. احساس امنیت بیشتر برای پزشکان سبب ارائه خدمات بهتر به مردم میشود و اگر این امنیت نباشد مردم آسیب میبینند.
ما خود را تافته جدا بافته نمیدانیم. در شهرهای کوچک، روستاها و … اطباء باید شبانهروزی خدمات ارائه سازند که این موضوع امنیت را طلب میکند. در کشور کانادا گارد حفاظتی برای جامعه پزشکی تعریف شده چرا که احساس عدم امنیت خطرناک است و برای اینکه بتوان خدمات شبانهروزی در سراسر کشور ارائه داد باید امنیت پزشکان را تأمین کنیم. وظیفه حاکمیت است که امنیت جامعه پزشکی را ضمانت کند. ما خود را تافته جدا بافته نمیدانیم ولی امنیت را شرط لازم جهت ارائه خدمات برمیشماریم.
بررسی و پیگیری مسئله زیرمیزی گرفتن پزشکان به کجا رسیده و چه اقداماتی در رابطه با رفع این مسئله انجام گرفته است؟
ما این مسئله را به صورت محسوس توسط نظام پزشکی و وزارت بهداشت بررسی کردهایم طی سه ماه آخر سال گذشته و سه ماه ابتدای سال جاری آمار زیرمیزی تقلیل یافته ولی به صفر نرسیده است. در بررسی استانها نیز از طریق دو منبع رسمی این موضوع کمتر شده ولی با اصلاح تعرفهها باید بهانهها برای گرفتن زیرمیزی را رفع کنیم.
بهترین اثربخشی درمانی در اعتماد بیمار به پزشک حاصل میشود و همه باید تلاش کنیم که این اعتماد افزایش یابد چراکه هرگونه شکاف در این زمینه، ابتدا برای مردم آسیب رسان است. با وزیر بهداشت خدمت مراجع تقلید رسیدیم همه مراجع تقلید جامعه پزشکی را ممتاز دانسته و قدرشناس میدانند. جناب سعیدی در نماز جمعه قوم از جامعه پزشکی به عنوان قوم فاخر یاد کردند. آقای محسن اژه ای نیز گفتند به من که دنبال واژه میگردم، شان شما پزشکان بالاتراست که بگویم صنف پزشکی.
یکی از اتفاقات ناگوار در اجتماع این است که گروههای اجتماعی مقابل هم بایستند واین موضوع یک مساله ناگوار است. باید اقداماتی جهت تلطیف رابطه جامعه پزشکی با مردم انجام گیرد. و این موضوعی راهبردی است و لازم بوده مورد توجه قرار گیرد.
اقدامات سازمان نظام پزشکی در مورد افزایش زایمان طبیعی چگونه است؟
سال گذشته ۶۴ هزار نفر موالید کشور افزایش یافت و این موضوع علامت خوبی به شمار میرود و دستاوردی برای سیاست جمعیتی نوین محسوب میشود. برای افزایش زایمان طبیعی باید ساز و کارهای لازم فراهم شود سال گذشته برای اولین بار نسبت زایمان طبیعی و سزارین که میزان آن متناسب نبود ۵ درصد در کل کشور در بخش دولتی و خصوصی کاهش یافت ولی با این وجود فرهنگسازی در این زمینه ضرورت دارد.
بسیاری از مادران از ترس درد زایمان تن به عمل جراحی سزارین میدهند در حالی که با استفاده از روشهای نوین ترویج بهسازی ناوگان زایمان طبیعی میتوان مادران را تشویق به زایمان طبیعی کرد. ۳۶۰ واحد زایمان طبیعی در سال جاری نوسازی میشود. در حال حاضر در دنیا مادران برای زایمان همسران آنها نیز در اتاق عمل حضور مییابند و این موضوع سبب آرامش مادر خواهد شد.
ما نیز باید این روش را در کشور توسعه دهیم. نمونههایی از این روش در کشور راهاندازی شده ولی باید آن را تقویت سازیم. روشهای زایمان طبیعی بدون درد نیز لازم است تبلیغ شود و زایمان در آب و آموزش مادران باردار برای زایمان بهتر طبیعی بیشتر مورد توجه قرار گیرد باید این موضوع را که دختران جوان احساس میکنند زایمان طبیعی با درد فراوان همراه است از ذهن آنها دور سازیم. رسانهها باید در این زمینه همکاری کنند و مادران باید از معایب سزارین آگاه باشند.
ضریب هوشی نوزادانی که به روش سزارین به دنیا میآیند کمتر از فرزندانی بوده که به روش طبیعی به دنیا میآیند. از دیگر اقداماتی که میتوان برای افزایش آمار زایمان طبیعی از آن بهرهمند شد موضوع تعرفههای زایمان است که باید تعرفه زایمان طبیعی را کمتر کرده و از این طریق آن را جذابتر سازیم. فرهنگ غربی در تلاش است که در جامعه ایرانی رسوخ کند. باید تلاش کنیم که خانواده و نهاد اصیل اجتماعی به نظام ایرانی بازگردد.
در حال حاضر به ازای هر ۸ ازدواج یک طلاق در کشور به وقوع میپیوندد ماندگاری ازدواجها نیز لازم است بیشتر شود. رسانهها در این زمینه نقش بسیاری دارند ما آمادگی داریم تا طرح مشترکی با رسانه، وزارت بهداشت و انجمن زنان و زایمان در جهت ترویج الگوی ایرانی-اسلامی و ترویج زایمان طبیعی در کشور داشته باشیم.
پاسخ بدهید
اولین نفری باشید که نظر می دهید