دیده بان سلامت نظام سلامت

جنجال یک اظهار نظر غیرتخصصی و ناشیانه در امر سلامت کشور

به گزارش صدای پزشکان چندی پیش در یکی از برنامه های پرمخاطب تلویزیونی مباحثی مبنی بر لزوم تامین واکسن HPV (زگیل تناسلی) و اظهار نگرانی درباره این بیماری عفونی مطرح شد. این بحث ها سبب برانگیختن واکنش هایی در فضای همیشه ملتهب مجازی شد. در این میان چالش هایی هم برای جمع کمک های مالی جهت تهیه و وارد کردن این واکسن به کشور بوجود آمد. صدای پزشکان به بررسی واکنش های مختلف به این اظهارات غیرتخصصی از سوی مسولین مختلف نظام سلامت کشور می پردازد.

در این قسمت از برنامه پرمخاطب شبکه سه که همواره مورد انتقادهایی هم قرار گرفته است ماجرایی از سوی یکی از مهمانان مطرح شد که به شرح زیر بود:

شخصی به نام یاسمن اشکی  از ۱۷ سالگی به عفونت بسیار سختی مبتلا شد که دلیلش مشخص نبود و بیماری روز به روز وخیم تر می شد.

اوایل پزشکان او را بیمار نمی‌دانستند، اما او ۸ سال پیاپی تب و عفونت داشت و هم سرکار و دانشگاه می‌رفت. بعد از اینکه پزشکان دلیل از بین رفتن سیستم ایمنی را نمی‌دانستند به او اعلام کردند که بیماری ایدز دارد.
سیستم ایمنی بدن بیماری را نمی‌تواند تشخیص بدهد تقریبا همین اتفاق برای بیمار مبتلا به ایدز رخ می‌دهد. ابتدا توان راه رفتن، بعد تکلم و سپس غذا را از دست می‌دهد.
او در بیماری اش به جایی رسید که آرزو کرد ایدز داشته باشد تا دلیل مرگش را بداند، زیرا شرایط او از کسی که ایدز دارد به مراتب سخت‌تر است. او در آمریکا سال‌ها در به در به دنبال پزشکان برای درمان بود و به یکی از بهترین بیمارستان‌های آمریکا مراجعه کرد، اما پزشکان نمی‌توانستند درد او را تشخیص بدهند. او در آمریکا با اینکه شرایط خوبی داشت منزلش را از دست داد و بعد از پنج سال به ایران نزد والدینش بازگشت و در این شرایط روزی ۲۰ ساعت می‌خوابید.
تا اینکه یکی از پزشکان در ایران برای او داروی شیمی درمانی تجویز کرد؛ در قرنطینه کامل به سر می‌برد و تمام انرژی اش را فقط باید صرف غذا خوردن می‌کرد. سه سال و نیم داروی شیمی درمانی مصرف می‌کرد. در این مدت فقط سه بار جراحی داشت و بیشتر در منزل به سر می‌برد. در این بیماری ۱۴۴ نفر از ۱۴۵ نفر در اوج جوانی از دنیا رفتند و فقط او زنده ماند.
اشکی به جایی می‌رسد که فاصله زندگی و مرگ برایش یکی می‌شود و وقتی به شیمی درمانی می‌رسد برایش شادی بخش است. او به خاطر مصرف دارو‌ها زود به زود عرق می‌کرد.
او اظهار می کند: دوست داشتم دم در خانه همه ایرانی‌ها بروم و به آن‌ها بگویم از خود مواظبت کنند، چون من شرایط سختی را تحمل می‌کنم و نمی‌خواهم شما هم به آن گرفتار شوید.
شدت فشاری که روی او بود چنین نذری می‌کند و در میان همه بیماران هم نوع که می‌میرند او تنها و هنوز زنده است.
اشکی در بین دوستانش نشست و دو رو بری ها، چون می‌گفتند آخرین خواسته زندگی اش است و زیاد زنده نمی‌ماند به خواسته هایش گوش می‌دادند. او از ایدر برای آن‌ها می‌گفت. در همان روز‌ها بود که واکسن بیماری او کشف شد.
اشکی از ویروس HPVگفت و این که نسبت به HIVسرعت انتقال بیشتری دارد.HPVدرمان ندارد، اما واکسن دارد که پیشگیری می‌شود، ولی اچ‌ای وی درمان و واکسن ندارد.HPVبعد از ۱۵ سال به سرطان تبدیل می‌شود و در آینده سونامی در این بیماری اتفاق می‌افتد.
اشکی از مشارکت مردم در برخی بیماری‌ها مثل اچ آی وی و اچ تی پی گفت: تا درمان شود یا اتفاق نیفتد.
علیخانی و اشکی از پنهان کردن در افزاش این ویروس‌ها و ناموفق بودن پیشگیری از این بیماری‌ها گفتند.
او از نذرش گفت که روزی می‌خواست و امروز فعال و کوشا در جهت برطرف شدن این بیماری قدم گذاشته است. اشکی از تزریق واکسن این بیماری از ۹ سالگی گفت و این که اگر تزریق شود صد در صد کسی به ان مبتلا نمی‌شود.
علیخانی از مردم خواست که تا با استفاده از روش هایی در تهیه ی مبلغ مورد نیاز برای واردات این واکسن مشارکت کنند.
اشکی در پایان گفت: نمی‌دانم فردا زنده ام یا نه و سال بعد هستم یا نه، اما مطمئنم روزی شما می‌ایید و مقابل مخاطبان می‌گویید که این واکسن به نتیجه رسید و بیماری ریشه کن شد.
اشکی در پایان گفت: خوشحالم که کاری که شروع کردم و نذر و نیت شخصی ام بود، اکنون مسئولیت ملت ایران است.
در ابتدا باید توجه داشت که این برنامه تلویزیونی همواره به طرح روایاتی غم انگیز می پرداخته که قصد مرتبط کردن این روایات به معنویات و برانگیختن احساسات مخاطبان را داشته است.
پس از پخش این برنامه مسولین مختلف وزارت بهداشت نسبت به اظهار نظر ها و برانگیخته کردن احساسات عمومی واکنش هایی مطرح کردند.

دکتر علی واشقانی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به مباحث مطرح شده درباره تزریق واکسن HPV  در برنامه ماه‌ عسل، گفت: باید توجه کرد اینکه یک فرد غیرمسوول در یک شبکه سراسری صحبت می‌کند، بدون اینکه مسوولیت یا اطلاعات کافی در این حوزه داشته باشد، مورد تایید ما نیست و ما هم در این زمینه اعتراض داریم؛ چراکه درباره چنین موضوعی باید افراد متخصص به‌گونه‌ای صحبت کنند تا برای عموم مردم که ممکن است اطلاعات تخصصی در این حوزه‌ها نداشته باشند، نگرانی ایجاد نشود.

وی افزود: HPV نوعی عفونت ویروسی است. در عین حال بحث واکسیناسیون آن جنبه پیشگیرانه دارد و اینطور نیست که بخواهیم چیزی را درمان کنیم بلکه توصیه می‌شود که با تزریق این واکسن از بروز عفونت HPV پیشگیری شود.

واشقانی با بیان اینکه تزریق واکسن HPV جزو «توصیه‌های» سازمان جهانی بهداشت است، اظهارکرد: سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که کشورها این واکسن را به برنامه واکسیناسیون کشوری خود وارد کنند و ما هم در جریان این توصیه هستیم. بر همین اساس تلاش می‌شود که واکسن HPV در طرح واکسیناسیون کشوری ایران هم قرار گیرد.

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو با بیان اینکه منابع مالی این واکسن و منبع تامین آن دیده شود، گفت: اگر واکسنی را وارد طرح واکسیناسیون کشوری کنیم، وزارت بهداشت باید آن را به صورت مستمر تامین کند بنابراین هم از جنبه منابع مالی باید تمهیدات لازم را اندیشیده باشیم و هم منبع تامین واکسن هم باید به‌گونه‌ای باشد که بتوانیم به اندازه کافی آن را در دسترس داشته باشیم البته درباره واکسن HPV هنوز برآورد مالی انجام نشده است زیرا ما موارد اولویت‌دارتری داریم که بیشتر باید روی آن‌ها کار کنیم.

واشقانی با تاکید بر اینکه واکسن HPV در مقایسه با واکسن‌هایی که لازم است به برنامه واکسیناسیون کشوری وارد شوند، اولویت کمتری دارد، تصریح کرد: به عنوان مثال در حال حاضر قرار است دو واکسن روتاویروس و پنوموکوک برای واکسیناسیون اطفال وارد برنامه واکسیناسیون کشوری شوند. باید توجه کرد که این دو واکسن اولویت بیشتری برای ما دارند و در تلاش هستیم که ابتدا آن‌ها را وارد طرح واکسیناسیون کشوری کنیم و بعد به سراغ مواردی رویم که اولویت کمتری دارند.

وی تاکید کرد: در این شرایط اولویت‌مان این است که در وهله اول دو واکسن روتاویروس و پنوموکوک را وارد برنامه واکسیناسیون کشور کنیم. در عین حال اکنون واکسن HPV به صورت وارداتی در کشور وجود دارد و در دسترس افرادیست که شرایط خاصی دارند و باید این واکسن را تزریق کنند. از طرفی پیگیر ورود آن به برنامه واکسیناسیون کشوری هم هستیم، منتها ابتدا واکسن‌هایی که برایمان اولویت بیشتری دارند را وارد طرح می‌کنیم و بعد سایر واکسن‌ها را.

رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو با بیان اینکه تزریق واکسن HPV در سه مرحله انجام می‌شود و قیمت هر عدد واکسن حدود ۲۶۰ هزار تومان است، اظهار کرد: این واکسن اکنون برای افراد واجد شرایط در دسترس است و اگر پزشک معالج تشخیص دهد که فردی باید این واکسن را تزریق کند، واکسن در دسترس‌شان است و افراد می‌توانند با هزینه خودشان این واکسن را تزریق کنند. در عین حال هزینه زیاد این واکسن و منابع محدود تامین آن، مقداری برای ورود آن به طرح واکسیناسیون کشور را ایجاد مشکل کرده است. البته تاکید می‌کنم که اولویت ما برای ورود واکسن‌های جدید به برنامه کشوری واکسیناسیون دو واکسن روتاویروس و پنوموکوک است. بعد از آن باید برای تامین منابع واکسن HPV فکر کنیم.

واشقانی تاکید کرد: اساسا اینکه یک فرد غیرمتخصص از  یک تریبون عمومی درباره چنین مساله‌ای صحبت و اعلام نگرانی کند، مورد تایید ما نیست. اگر قرار باشد کسی در این موارد صحبت کند، حتما باید متخصص یا مسوول این حوزه باشد و اطلاعات کامل را در اختیار مردم قرار دهد تا نگرانی ایجاد نشود زیرا پیامد این ایجاد نگرانی‌ها تقاضاهایی است که ممکن است، تقاضای واقعی نباشد.

وی با بیان اینکه واردات واکسن HPV به کشور بین ۱۰ تا ۱۵ هزار مورد در سال است تا افراد اولویت‌دار بتوانند از آن استفاده کنند، گفت: ما نمی‌خواهیم اجازه دهیم که بیش از اندازه واکسن وارد کشور شود و تقاضای القایی ایجاد کرده و با تبلیغات مردم را به سمت مصرف واکسن بی‌رویه سوق دهند بنابراین خود ما خیلی موافق نیستیم که در یک برنامه عمومی فردی که تخصصی و مسوولیتی ندارد، در چنین موردی صحبت و نگرانی ایجاد کند.

دکتر قاضی زاده هاشمی ،وزیر بهداشت، نیز در برابر این جنجال ها سکوت نکرد و طی یادداشتی که در پایگاه خبری وزارت بهداشت منتشر شد اظهار داشت:

خدمت هموطنان عزیزم سلام عرض می‌کنم و در این روزها و شب‌های گران‌قدر، برای‌شان سلامت و سربلندی و سعادت آرزومندم.
از فرصت استفاده کرده و بسیار خلاصه می‌گویم که اینجانب و همکارانم در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تلاش می‌کنیم، خدمات استاندارد سلامت را با بهره‌گیری از دانش و تجربه ارزشمند محققان و دانشمندان کشور، به هموطنان‌مان ارائه دهیم.
برای دستیابی به این هدف، نگاه ما در مرحله نخست به تولیدات داخلی است و تجهیزات، واکسن یا داروی مورد نیاز کشور را تامین خواهیم کرد.
در تمام این فعالیت‌ها هم، قوانین جمهوری اسلامی ایران و‌اسناد بالادستی، چراغ راه ما است؛ علاوه بر آن، تمام دستگاه‌های نظارتی بر این فعالیت‌ها نظارت دارند.
بنابراین از همه شخصیت‌های حقیقی و حقوقی که تریبونی در اختیار دارند و همچنین اصحاب رسانه، تقاضا می‌کنم به هیچ دلیلی، سلامت مردم را به اغراض گروهی و سیاسی آلوده نکنند.
از ملت شریف ایران هم خواهش می‌کنم به شایعات توجه نکنند و به‌هیچ‌وجه تحت تاثیر القائات مختلف در فضای مجازی قرار نگیرند.
این که گروهی با درآمیختن راست و دروغ، بخواهند بخشی از دولت را به اقدام نادرستی متهم کنند، نه یک کار سیاسی است، نه برنامه‌ای اجتماعی و نه خدمتی به مردم.
این قبیل اقدامات، تنها کند کردن حرکت نظام و تلاشی ابتر برای مقاصد زودگذر است.
نمونه آن هم هیاهویی است که در مورد واکسن HPV برپا شد و مدیران ذیربط، پاسخ آن را داده و در صورت لزوم باز هم به آن خواهند پرداخت.
اینجانب ضمن تشکر از سازمان صداوسیما و برنامه ماه عسل که به سلامت مردم توجه کرده‌اند، تنها به این نکته بسنده می‌کنم که امروزه بیماری ناشی از ویروسHPV از جمله بیماری‌هایی است که عده بسیاری در سراسر جهان به آن مبتلا هستند و واکسن پیشگیری از این بیماری نیز با کمترین عارضه در دنیا استفاده می شود.
براساس نیازسنجی‌های انجام شده در کشور نیز تولید و ساخت واکسن این بیماری در ایران هم پیگیری می‌شود و دانشمندان ایرانی در مورد ساخت این واکسن، به پیشرفت‌های خوبی دست یافته‌اند.
اگرچه حوزه بهداشت در زمینه تولید واکسن با چالش‌هایی مانند هزینه‌بر بودن آنها مواجه است، اما این موانع موجب توقف فعالیت دانشمندان عرصه سلامت نشده و تلاش برای تولید داروها و واکسن‌های مورد نیاز مردم و از جمله واکسن HPV به طور جدی در حال انجام است.
در پایان امیدوارم پروردگار مهربان، در این شب‌های عزیز، همه ما را از وسوسه‌های شیطانی در امان بدارد و به صراط مستقیم هدایت کند.

پروفسور کرمی بنیانگذار و مؤسس انجمن “بیوتکنولوژی” ایمنی زیستی و انجمن پدافند غیرعامل توضیحاتی را در این باره ارائه کرده:

در یک برنامه زنده تلویزیونی پر مخاطب،افرادی فاقد هرگونه صلاحیت تخصصی پزشکی اپیدمیولوژی، ایمونولوژی، روانشناسی و تربیتی،وبا ادبیاتی هنجارشکنانه و با استفاده از واژگان خارج از عرف رسانه ملی،به مقوله ای می پردازند، که نیازمند پژوهش و آمار دقیق علمی و کارشناسی است، این در حالی است که کارشناسان بسیاری در کشور با نگاه دقیق و علمی به این موضوع پرداخته اند و نظرات آنان خلاف عملکردهای آموزشی تیم معلوم الحال این فرد می باشد.

انتساب آمار کشورهای غربی در زمینه اپیدمیویروسhpv ، که محصول سبک زندگی فسادو آزادی وبی بندوباری جنسی در آن جوامع است، به جامعه ی ایران،و قریب الوقوع دانستن شیوع بیماریهای جنسی در کشور،باچه مبنا وبا چه هدفی صورت می گیرد؟

در کنار این اظهارات و واکنش ها به این برنامه جنجالی برخی خبرگزاری ها مدعی شده اند که در پس پرده این دعوت دست هایی وجود دارند که قصد تشویش و ایجاد نگرانی هایی داشته اند. خبرگزاری فارس در اینباره نوشته است:

فارغ از اینکه یک فرد غیرپزشک و متخصص نباید در یک برنامه زنده تلویزیونی شرکت و مسائل تخصصی و فوق تخصصی را مطرح کند موضوع معرفی و تبلیغ یک واکسن وارداتی هم در نوع خودش جای تعجب داشت.

بماند از اینکه چه کسی تأیید می‌کند که سونامی بیماری در راه است و کدام فرد از وزارت بهداشت مسئول ایجاد این اضطراب و تشویش صورت گرفته در جامعه است.

البته مسأله اصلی اینجا شخص یاسی اشکی و یا هر فرد غیرکارشناس دیگر نیست و اینکه این شخص چه کسی است و در این جریان چه نقشی دارد هم برای ما مهم نیست. حتی موضوع تناقض گفته‌های وی در مصاحبه‌های سال‌های گذشته‌اش هم در درجه دوم اهمیت قرار دارد.

هرچند که بسیاری از متخصصان معتقدند که درباره این بیماری و همه‌گیری آن بزرگنمایی شده و البته این واکسن هم به اندازه تبلیغی که می‌شود موثر نیست و این مورد در اولویت چندم سلامت قرار دارد.

این ها تنها بازتاب واکنش های مسولین و خبرگزاری های مختلف درباره این موضوع بود که صدای پزشکان منعکس کرد.

درباره نویسنده

میز خبر صدای پزشکان

پاسخ بدهید

اولین نفری باشید که نظر می دهید

مرا مطلع کن از
avatar
wpDiscuz
Powered by Themes24x7