پیش نویس آیین نامه ی برگزاری آزمون صلاحیت بالینی پایان کارورزی که چند وقتیست صحبت ها در مورد آن زیاد شده است، توسط یکی از مخاطبین صدای پزشکان برای ما ارسال شد. این پیش نویس در انجمن بورد پزشک عمومی در سایت رسمی وزارت بهداشت منتشر شده است. این پیش نویس در تاریخ ۹/۱۱/۹۳ منتشر شده و هم چنین یک اصلاحیه در مورد بعضی از بندهای آن اعمال شده است.
مهمترین بند های این آیین نامه به شرح زیر است:
ماده ۲: این آزمون دو بخش دارد :
۱- آزمون کتبی که هدف آن ارزیابی مهارت های استدلال و قضاوت بالینی است و یکی یا ترکیبی از آزمونهای ویژگی های اصلی (key feature)، آزمون جامع پازل (Comprehensive Integrated Puzzle، آزمون استدلال بالینی(Clinical Reasoning Problems) را شامل می شود
۲- آزمون ساختارمند عینی بالینی (OSCE) که هدف آن ارزیابی مهارتهای بالینی با تاکید بر مهارت های ارتباطی ، تصمیم گیری بالینی مبتنی بر اخذ شرح حال و معاینه فیزیکی و انجام مهارت های عملی تشخیصی درمانی می باشد.
ماده ۳: قبولی در این آزمون، شرط فراغت از تحصیل محسوب نمی شود اما برای معرفی دانش آموختگان پزشکی عمومی به سازمان نظام پزشکی و اخذ مجوز طبابت ضروری است. در این آزمون نمره اعلام نشده ونتایج آن به صورت رد/قبول اعلام شده و به قبول شدگان در آزمون گواهی صلاحیت بالینی اعطا خواهد شد.( شرایط فراغت از تحصیل طبق آیین نامه مندرج در برنامه درسی دوره پزشکی عمومی می باشد)
ماده ۴: حداقل نمره قبولی در آزمون ۱۲ از ۲۰ خواهد بود.
ماده ۵: قبول شدگان در آزمون پیش کارورزی اسفند ۱۳۹۳ و دوره های پس از آن مشمول این آئین نامه می شوند. بر اساس مصوبه مورخ ۱/۹/۹۳ شورای آموزش پزشکی و تخصصی، از سال ۱۳۹۵ داوطلبینی که قصد دارند در آزمون دستیاری شرکت کنند باید برای ثبت نام در آزمون پذیرش دستیار گواهی قبولی در این آزمون را ارائه دهند.
ماده ۷: کارورزان در هر زمانی از ۶ ماه آخر دوره خود می توانند در آزمون شرکت کنند . کارورزان می توانند تا ۱ هفته قبل از برگزاری آزمون زمان آن را تغییر دهند.
ماده ۸: تقویم سالیانه زمان بندی برگزاری آزمون در هر دانشگاه با هماهنگی دانشگاه های قطب توسط هیئت ممتحنه و ارزشیابی تعیین و به دانشگاه ها اعلام میشود. زمان(های) برگزاری آزمون (ها) توسط دانشگاه های مجری (قطب ها) به داوطلبان اعلام می شود.
ماده ۱۱: دفعات شرکت در آزمون محدودیتی ندارد.
ماده ۱۲: این آزمون در ۱۲ تا ۱۵ ایستگاه ترتیب داده خواهد شد .
ماده ۱۳: سوالات آزمونOSCE در چهار بخش به سهم اعلام شده ی زیر خواهد بود :
۱- مصاحبه و شرح حال گیری ۱۰%
۲- معاینه فیزیکی ۲۰%
۳- مهارتهای عملی( procedural ) 50%
۴- تصمیم گیری بالینی ۲۰%
ماده ۱۴: مهارتهای پروسیجرال عملی در پنج گروه به شرح زیر تنظیم شده است.
E D C B A
ECG گرفتن، خواندن سدیمان ادرار، انجام کشت ادرار، گرفتن و تهیه پاپ اسمیر، رنگ آمیزی گرم، نمونه گیری مدفوع حهت دیدن خون و انگل، رنگ آمیزی اسید فاست و خواندن آن، اندازه گیری هماتوکریت به روش میکروتیوب، خواندن لام محیطی جهت مالاریا و اسپیروکت، تهیه KOH-Preparation پوست، کار با گلوکومتر، گذاشتن لوله معدی، مراقبت اولیه از زخم و تخلیه آبسه های سطحی، بخیه زدن، گذاشتن آتل در شکستگی ها و انجام گچ گیری ساده، شستن چشم، گذاشتن کاتتر ادراری، انجام تامپون قدامی بینی، بیرون آوردن جسم خارجی بینی، انجام پونکسیون مایع نخاع، انجام پونکسیون مایع آسیت، انجام پونکسیون مایع پلور، نمونه گیری سوپرا پوبیک، آسپیراسیون مفصل، خونگیری شریانی، خونگیری وریدی، رگ گیری و تزریق مایعات وریدی، تزریقات (وریدی- عضلانی- زیرجلدی – داخل جلدی – داخل استخوانی)، تزریق انسولین، انجام واکسیناسیون، انجام کات داون وریدی، انجام ABG، انجام PPD کمک های اولیه، احیای قلبی ریوی بالغین اطفال نوزادان، بازکردن راه هوائی در موارد ضروری، برخورد با پنوموتوراکس فشاری، مانور هملیخ، کریکوتیریدوتومی.
پیش نویس آئین نامه برگزاری آزمون مهارت های بالینی پایان کارورزی