“منتهی وقتی من مرور میکنم ۴۴۴ روز از زندگی ام در لانه بود. فکر میکنم این ۴۴۴ روز را میشده طور دیگری زندگی کنم. این برهه را جزو افتخارآمیزترین برهههای زندگیام میدانم… وقتی مقایسه میکنم با کسانی که از آن حرکت پشیمان شدهاند فکر میکنم چرا باید این اتفاق بیفتد. من اگر باز هم به آن زمان برگردم فکر میکنم آن حرکت واقعا حرکت درستی بود… “
(بخشهایی از مصاحبه دکتر امامی رضوی در سال ۸۹ در مورد تسخیر سفارت آمریکا با فارس نیوز)
از حدود یک ماه قبل و با ابلاغ آیین نامه برگزاری دوره کلینیکال پاتولوژی اعتراض فراگیر دستیاران و متخصصان پاتولوژی کلید خورد. آیین نامه ای که بر اساس آن حتی تفسیر یافته های کلینیکال و بالینی نیز با گذراندن دوره ای دو ساله در صلاحیت فارغ التحصیلان علوم آزمایشگاهی قرار می گرفت. موج اعتراضات خیلی سریع همه گیر شد. دستیاران پاتولوژی که بر اساس قوانین موجود و با شرایط حاضر، دست به انتخاب رشته زده بودند اکنون و یک شبه خود را با اوضاع تازه ای مواجه دیدند. از یک سو آینده شغلی شان به خطر افتاده ، از سوی دیگر بر خلاف روال بسیاری از کشورهای توسعه یافته، اختیار امور تشخیصی به غیر پزشکان واگذار شده بود. با این شرایط، برای تهیه کنندگان این آیین نامه در وزارت بهداشت، اعتراض پاتولوزیست ها قابل پیش بینی می نمود اما شاید تصور می شد موج اولیه پس از چند روزی فروکش کند اما در عمل اوضاع به گونه دیگری پیش رفت.
پاتولوژیست ها با سازمان دهی به موقع موفق شدند علاوه بر ایجاد انسجام در میان خود، گروههای دیگر پزشکان را نیز در پشت خود بسیج کنند. علاوه بر آنکه دستیاران پاتولوژی دست از کار کشیدند و چندین تجمع برگزار کردند، روزی نبوده که گروهی از پزشکان نامه ای در حمایت از این همکاران خود منتشر نکنند. حرکتی که ابتدا به نظر می رسد به سرعت خاموش شود، نه تنها خاموش نشد که به موجی وسیع در میان همه پزشکان بدل شد.
وزارت بهداشت در موقعیت دشواری قرار گرفت. از یک سو فشار نمایندگان مجلس، از سویی اعتصاب دستیاران پاتولوژی و نامه درخواست تغییر رشته آنها و از سوی دیگر موج درخواست پزشکان تمام رشته ها عرصه را تنگ کرده بود. به نظر می رسید زمان آن باشد که وزارت بهداشت با عقب نشینی عاقلانه و اقلا موقتی از تصمیم خود، فرصتی فراهم کند تا صحبت مخالفان و موافقان شنیده شده و در فضایی مناسب کار را به سرانجام برساند. در این میان اما ناگهان نامه ای در فضایی مجازی دست به دست شد که بنابر آن دکتر امامی رضوی قائم مقام دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی، از حداقل ۱۴ دانشگاه علوم پزشکی سراسر کشور درخواست می کرد تا دستیاران معترض را که درخواست تغییر رشته داده و بر سرکار خود حاضر نمی شوند بطور دستجمعی به کمیته انضباطی فرابخوانند. بررسی های ما در صدای پزشکان نشان داد که احضار دستیاران بلافاصله در دانشگاههای تهران آغاز شد.
دکتر امامی رضوی که همین چند روز پیش با لحن تند خود در پاسخ به نامه دستیاران برای تعویق آزمون ارتقا موجب تعجب ناظران شده بود، این بار دستور برخورد امنیتی انضباطی را در برابر اعتراضی مدنی صادر کرد. بر کسی پوشیده نیست که اعتصاب از حقوق طبیعی کارمندان و کارگزاران هر سیستمی است، آن هم در موقعیتی که یک شبه با تغییری اساسی در شرایط کاری خود مواجه شده اند. با این همه با توجه به حساسیت شغل پزشکی، اساتید پاتولوژی با همکاری و تلاش بسیار، گزارش دهی موارد مورد نیاز را بر عهده گرفته و عملا اجازه ندادند حتی در این شرایط، بیماران آسیبی ببینند. بنابر این، توجیه دکتر امامی رضوی برای این برخورد سخت با اعتراض نرم دستیاران چه بوده است؟
دکتر امام رضوی بعنوان یک نیروی اصولگرا سالهاست بعنوان همکار در کنار دکتر لاریجانی بوده است. در زمان ریاست لاریجانی بر دانشگاه علوم پزشکی تهران، او به ریاست دانشکده پزشکی رسید. در زمان ریاست و با حمایت شخص او بود که طرح پذیرش دانشجویان بین الملل برای اولین بار اجرا شد، همان طرحی که این روزها تاثیرات مخرب آن را بر فضای دانشگاهها شاهدیم. بعدها و باز تحت ریاست دکتر لاریجانی به مدیریت بیمارستان امام خمینی تهران رسید. نهایتا با حضور لاریجانی بعنوان نماینده اصولگرایان در وزارت بهداشت، کرسی قائم مقام دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی به او رسید. کارنامه معاونت آموزشی وزارت بهداشت تحت تصدی دکتر لاریجانی و نزدیکانش، در چند سال گذشته بویژه در آزمون دستیاری سال پیش نشان داد که این گروه نه تنها توانایی طراحی و مدیریت اصلاحات را ندارد بلکه بوسیله وزیر نیز جدی گرفته نمی شود. روزی که پس از اعلام نتایج آزمون دستیاری ۹۵ با احتساب سوابق تحصیلی، شخص وزیر بهداشت وارد مساله شد و نتایج را بی اعتبار اعلام کرد، در واقع مهری بر سند بی اعتمادی خود به این افراد کوبید و شاید به زبان بی زبانی گفت که هرچند بنا بر مصالحی و برای رضایت اصولگرایان، این تیم را در وزارت خود پذیرفته اما کار آنها مورد تایید او نیست.
از اینها گذشته پرسشی که می بایست دکتر امامی رضوی به آن پاسخ دهد این است چطور او که خود زمانی در حرکتی غیرمتعارف، بعنوان اعتراضی مدنی از دیوار سفارت آمریکا بالا رفت و اعضای سفارت را به گروگان گرفت و ۴۴۴ روز زندگی خود را برای نگهداری آنها صرف کرد و هنوز هم به گفته خود به آن اقدام افتخار می کند، اعتراض مدنی عده ای دستیار را که حتی موضوع آن مورد حمایت نمایندگان مجلس است، غیرقانونی می خواند؟ او با چنین سابقه ای در جوانی اش چطور می تواند به زیردستان خود دستور دهد تا همه این افراد را برای اعتراضی مسالمت آمیز به حقی که از آنها پایمال شده به کمیته انضباطی بخوانند؟
در روزهایی که دولت تدبیر و امید با شعار آزادی و فضای بازتر به پیروزی مجدد رسیده انتظار نمی رود که در وزارت بهداشت شاهد چنین برخوردهای قهری با دستیاران باشیم. پیش گرفتن رویه اصلاح طلبانه که کمتر از یک ماه قبل مورد تایید اکثریت ملت قرار گرفت ضرورتی انکار ناپذیر برای تمام وزارتخانه های این دولت منتخب است. به نظر می رسد در شرایطی که گروه نزدیک به اصول گرایان در وزارت بهداشت، با برخوردهای نامناسب خود نارضایتی کثیری از دستیاران برانگیخته اند، ورود وزیر بهداشت در این روزهای پایانی با درس گرفتن از موارد مشابه در گذشته، می تواند این مساله را فیصله داده و نشان دهد که این گونه برخوردها نه در شان دستیاران و نه دیگر مورد تایید اوست.