سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور با بیان این که یکی از بستههای طرح تحول آموزش پزشکی «بسته مجازی سازی » است، افزود: فضای مجازی به فراگیری بهتر دانشجویان کمک می کند.
به گزارش صدای پزشکان به نقل از وبدا، دکتر سید ناصر استاد به تشریح برنامه ها و فعالیتهای این دانشگاه پرداخت و گفت: دانشگاه تازه تاسیس علوم پزشکی مجازی کشور در حوزه معاونت آموزشی شکل گرفته و برای اهداف خاصی طراحی شده است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور گفت: این دانشگاه به منظور استفاده از فضای مجازی برای آموزش پزشکی و کمک به دانشگاههای کشور ، توانمندسازی آنها و برخی از وظایفی که در مجموعه معاونت آموزشی وزارت بهداشت مغفول مانده، یا حداقل اولویت اول دانشگاهها نبوده ، تشکیل شده است.
برگزاری” اولین دوره آموزش پزشکی مجازی برای اساتید دانشگاه”
وی به برگزاری” اولین دوره آموزش پزشکی به صورت مجازی مخصوص اساتید دانشگاه” اشاره کرد و گفت: این دوره از مهرماه اجرایی و عملاً از آبان ماه کلاسهایش تشکیل شد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور افزود: اولین گروه آموزش پزشکی مجازی از اساتید منتخب گروه آموزش پزشکی هستند. تا کنون کارگاهها و جلسات متعددی برگزار شده و در حال حاضر حدود ۷۰۰ نفر از اساتید دانشگاه های علوم پزشکی کشور در حال آموزش هستند.
دکتر استاد در ادامه گفت: ممکن است در آینده این فرایند به صورت اجباری برای اکثر اساتید علوم پزشکی انجام شود و ما میتوانیم وظیفهاش را به عهده بگیریم.
فراهم کردن زیرساختهای لازم در دانشگاهها
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور فراهم کردن زیرساختهای لازم برای اینکه دانشگاههای علوم پزشکی کشور بتوانند دروس مجازی شده خود را در سطح آن ارائه بدهند را از دیگر اقدامات انجام شده در این دانشگاه عنوان کرد و گفت: در ظرف یک سال گذشته توانستیم زیرساختهای لازم را فراهم کنیم، سرورهای مناسبی که براساس نظر IT وزارت بهداشت بود از طریق یکی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور خریداری کرده ایم و در حال حاضر در مرکز دادههای وزارت بهداشت در یک رک جداگانه نصب شده اند و عملاً نرمافزارهای مربوط به LMS یا آموزش مجازی روی آن قرار دارند.
دکتر استاد افزود: سرورهای مناسب در حدود ۸ دانشگاه متصل شدند و در حال حاضر برخی از دانشگاهها دروسشان را برای دانشجویان و اساتید و افراد دیگر ارائه میدهند.
وی با بیان این که برنامههایی را نیز در دستور کار داریم داریم که ظرف امسال و سال آینده نهایی میشود، گفت: تصمیم داریم نرمافزار LMS دانشگاه که در حال حاضر نماد ۲ است را به نماد ۳ زبانه ارتقا داده و برای هر دانشگاه فضای اختصاصی در نظر بگیریم. ضمن اینکه فضایی فراهم شود که دانشگاهها بتوانند امکانات خودشان را با هم تبادل کنند که البته هم از نظر اقتصادی و هم به لحاظ صرفه جویی نیز بسیار حائز اهمیت است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور در ادامه افزود : البته دانشگاههایی که از قبل در فضای مجازی فعال بودند مثل تهران، شهیدبهشتی، شیراز، اصفهان، مشهد و تبریز می توانند کماکان به وظایف خود ادامه دهند و میتوانند از LMS اختصاصی دانشگاهشان استفاده کنند.
دکتر استاد به دیگر فواید اختصاص فضای مجازی برای دانشگاه های علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: دانشجو و استاد میتوانند با کد کابری و رمز ورود خود به LMS دانشگاه مجازی وارد شوند و از آن فضا استفاده کنند.
وی در ادامه گفت: دانشگاه علوم پزشکی مجازی همزمان تسهیلات لازم برای تهیه موکس کشوری را در محتواهایی که مورد نیاز دانشجویان علوم پزشکی است، فراهم نموده است.
راه اندازی “کتاب خانه مجازی”
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور با بیان این که همزمان “کتاب خانه مجازی” را در نظر گرفته و راه اندازی آن را به یکی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور سفارش داده ایم، هدف از این اقدام را قرار دادن محتواهای قانونی در این کتابخانه برشمرد.
وی در ادامه افزود: در این راستا تمامی نرمافرارها به صورت قانونی و اصل خریداری شده است تا با خیال راحت در اینترنت و در دسترس افراد قرار گرفته و بتوانیم در سطح بینالمللی و منطقهای فعالیت داشته باشیم.
ارتباط با دیگر کشورها
دکتر استاد تاکید کرد: یکی از اهداف ما این است که در منطقه و با کشورهای دیگر در ارتباط باشیم.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور با تاکید بر این که اصلاً قصد نداریم که همه رشتههای علوم پزشکی را مجازی بکنیم، افزود: اصولاً بعضی از رشتهها از جمله پزشکی نمی تواند مجازی شود. زیرا عمده دروس آن عملی است و باید توسط دانشگاه ها انجام گیرد.
وی با بیان این که مجازی شدن برخی از دروس تئوری پزشکی در آموزش دانشجویان به دانشگاهها کمک میکند، افزود: امتیاز دیگر فضای مجازی کمک به فراگیری بهتر دانشجویان خواهد بود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور در ادامه گفت: با توجه به تحولات سریع که در جامعه بینالمللی اتفاق افتاده و نسلهای جدید که با سیستم دیجیتال خیلی راحتر از سیستم حضوری و سنتی کنار می آیند؛ لذا میتوانیم از این طریق به آنان کمک کنیم.
تهیه انیمیشنهایی برای دروس عملی
دکتر استاد گفت: تهیه نرمافزار و انیمیشنها و در اختیار قرار دادن آنان برای دانشجو قبل از اینکه در فضای عملی قرار بگیرد و دچار مشکلاتی شود ، باعث می شود که در آن فضا تمرین کرده و با اطمینان خاطر بیشتر دوره عملی خود را سپری کنند.
استاد سمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به این که استفاده از فضای مجازی برای وزارت بهداشت هم میتواند متضمن صرفهجویی در هزینهها شود ، افزود: دانشجویان هم راغبتر هستند که از این فضاها استفاده کند زیرا گاهی برای حضور در کلاسها مشکل دارند و علاوه بر این اساتید هم می توانند ساعات بیشتری با دانشجویان در ارتباط باشند.
دکتر استاد با اشاره به بحث عدالت اجتماعی گفت: با بازنگری برخی از دوره ها نیز افراد شاغل می توانند از این فضا استفاده کنند.
وی با بیان این که ممکن است بحث پزشک خانواده نیز در این بخش قرار گیرد گفت: می توانیم این ظرفیت را برای افراد متقاضی فراهم کنیم تا از آن بهره مند شوند و امیدواریم در سال آینده معاونتهای دیگر وزارت بهداشت هم بتوانند براساس وظایف اصلی و اولویتهای خود از این ظرفیت برای آموزش و خدمترسانی استفاده کنند.
وجود ساختار قانونی برای صدور مدارک آموزشی
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور تصریح کرد: ما هرگونه آموزشی که در سطح کشور و وزارت بهداشت منجر به صدور مدرک میشود از جمله دورههای آموزشی باید از طریق گروههای آموزشی دانشگاهها و فرایند تصویب آن از طریق هیدتهای ممتحنه و ارزشیابی هر رشته و مسیر شورای عالی برنامه ریزی صورت گیرد لذا خارج ازاین مجموعه مسیر دیگری نخواهیم کرد و حتماً باید از طریق ساختار قانونی تصویب شود و هیچ اقدامی خارج از این ساختار نخواهیم کرد. همه این کارها باید توسط متخصصان همان رشته اتفاق بیافتد.
وی با بیان این که اگر قرار است برنامهای به صورت دیجیتال یا مجازی بوسیلههای سیستمهای یادگیری الکترونیک توسط ما ارائه شود باید محتوای علمی و الکترونیک آن به تایید بوردهای آموزشی و اساتید آنها رسیده باشد و خودشان هم باید اجرا کننده باشند.
دکتر استاد تاکید کرد: کماکان آموزش پزشکی باید مثل سابق توسط کسانی که حضورا آموزش میدهند؛ اجرا شود و هیچ نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور گفت: دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور در خصوص رشتههایی که منحصراً ارتباط با یادگیری الکترونیک دارد مثل دوره کارشناسی ارشد یادگیری الکترونیک ممکن است دانشجو بگیرد و آن هم بیشتر برای این هدف است که بتوانیم زیرساختهای انسانی را برای دانشگاهها فراهم کنیم و خیلی اوقات آموزش این افراد توسط دانشگاه مجازی از طریق دانشکدههای مجازی و مراکز آموزش مجازی خود دانشگاههای علوم پزشکی کشور تربیت می شوند.
دکتر استاد افزود: در یک سال گذشته در این خصوص ارتباطهای خوبی با دانشگاههای کشور داشتیم. خیلی از دانشگاهها در این زمینه پیشرو بودند و فعالیتهای زیادی در این زمینه انجام داده اند و از فرایندهای آنها در این زمینه استفاده میکنیم.
وی گفت: برخی از وظایفی را که به عهده داریم به صورت ارائه خدمت از طریق دانشگاهها انجام می دهیم . از این جمله راند مجازی دانشگاه است که در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی شیراز طراحی کرده و میخواهیم در سطح کشوری استفاده کنیم . در ضمن در حال فراهم کردن زمینه برای استفاده از محتوای مطالب دیگر دانشگاه ها هم هستیم.
رعایت صد در صدی حقوق معنوی تولیدکنندگان محتوا
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور با بیان این مطلب که حقوق معنوی افرادی که تولید محتوا میکنند را صد در صد رعایت میکنیم، افزود: چارچوب قانونی را تعریف کردیم که براساس آن چارچوب مولفین و تهیه کنندههای برنامهها حقوق خودشان را داشته باشند و خارج از آن ضابطه هیچ کاری پایدار نخواهد بود.
تاکید بر استاندارد سازی محتواهای آموزشی
وی همچنین از تهیه آیین نامه هایی به منظور استاندارد سازی محتواهای آموزشی و مطابقت آن با استانداردهای بین المللی خبر داد.
دکتر استاد به فراهم کردن برخی امکانات برای دانشجویان حوزه پزشکی اشاره کرد و گفت: با موسسات برگزار کننده آزمونهای بینالمللی قراردادهای بینالمللی را بستیم.
دکتر استاد افزود: در حال حاضر در کشور آزمونهای بینالمللی تافل و GRE را برگزار میکنیم و این امکان را فراهم کردیم که دانشجویان بدون مراجعه به خارج بتوانند در این آزمونها شرکت کنند و حتی تصمیم داریم با توجه به تفاهم هایی که انجام دادیم، آزمونهای تخصصی یا بورد اروپا یا کشورهای دیگر را در کشور اجرایی کنیم .
یکسانسازی آموزش در سطح بینالمللی برای دانشجویان
وی گفت: هدف اصلی ما فراهم کردن یکسانسازی آموزش در سطح بینالمللی برای دانشجویان است. شاید در آینده وزارت بهداشت تصمیم بگیرد برخی از آزمونها را برای ورود افراد به دورههای تخصصی و دستیاری ملاک قرار بدهد که با این روش در نحوه تهیه و اجرای آزمون و احیاناً مشکلاتی که قبلاً مشاهده کردیم، صرفهجویی خواهد شد و در حال فراهم سازی این شرایط هستیم.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور گفت: درخصوص اجرایی کردن برخی از دستورات آییننامه علمی ارتقا اساتید و مباحثی که جزو اولویت اول هیچ دانشگاهی نیست نیز اقداماتی در دست اجرا داریم تا اساتیدی که در دانشگاههای علوم پزشکی کشور مشغول هستند با آموزشهایی که از طریق سیستم مجازی دریافت میکنند بتوانند توانمندتر در اختیار دانشجوها قرار بگیرند.
دکتر استاد در ادامه افزود: برخی از گروههای آموزشی از جمله گروه آموزش معارف اسلامی در این زمینه خیلی فعال هستند و درخصوص آموزش پزشکی هم اقداماتی در دست پیگیری است .
«بسته مجازی سازی » یکی از بسته های طرح تحول سلامت
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور با اشاره به این که یکسری از وظایفی که دانشگاه مجازی قرار است انجام بدهد در چارچوب طرح تحول آموزش پزشکی با همکاری منطقهای برخی از این دانشگاهها است، و یکی از بستههای طرح تحول آموزش پزشکی در وزارت بهداشت «بسته مجازی سازی » است افزود: در این زمینه برخی از پروژههای تولید محتوا را واسپاری میکنیم و در این زمینه فعال هستیم.
آموزش مجازی منحصر به ایران نیست
دکتر استاد با بیان این که استفاده از آموزش مجازی منحصر به ایران نیست و کشورهای پیشرفته در این زمینه فعال هستند، گفت: با استفاده از این فضا میتوان از اساتیدی که خارج از مرزهای فیزیکی کشور هستند نیز بهره مند شد. کما اینکه برخی از دانشگاهها و بیمارستانها در حال حاضر با توسل به فضای مجازی با بعضی از دانشگاههای دنیا در ارتباطند.
دکتر استاد گفت: در بحث دیجیتال لایبری (مدارک پزشکی) امکان این وجود دارد که بتوانیم با کشورهای دیگر در تعامل باشیم. در برخی از کشورهای دنیا در این خصوص از فضای مجازی استفاده می کنند و در ایران نیز بستر الکترونیک و اینترنتی کشور آمادگی آن را دارد.
وجود هیات امنای قوی
وی با بیان این که خوشبختانه دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور هیات امنای قوی دارد، گفت : انشالله و با کمک هم بتوانیم برخی از امکانات را برای دانشجویان پزشکی فراهم کرده و همچنین بتوانیم به آموزش پزشکی کمک کرده تا بدون اینکه هزینههای بیشتری به وزارت بهداشت تحمیل شود به کار خود ادامه دهند.
گفتنی است: دکتر سید ناصر استاد، استاد سمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران پس از رسمیت دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور و تصویب در شورای گسترش طی حکمی از سوی وزیر بهداشت به سمت مسئول و سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور منصوب شد.
همچنین اعضای هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی مجازی؛ مهندس واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ؛ دکتر حمید شهریاری معاون رئیس قوه قضاییه و رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه ؛ مهندس فیروزآبادی دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی ؛مهندس نصرالله جهانگرد رئیس سازمان فناوری اطلاعات ؛ دکتر رضا تشکری استاد دانشگاه و دکتر استاد سرپرست دانشگاه علوم پزشکی مجازی کشور هستند.
پاسخ بدهید
اولین نفری باشید که نظر می دهید