یادداشت

اعلام و اعلان خطر

شاید همه آنچه که می شنویم را نتوانیم مقرون به صحت بدانیم اما با توجه به اهمیت حیاتی یک موضوع مهم پزشکی اجتماعی نمی توانیم به سادگی از کنار همه شنیده ها هم رد شویم.
علیرغم آنکه دولت اصرار دارد آمار فوتی های بیماری کوید-١٩ را آنچنان که هست و وقوع می یابد اعلام می کند، به نظر نمی رسد عینا اینچنین باشد و تردیدهایی در انتشار آمار وجود دارد.
شاید تا اینجا فکر کنیم سیاست و برخی ضرورت های خبری برای کنترل ترس مردم یا سوء استفاده برخی افراد یا دولت های دیگر از انعکاس اخبار اقتضا می کند آمار واقعی انتشار نیافته و تعدیل و سپس اعلام شود، یا در مواردی آمار با سهمیه دارو یا بودجه خاصی ارتباط پیدا کند اما آیا جامعه پزشکی و همه کادر درمان که در زمینه دانش و حرفه طب باید علمی و اخلاقی فکر کنند نه سیاسی، و حرفه شان با سلامت مردم جامعه معنا پیدا می کند می تواند با این توجیه قانع شود؟
شنیده می شود در برخی بیمارستان ها خانواده های کم اطلاع یا کم اطلاع ولی قدرتمندی که لزوما توان ارزیابی علمی از وجوه علمی بخصوص بهداشتی بیماری کوید-١٩ را ندارند، و یا با التماس و درخواست می خواهند بیمارشان که با تشخیص کوید-١٩ فوت کرده را در آرامستان خاصی به خاک بسپارند یا “انگ” کرونا به متوفی نچسبد، و یا با هر تمهید دیگر از جمله درخواست و اعمال قدرت با دستور مسئول مرکز درمانی می خواهند که در پرونده و در گواهی فوت علت مرگ را تشخیصی جز کوید-١٩ مانند آمبولی در عمل های جراحی یا ام- آی و نظیر آن در بیماری های داخلی ذکر کنند و متأسفانه به عللی که ذکر شد ممکنست مسئول مرکز درمانی هم بپذیرد یا حتی استقبال کند یا پزشک به هر دلیل زیر بار این کار غیر اخلاقی برود که بدیهی است اگر این اتفاق خطرناک بیفتد و متوفی بدون ثبت کوید-١٩ بطور معمول دفن شود انتشار آلودگی ویروسی قطعا موجب ابتلای تعداد زیادی از انسان های بیگناه و لاجرم مرگ بخشی از آنان از جمله خود بستگان متوفی خواهد شد.
نکته ای که لازم به تأکید است بجز وجه ضد اخلاقی و ضد انسانی ، جنبه قانونی موضوع است که اگر زمانی این گزارش خلاف در پرونده و نیز گواهی فوت خلاف واقع به هر علتی برملا شود قطعا پزشک مربوطه مسئولیت قانونی دارد و مجازات سنگینی تا دوسال حبس در انتظارش بوده و اگر هم شکایتی مستدل از وی بشود باید غرامت و دیه بپردازد در اینجا دیگر توجیهات سیاسی یا مدیریتی و بودجه و سهمیه و نظیر آن کمکی نخواهد کرد.

درباره نویسنده

سید علی احمدی ابهری

استاد پیشکسوت روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران

Subscribe
مرا مطلع کن از
guest


1 دیدگاه
قدیمی ترین نظر
جدیدترین نظر نظر با بالاترین رای
Inline Feedbacks
View all comments
احمدی
احمدی
4 سال قبل

با سلام واحترام سوالی که خودش مطرح می کند اینکه حال ما دانستیم که تعداد فوتی روزانه ۱۰۰۰ نفر هستند نه ان چیزی که در خبرها اعلام میشود مهم اینکه استراتژی کنترل بیماری کدامند؟ راهکارها با توجه به شرایط فرهنگی اجتماعی جامعه ایرانی کدامند؟ این مشکل باید حل شود اغلب ماها بلندگو شدیم/از چیزی که باور نداریم یا خوش مان نمی آید واو یلا سر میدهیم از چیزی که خوش مان می آید یا ساکت می شویم یا تعریف می کنیم من اخیرا جهت نظارت به یکی از مناطق شمالی رفتم دیدم آنهایی که واویلا سر می دهند اینجا که… بیشتر

Powered by Themes24x7