دکتر نوید ناصرى متخصص ارتودنسى و عضو شورایعالى نظام پزشکى کشور طی یادداشتی که خطاب به وزیر بهداشت با بیان اینکه :«بحث درآمدهاى میلیاردى این جامعه، چماقى شده است که بر سر تک تک افراد این جامعه نه چندان مرفه و حتى فقیر وارد مى آید. » افزود :«از بین بردن و خدشه دار کردن شأن جامعه پزشکى نه تنها تغییرى در میزان رفاه اجتماعى مردم بوجود نمى آورد بلکه از مسؤولیت دولت و سازمانهاى بیمه گر در خدمت رسانى صحیح به مردم نیز چیزى نمى کاهد و صرفاً با تغییر آدرس صحیح به مردم جهت پیگیرى مطالبات عدالت جویانه خود، فقط ایشان را در مقابل و مواجهه با جامعه پزشکى قرار مى دهد.»
به گزارش صدای پزشکان متن کامل این یادداشت در زیر می آید :
حضور مقام محترم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى – جناب آقاى دکتر هاشمى
با سلام و احترام
“نباید به زیر میزی و رو میزی و این قبیل بحث ها دامن زد.” (مقام معظم رهبری ۶/۸/۱۳۹۲) در زمانى نه چندان دور، ارزش و اعتبار و احترام اجتماعى حکیمان و پزشکان و حتى تمامى مشاغل پیراپزشکى آن زمان و حتى آمپول زن ها ى قدیمى و … جایگاه بسیار ویژه اى داشت که با اظهار تأسف باید اذعان کرد در حال حاضر فقط در حسرت آن احترام ها وتکریم ها باید باشیم. افسوس…جای بسی تأمل است که چرا بازار خوار و خفیف کردن جامعه پزشکی کشور که یکی از کوتاهترین دیوارها را در بین تمامی جمعیت ها و اقشار و اصناف در کشور داراست، داغ شده است؟
جامعه ای که در طی چند ساله اخیر و در انواع و اقسام بحرانهای اقتصادی کشور که به کام اکثر مشاغل آزاد مختلف می شد و سودهای هنگفتی ناشی از تورم بى رویه و بازار بی ثبات ارز، طلا، مسکن و … نصیبشان می شد، بی بهره ماندند و فقط با مشکلات روزافزون ناشى از تورم لجام گسیخته دست و پنجه نرم می کردند و دم نمی زدند و نمی زنند. جامعه ای که آنان نیزهمانند اقشار فقیر شده بدنبال تحریمها و اختلاس هاى نجومى، روز به روز درمسیر فقر بیشتر و کاهش شدید سطح تمکن مالی ( به نسبت سالهای گذشته) سوق داده شدند و از سوی دیگرانتظارات مردم نیازمند از آنان نیز هر روز بیشتر و بیشتر میشد و مى شود و به عبارتى جورکش دولتهاى اخیر و در واقع کلیت نظام در تخصیص یارانه سلامت به مردم بودند و هستند آنهم از جیب خودشان.
باید اذعان داشت که جامعه پزشکی کشور به هیچ عنوان مسئول، پاسخگو یا جورکش نتایج اقتصادی حاصله از موضع گیرى ها و تحریمهاى دهه اخیر نیست و نباید باشد که خود رنج دیده این شرایط است.
در شرایطی که طى دهه گذشته بی ثباتی چشمگیری در اقتصاد کشور رخ داده است، در توان و وظیفه جامعه پزشکی کشور نیست که جور تمام نابسامانى هاى اخیر را کشیده، تاوان اقتصادى، اجتماعى و رفاهى آن را پرداخت نمایند.
متأسفانه دید حاکم بر جامعه در مورد پزشکان و جامعه پزشکى، برخوردارى از رفاه کامل اقتصادى و اجتماعى است. البته ایکاش اینگونه بود ولى نه تنها براى جامعه پزشکى بلکه براى تمام اقشار صبور و لایق این مرز و بوم.
جامعه پزشکی کشور به هیچ عنوان مسئول، پاسخگو یا جورکش نتایج اقتصادی حاصله از موضع گیرى ها و تحریمهاى دهه اخیر نیست و نباید باشد که خود رنج دیده این شرایط است.
بحث درآمدهاى میلیاردى این جامعه، چماقى شده است که بر سر تک تک افراد این جامعه نه چندان مرفه و حتى فقیر( بدلیل طولانى بودن دوره هاى دانشجویى و تخصصى و فوق تخصصى و سالهاى طولانى در گذراندن طرح و تعهدات اجبارى دولتى و بالا بودن سن این قشر در زمان خروج از دوره هاى علم اندوزى و ورود به عرصه خدمت رسانى به جامعه) وارد مى آید.
چرا چشمها را نمى شوییم و آن جور که باید نگاه کنیم، نمى کنیم؟نباید از زمره مشکلات بنیادین این جامعه زجر دیده جهادگر در عرصه سلامت بخشى، این موضوع نیز نادیده گرفته شود که به نسبت سایر رشته هاى تحصیلى دانشگاهى و سایر مشاغل، شاهد به تعویق افتادن تمامى مراحل طبیعى زندگى و حقوق اولیه زندگى اجتماعى از جمله ثبات اقتصادى حداقلى، ازدواج و صاحب فرزند شدن و … به علت شرایط حاکم بر رشته هاى پزشکى مى باشیم.
از بین بردن و خدشه دار کردن شأن، جایگاه اجتماعى و موقعیت ممتاز پزشکان و جامعه پزشکى همان بس که انواع بى حرمتى ها با ذکر القابى ناپسند توسط قلم به دستان نو ظهور با انواع ژستهاى فرهیختگى و مبادرت به نشر این موارد در جراید و پرداختن به مباحث سخیف بررسى میزان درآمدهاى نجومى پزشکان و تأثیر درآمد پزشکان در نقض عدالت اجتماعى در رسانه ملى و مطرح نمودن موضوع کذب درآمدهاى ماهانه میلیاردى پزشکان ( البته ریال نه، تومان )در رسانه ها، نه تنها تغییرى در میزان رفاه اجتماعى مردم بوجود نمى آورد بلکه از مسؤولیت دولت و سازمانهاى بیمه گر در خدمت رسانى صحیح به مردم نیز چیزى نمى کاهد و صرفاً با تغییر آدرس صحیح به مردم جهت پیگیرى مطالبات عدالت جویانه خود، فقط ایشان را در مقابل و مواجهه با جامعه پزشکى قرار مى دهد و نتیجه نهایى این سیاستها، وارد ساختن خدشه اى عظیم به تمامى تلاشهاى هزاران ساله پزشکانى چون بو على سینا و سایر بزرگان این مرز و بوم در تکریم و تقدیس پزشک و جامعه پزشکى است.
در سناریوى مواجه ساختن مردم با پزشکان و جامعه پزشکى و توجیه این امر که میزان پرداخت از جیب مردم به دلیل زیاده خواهى پزشکان و جامعه پزشکى است، نه تنها اعتماد ذاتى مردم – که پیش نیاز و ضرورت رابطه بین بیمار و جامعه پزشکى و لازمه خودواسپارى بیمار و همراهانش به دست پزشک است- از این قشر زایل نموده است بلکه خود نتایج هولناکى بدنبال داشته و تبعات درازمدت به مراتب نا میمونى را در کل جامعه به جاى مى گذارد.
نباید فراموش کرد که احساس عدم اعتماد و اطمینان مردم یک سرزمین از جامعه پزشکی، نتایجی به مراتب دهشت بارتر از حس عدم اطمینان و اعتماد همان مردم از تمامی اصناف، گروه ها، مشاغل و حتی مبلغان دینی و مذهبی و روحانیون آن سرزمین به دنبال دارد.
بى شک اگر فرزندان برومند و بدون اغراق باهوش این مرز و بوم از ابتدا مى دانستند که در آینده و پس از سپرى نمودن سختیهاى دوران جنگ تحمیلى و مشکلات دوران سازندگى و تحمل صبورانه دشواریهاى فراوان دوران تحصیل در رشته هاى مختلف پزشکى در آینده اى نه چندان دور با عناوین سخیف چاقو بدستان زیر میز بگیر، سپیدپوشان یقه سفید و … خوانده مى شوند و کم کم به عنوان قطاع الطریق مسیر سلامت مردم لقب مى یابند، چنین راهى را در پیش نگرفته و قطعاً بدنبال مشاغلى آبرومند-البته از نگاه جامعه امروزى- مى رفتند و در تیررس تهاجمات ناشى از بد اخلاقى هاى رایج در جامعه قرار نمى گرفتند.
چرا باید تقدس پزشک را زیر سوال برد؟ چرا باید با مطرح کردن مسائل سخیف و دروغین – و احیاناً انگشت شمار- مال اندوزی پزشکان، شأن و منزلت و کرامت جامعه پزشکی را تخریب کرد؟ مگر جز اینست که همین جامعه پزشکی کشور در هنگام تولد تک تک موالید این سرزمین، نجات بخش جان مادران و فرزاندان این آب و خاک هستند؟مگر معتقد نیستیم جان بخشیدن از ویژگی های باریتعالی است و جان دوباره بخشیدن نیز در همان راستای کبریایی قرار دارد؟
نباید فراموش کرد که احساس عدم اعتماد و اطمینان مردم یک سرزمین از جامعه پزشکی، نتایجی به مراتب دهشت بارتر از حس عدم اطمینان و اعتماد همان مردم از تمامی اصناف، گروه ها، مشاغل و حتی مبلغان دینی و مذهبی و روحانیون آن سرزمین به دنبال دارد.
توجه حضرتعالى را به فرازهایى از بیانات و منویات مقام معظم رهبری در دیدار با اعضاء شورایعالی سازمان نظام پزشکی کشور در تاریخ ۶/۸/۹۲ جلب مى نمایم:
“در تنظیم سلامت جامعه دو طرف داریم: یکی مردم و یکی پزشکان. هریک حقوقی دارند ولی باید حقوق صنفی پزشک در درجه اول دیده شود.نظام پزشکی حلقه واسط بین مردم و پزشکان است که باید به این دو نکته توجه کند:
– رعایت حال مردم و تنظیم وضعیت پزشکی کشور برای رسیدن مردم به آرزوهای سلامت خودشان
– تقدس پزشک. قداست و طهارت باید در آن احساس شود تا اطمینان مردم حاصل شود.
نباید به زیر میزی و رو میزی و از این قبیل بحث ها دامن زد. در همه صنفها و لباسها افراد متخلفی هستند اما نباید با درشت نمایی این تخلفات، اطمینان مردم را از بین ببریم.”
همانطور که ملاحظه مى فرمایید در بیانات گهربار فوق موضوع قداست، کرامت و طهارت پزشک و جامعه پزشکی و لزوم تقدیس و تکریم آنان جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است که متاسفانه در برخوردهای مشاهده شده در چند ماهه اخیر در دستگاه های مختلف، تمامی تلاش ها در جهت تخریب و بی اعتماد سازی مردم از پزشک و جامعه پزشکی است که جای بسی تأمل ویژه دارد.
باید تأکید نمایم که طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، در هر لباس و صنفی افراد متخلفی وجود دارد که تخلف آنها نباید به حساب کل صنف و همگان گذاشته شده و تعمیم شود. اگر در جامعه پزشکی هم متخلفی وجود داشته باشد که دارد، نباید بجاى برخورد قاطع با فرد متخلف، آبروی تمامى پزشکان و اقشار مختلف پزشکی دستخوش بازی های سیاسی و ندانم کاری های کورکورانه اصحاب رسانه و سیاسی کاران و فرهیختگان قلم به دست قرار گیرد تا اعتماد عمومی از این قشر سلب شود.
در انتها لازم مى دانم ضمن آرزوى سلامت براى تمامى اقشار جامعه بویژه جامعه پزشکى صبور کشور و امید به اخلاقمدارى در سطح کلان جامعه چه در عرصه پزشکى، چه در عرصه مدیریت و قانونگذارى، چه در عرصه رسانه اى و … انتظار آن مى رود شرایطى فراهم شود که همراه با تثبیت نظامى سلامت محور و کاهش پرداخت از جیب مردم، هم سلامت جامعه به نحو احسن ارتقاء یابد و هم سلامت بخشان به جامعه در شرایط تهاجم کمترى قرار گیرند تا با آرامشى بیش از پیش و طیب خاطرى که پیش نیاز امر درمانگرى است به وظایف خود بپردازند.
پاسخ بدهید
اولین نفری باشید که نظر می دهید