سرمقاله

تصمیم جدید وزارت بهداشت: پاداش با طعم مجازات

این روزها انتشار نامه ای که به امضای وزیر بهداشت و معاون او رسیده سر و صدای زیادی به پا کرده است. ابلاغیه ای که حاوی فرمولی برای محاسبه زمان طرح است. فرمولی که بر اساس میزانی از طرح پزشکی عمومی ( یا سربازی) که فرد گذرانده و البته محل آن، عددی به دست می دهد و این عدد، مدت زمان طرح هر فرد بعنوان متخصص را روشن می سازد.

از این پس و بر اساس فرمول جدید به نظر می رسد که هر دستیاری که در دوره تخصص بصورت مستقیم یا استریت از دوره پزشکی عمومی پذیرفته شده، باید به جای ۴ سال، ۸ سال در خدمت دولت باشد. 
پیش از این با وجود آنکه تعهدی ظالمانه از همه دستیاران به میزان نصف تا دو برابر زمان تحصیل اخذ می شد، اما آنچه که در عمل رخ می داد الزام دستیاران به خدمت اجباری برای دولت به مدت ۲ تا ۴ سال ( بر اساس میزان گذراندن طرح پزشکی عمومی) بود. اما از این پس و بر اساس فرمول جدید به نظر می رسد که هر دستیاری که در دوره تخصص بصورت مستقیم یا استریت از دوره پزشکی عمومی پذیرفته شده، باید به جای ۴ سال، ۸ سال در خدمت دولت باشد. مصوبه ای که گرچه از مدتها پیش خبرهایی پراکنده درباره آن شنیده می شد اما اکنون با انتشار این نامه وارد مرحله تازه ای شده است.

به نظر می سد بیشترین آسیب از این فرمول را  دستیارانی خواهند دید که بصورت مستقیم وارد دوره تخصص شده اند. دانشجویانی که به دلیل شایستگی هایی که داشته اند، اجازه ادامه تحصیل بدون وقفه در دوره دستیاری را یافته اند. در واقع این افراد بعنوان نخبگان نظام سلامت، قرار بوده مورد تشویق و حمایت قرار گیرند و این امکان ادامه تحصیل هم، شکلی از این حمایت ها بوده است. حمایت هایی که چند سالی است با تصمیم متولی نظام سلامت عملی شده است. اما در فاصله چند سال، اکنون خبر می رسد که این نخبگان، با مصوبه ای تازه قرار است مجازات شوند. چنان که به نظر می رسد این پزشکان قرار است به دستاویز آنکه مورد حمایت قانونی دولت برای ورود مستقیم به مقطع تخصص قرار گرفته اند، ۴ سال بیش از دیگران به طرح اجباری فرستاده شوند. در این شرایط و در این فضای پر ابهام، پرسش مهم بسیاری از پزشکان این است که چنین تصمیمی با چه انگیزه ای گرفته شده؟ هر چند تا تاکنون وزارت بهداشت توضیح روشنی درباره این نامه نداده اما احتمالا دولت به دلیل نیازی که به پزشکان عمومی طرحی برای خدمت اجباری در کشور دارد، این رویه جدید را در دستور کار قرار داده است. در واقع به نظر می رسد سیاست وزارتخانه استفاده از حداکثر نیروی طرحی ممکن در مقطع پزشکی عمومی و کم رنگ کردن تدریجی و تلویحی قانون استریتی است. 

 روشن نیست که اگر حقیقتا وزارت بهداشت به این نتیجه رسیده که ادامه تحصیل مستقیم افراد به صلاح کشور نیست، چرا صریحا قانون استریتی را لغو نمی کند؟ با چه توجیهی بی آنکه از پیش اعلام کند، نخبگانی را که خود مورد حمایت قرار داده بود، در معرض کیفری سنگین قرار می دهد؟
اما روشن نیست که اگر حقیقتا وزارت بهداشت به این نتیجه رسیده که ادامه تحصیل مستقیم افراد به صلاح کشور نیست، چرا صریحا قانون استریتی را لغو نمی کند؟ با چه توجیهی بی آنکه از پیش اعلام کند، نخبگانی را که خود مورد حمایت قرار داده بود، در معرض کیفری سنگین قرار می دهد؟

بسیاری از کارشناسان و ناظران در عرصه سلامت اذعان دارند که این دولت و وزارت بهداشت آن، یکی از بهترین تیم های مدیریتی پس از انقلاب در این عرصه را  به کار گرفته است. از چنین تیمی انتظار می رود که در وهله نخست برای هر تصمیمی به قدر کافی تامل و تعمق کند و سپس اعلام آن را بصورت شفاف در دستور کار خود قرار دهد. مروری بر اخبار آموزش پزشکی در یک سال گذشته ما را به فهرست بلندبالایی از تصمیماتی می رساند که پس از اعلام رسمی، تکذیب یا معلق شدند. از تاثیر دادن بیش از پیش معدل در آزمون دستیاری تا لغو قانون استریتی، از مصاحبه پس از آزمون دستیاری تا محدودیت سنی برای پذیرش دستیاران، همه و همه تنها گوشه ای از اخباری بودند که برای مدتی طرح شدند ونهایتا پس از مدتی یا به کل لغو یا فعلا متوقف ماندند. حال نوبت به پذیرفته شدگان مستقیم آزمون دستیاری است که طعم این گونه تصمیمات را بچشند. البته اینکه وزارت بهداشت، تصمیمات خود را به سرعت اعلام و به همان سرعت پس می گیرد، میتواند به حساب ضعف تصمیم سازی و اطلاع رسانی و از سوی دیگر به حساب انتقادپذیری و آغوش باز برای پذیرفتن اشتباهات گذاشته شود. اما هر چه که باشد برای دستیارانی که فشارهای فراوان و ناعادلانه مالی و کاری را تحمل می کنند، تحمل چنین تصمیمات نگران کننده ای چندان آسان نیست. امیدواریم چنان که از تیم زبده وزارت بهداشت انتظار می رود  تصمیم سازی با بررسی بیشترواعلام آن با شفافیت بیشتری همراه شود. این روزها دستیاران، خسته از فشارهای مالی و کاری چشم انتظار لغو این مصوبه ناعادلانه هستند و ما هم امیدواریم که لغو این مصوبه آغازی باشد بر پایان تصمیمات بی مقدمه و غافلگیرکننده در عرصه سلامت.

درباره نویسنده

امیرافراز فلاح

دانش آموخته پزشکی و بهداشت عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
دستیار رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

پاسخ بدهید

10 نظر برای مطلب "تصمیم جدید وزارت بهداشت: پاداش با طعم مجازات"

مرا مطلع کن از
avatar
مرتب کردن براساس:   جدیدترین نظر | قدیمی ترین نظر | نظر با بالاترین رای
فرزین فرح بخش
Guest

فکر نمی کنم خدمت به مردم و محرومین مجازات باشه.

dr arian
Guest

خدمت به مردم و محرومین به شرطی مجازات نیست که امکانات زندگی خوب و حقوق مناسب پرداخت بشه.نه اینکه شما رو در یک خانه خرابه جای بدن و حق کار خصوصی رو ازتون بگیرن و از کارانه پرداخت نشده هم مدام کسر کنن.با این وضع از شرایط یه تبعیدی هم بدتره. اگر اعداممون میکردن بهتر بود

Mohsen Rostami
Guest

ممنونم از نگاه ژرف و مدبرانه شما

یک استریت
Guest

امیدوارم خدا کمی به مسئولین انصاف و مروت مرحمت کند.
گناه یک استریت چیست که با سختی تمام نفر اول دوره خود در طول دوره پزشکی عمومی میشود و بعد در کنار فشار وحشتناک کشیک ها برای امتحان رزیدنتی آماده میشود.

اینترن
Guest

احیانا نویسنده با رینگ استریت آشنایی ندارن؟؟

نظري
Guest

ضمنا جهت اطلاع: پذیرش کنکور امسال ۱۳۹۴ پذیرش سهمیه بومی به شرط تعهد محضری برای خدمت در همان منطقه به مدت سه برابر مدت زمان تحصیل یعنی حدود بیست و یکسال و عدم اجازه ادامه تحصیل در این مدت تعهد است…

wpDiscuz
Powered by Themes24x7