گزارش

پرونده مالیات پزشکان ؛ادامه هجمه به پزشکان یا طرحی برای قانون‌مندی جامعه

تابستان سال جاری در کنار تمام بحث‌های کوچک و بزرگ فضای مجازی بحث تازه‌ای آغاز شد؛ این بحث‌ها آنقدر شدت یافت که بسیاری از مخاطبان فضای مجازی در میان انبوه گفت و شنودها حقیقت را گم کردند و در نهایت مشخص نشد که حق با کدام طرف مناقشه است. موضوع  عدم استفاده از دستگاه کارتخوان یا POS در مطب‌های پزشکان بود که برخی اینطور برداشت کردند دلیلی وجود ندارد مگر اینکه پزشکان به دنبال فرار از پرداخت مالیات هستند. اینطور عنوان می‌شد که پزشکان از این طریق از اظهار میزان درآمد حقیقی خود خودداری می‌کنند و سعی دارند از زیر بار پرداخت مالیات بگریزند. صدای پزشکان قصد دارد در این گزارش به بررسی اتفاقاتی که بر سر این موضوع در میان بخش‌های مختلفی رخ داد بپردازد.

بسیار قبل تر از شروع هشتگ پزشکان بدون کارتخوان روزنامه شهروند در تاریخ ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ یعنی تقریبا یک سال پیش از شروع این بحث‌ها در تیتر یک خود با عنوان فرار مالیاتی با حذف کارتخوان این بحث را به میان انداخت؛ در متن این گزارش آمده بود:از وقتی دولت اعلام کرده است که تصمیم دارد وابستگی بودجه کشور به درآمدهای نفتی را کم کند و بیشتر روی درآمدهای مالیاتی متمرکز شود، گویا بررسی تراکنش‌های بانکی جدی‌تر شده است و حالا برخی اقشار پردرآمد تلاش می‌کنند با حذف دستگاه‌های کارتخوان از زیر بار پرداخت مالیات واقعی‌شان شانه خالی کنند.غلامحسین دوانی، عضو انجمن حسابداران خبره می‌گوید: بسیاری از پزشکان دستگاه‌های کارتخوان خود را به نام منشی‌هایشان گرفته‌اند تا بتوانند از زیر بار پرداخت مالیات شانه خالی کنند اما تراکنش‌های مشکوک به حساب منشی‌ها باعث پیگیری سازمان امور مالیاتی شده است.  به گفته کامل تقوی‌نژاد، رئیس سازمان امور مالیاتی در حال حاضر مالیات پزشکان ۷۰۰‌میلیارد تومان در‌ سال است اما اکنون این قشر تنها ۱۵۰ ‌میلیارد تومان مالیات می‌پردازد. رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی رقم فرار مالیاتی را حدود ١٣ تا ٣٠‌هزار‌میلیارد تومان عنوان می‌کند.این بازگشت به سنت در برخی از پزشکان تنها یک شایبه را به وجود می‌آورد؛ فرار مالیاتی.

تابستان سال جاری نیز تعدادی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی با هشتگ‌های پزشک فراری از کارت‌خوان و پزشک فراری از مالیات به این موضوع واکنش نشان دادند.

مصوبه مجلس مبنی بر لزوم استفاده از دستگاه‌های کارتخوان در مطب ها

200122-1

نمایندگان مجلس در جلسه علنی ۲۷ آذر  و در جریان بررسی لایحه پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان ماده ۱۰ لایحه پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را به تصویب رساندند که به موجب آن اشخاص مشمول مکلف اند شماره حساب یا حساب های بانکی و شناسه یکتای دستگاه های کارتخوان بانکی (POS) یا درگاه های پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.

همچنین کمی پس از این مصوبه مجلس محمدمهدی مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق در نشست خبری ۲۵ دی ماه خود در تشریح مصوبات کمیسیون تلفیق به طور خاص به لزوم استفاده از دستگاه کارتخوان در مطب‌های پزشکی خبر داد. وی گفت: در مصوبه‌ای مقرر شد تمامی صاحبان حرف و مشاغل پزشکی، دامپزشکی، داروسازی و پیراپزشکی که مجوز فعالیت آنها توسط وزارت بهداشت، نظام پزشکی یا نظام دامپزشکی صادر می شود موظف هستند از پایانه های فروشگاهی استفاده کنند.

هم چنین جلال میرزایی عضو دیگر کمیسیون تلفیق مجلس در این باره گفت: یکی از انتقاداتی که در جامعه که در سطوح مختلف دیده می‌شود این است که چرا از برخی صنف‌هایی که درآمد بالایی دارند مالیاتی گرفته نمی‌شود. با مشخص شدن سقف درآمد این  صنف، بر اساس آن باید مالیات پرداخت کنند.

در واکنش به این مصوبه مجلس سازمان نظام پزشکی ساکت ننشست و نایب‌رییس اول شورای‌عالی نظام پزشکی درباره الزام پزشکان به نصب پایانه‌های فروشگاهی گفت: متاسفانه نگاهی که در حال حاضر به ویژه در بین برخی مسئولین و نمایندگان مجلس، وجود دارد به نوعی جو ضد پزشک را ایجاد کرده است؛ باید پرسید که در این مملکت چند نفر از پزشکان فرار مالیاتی دارند؟ در سایر مشاغل فرار مالیاتی چقدر است؟ طبق اطلاعات، قاطعانه می‌گویم که همکاران ما جزو منظم‌ترین و منضبط‌ترین گروه‌ها در زمینه پرداخت مالیات هستند. در سنوات گذشته توافق‌نامه‌هایی برای پرداخت مالیات پزشکان ایجاد می‌شد و همکاران ما بر اساس آن توافق‌نامه‌ها مالیات‌شان را می‌پرداختند. وی با بیان اینکه از طرفی همکاران ما ماه‌هاست که از بیمه‌ها طلبکارند، ادامه داد: حال جالب این است که در حساب‌های مالیاتی این طلب‌ها به عنوان درآمد پزشکان لحاظ می‌شود. یعنی مالیات را بر اساس درآمدی که هنوز محقق نشده، محاسبه می‌کنند. باید توجه کرد که تبصره دو ماده ۱۶۹ قانون مالیاتی مستقیم درباره این موضوع اشاره کرده است که سازمان امور مالیاتی موظف است که به تدریج و بر اساس اولویت اشخاص مشمول حکم این تبصره را تعیین و اعلام کند. اگر قرار است اولویتی هم باشد، این اولویت باید در سایر مشاغل انجام و زیرساخت‌های آن فراهم شود و بعد سراغ گروه پزشکی بیایند.

دیگر عضو سازمان نظام پزشکی دکتر محمد جهانگیری- معاون فنی سازمان نظام پزشکی کشور نیز در تشریح جزئیات پرداخت مالیات از سوی پزشکان، به ایسنا، می‌گوید: جامعه پزشکی بر اساس محل اشتغال ثابتی داشته و نحوه کسب درآمدش هم مشخص است. بر این اساس بیمار به پزشک مراجعه کرده و بیمار هم یا تحت پوشش بیمه است و یا آزاد فرانشیزش را می‌پردازد. بنابراین تعیین میزاندرآمدهای جامعه پزشکی مکانیزم‌های مشخصی دارد که می‌توان به آن دست یافت.

سرپرست جدید وزارت بهداشت اما موضع محافظه‌کارانه تری گرفت. او که سعی دارد اعتماد پزشکان را جلب کند و انتقاداتی که به انتصاب یک وزیر غیرپزشک وارد است را از خود رفع کند درباره مباحث مربوط به مالیات پزشکان گفت: در مورد مالیات اعتقاد داریم که اجحاف است، به عنوان سرپرست وزارت بهداشت به این مساله، معترض هستم و اعتقاد دارم که نمایندگان باید نسبت به جامعه پزشکی، نگاه قدرشناسانه داشته باشند که قطعا همین گونه است. اگر قرار است در مورد فرار مالیاتی، پروژه‌ای داشته باشیم باید همه اقشار و حرفه‌ها را در برگیرد و هیچ حرکتی نباید موجب القای این نکته به جامعه شود که پزشکان ما خطاکار هستند و از پرداخت مالیات قانونی فرار می‌کنند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای شفاف سازی و بالا بردن درآمدهای دولت ابتدا ذهنیت را به سمت همکاران طبیب ما سوق داده‌اند. پزشکانی که ممکن است فرار مالیاتی داشته و یا به حقوق مردم تجاوز کنند، در خود سیستم و توسط پزشکان با آنها برخورد می‌شود. نمکی به این گفته‌ها بسنده نکرد و در نامه‌ای به دکتر شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، خواستار رسیدگی بر نحوه اخذ مالیات از پزشکان، تعیین راهکارهای مناسب جهت جلوگیری از فرار مالیاتی و همزمان رفع بدبینی نسبت به زحمت کشان خدوم این حرفه شد

این مصوبه اما منتقدانی هم در میان نمایندگان مجلس داشت. برخی از این نمایندگان دلیل لزوم استفاده از کارتخوان را رفاه مردم مردم میدانند. سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: نصب کارت‌خوان هیچ ارتباطی به مالیات ندارد تنها به خاطر رفاه مردم است. سوء‌تفاهمی وجود دارد که فکر می‌کنند اگر کارت خوان در مطب وجود داشته باشد به راحتی می‌توانند مالیات گیرند حال این‌که پزشک اگر پولی می‌گیرد آن را در متکایش پنهان نمی‌کند، بلکه در حساب‌اش واریز می‌کند که به راحتی از طریق حساب می‌تواند مالیات بگیرند، کما این‌که اگر کسی گردش مالی بالای پنج میلیارد تومان داشته باشد، اداره مالیات اظهارنامه مالیاتی‌اش را با دقت رصد می‌کند.

این درحالی است صراحتا در متن این مصوبه علت استفاده از کارتخوان را شفافیت مالی و جلوگیری از فرار مالیاتی و به طور خاص فرار مالیاتی پزشکان ذکر شده است.

محسن علیجانی‌زمانی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون بهداشت و درمان که یکی از مخالفان این طرح است، در پاسخ به پرسش‌های «شرق» می‌گوید: من این بحث را قبول ندارم که پزشکان از مالیات فرار می‌کنند، اگر کسی مدعی این امر است مثلا سازمان مالیاتی کشور بیاید در کمیسیون بهداشت و درمان با آمار و ارقام صحبت کند، اگر چنین باشد قطعا ما برای جلوگیری از آن اقدام می‌کنیم. همه پرداخت مالیات را قبول دارند، اما کاری که انجام شده در کمیسیون تلفیق به نظرم طرح اصولی نیست و فقط می‌تواند به‌عنوان یک مسکن عمل کند، زیرا پزشکان نیز به پرداخت مالیات اعتقاد دارند، اما تازمانی‌که بحث حوزه سلامت را براساس برنامه ششم در کشور اجرا نکنیم، مشخص نمی‌شود چه کسی مالیات می‌دهد و چه کسی از آن فراری است. با این کار ممکن است ما از کسی هم که درآمد ندارد، مالیات بگیریم چون اطلاعات دقیقی از آن در دست نیست.

اختصاص ۱۰ درصد از حق‌العمل پزشکان به عنوان مالیات

57813137

مصوبه دیگر مجلس اما بحث‌برانگیز تر بود. جلال میرزایی درباره مصوبات کمیسیون تلفیق بیان کرد: با تصویب کمیسیون تلفیق، کلیه مراکز درمانی اعم از دولتی، خصوصی، نهادهای عمومی، نیروهای مسلح، خیریه ها و شرکت های دولتی مکلف شدند ۱۰ درصد حق العمل پزشکان برابر صورتحساب ارسالی به بیمه ها و در صورت پرداخت نقدی توسط بیمار را کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی به نام پزشک مربوطه بابت علی الحساب مالیات واریز کنند.

دکتر گل‌علی‌زاده در ارتباط این مصوبه جدید مجلس گفت: باید پرسید این ۱۰ درصد از کجا آمده است؟  احتمالا از تبصره یک ماده ۸۶ قانون مالیات مستقیم چنین برداشتی شده است. در این قانون اعلام شده اگر مرکز درمانی با پزشکی طرف قرارداد است، به غیر از حقوق پزشک، می‌تواند مستقیما ۱۰ درصد از دریافتی‌اش کم و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند، اما باید پرسید در اینجا تکلیف کسانی که مشمول معافیت مالیاتی هستند چه می‌شود؟. به هر حال ممکن است پزشکی رابطه قراردادی با هیچ مرکزی نداشته باشد و به صورت موردی هفته‌ای یک روز در یک بیمارستان یا مرکز درمانی کار کند و مشمول معافیت مالیاتی باشد، حال بیمارستان از کجا باید بفهمد که این مشمول معافیت مالیاتی هست یا خیر؟. قبلا سیستم مالیات پلکانی را هم داشتیم و اگر این کسر ۱۰ درصدی هم اعمال شود، به نوعی مالیات مضاعف برای پزشکان اطلاق خواهد شد. گل‌علی‌زاده همچنین اشاره کرد که: آنچه که در کمیسیون تلفیق مجلس مطرح شده، به صورت پیشنهاد است و بعد از بررسی در کمیسیون‌های تخصصی، نهایتا باید در صحن مجلس به رای گذاشته شود.

نظرات متفاوت در باره میزان دقیق فرار مالیاتی پزشکان

tax-800x450

محمدمهدی مفتح سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه ۹۸ عنوان کرده، میزان فرار مالیاتی پزشکان حداقل حدود ۶۵۰۰ میلیارد تومان است. طبق گفته‌های او، در حالی براساس اظهارات مسئولان سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات پرداختی توسط پزشکان در سال گذشته، حدود ۱۵۰ میلیارد تومان بوده است که بر اساس گزارش شماره ۱۶۲۱۹ مرکز پژوهش‌های مجلس درباره لایحه بودجه ۹۸ که اوایل دی‌ماه منتشر شد، مقدار واقعی مالیات پزشکان در سال حداقل حدود ۶۷۰۰ میلیارد تومان تخمین زده می‌شود

طبق این ارقام و با در نظر گرفتن رقم فوق به عنوان تعداد کل پزشکان، می‌توان اینطور گفت که هر پزشک، باید رقمی معادل ۹۶.۷ میلیون تومان به عنوان مالیات پرداخت کند در حالی که این رقم در شرایط فعلی و طبق عدد ۷۰۰ میلیارد تومانی برای کل پزشکان، معادل ۸.۴ میلیون تومان برای هر یک پزشک است؛ یعنی یک اختلاف ۸۸.۳ میلیون تومانی!

عباس گودرزی، نماینده مردم بروجرد و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، یکی از موافقان مصوبه مالیات پزشکان است. او در گفت‌وگویی با «شرق» می‌گوید: هم‌اکنون مبلغی که سازمان امور مالیاتی اعلام کرده جامعه پزشکی مالیات پرداخت می‌کنند، ۱۵۰ میلیارد تومان است، این در حالی است که سازمان امور مالیاتی ادعا می‌کند رقم واقعی باید ۷۰۰ میلیاردتومان باشد اما نه ۱۵۰ میلیاردتومان صحیح است و نه ۷۰۰ میلیاردتومان، چراکه با عدد ۱۵۰ میلیاردتومان یعنی هر پزشک درآمدش یک میلیون تومان است و با عدد ۷۰۰ میلیاردتومان یعنی هر پزشک درآمدش دومیلیون‌ و ۲۰۰ هزار تومان است که هیچ‌کدام از این اعداد واقعی نیست. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گزارش داده شش‌هزار و ۸۰۰ میلیاردتومان رقم واقعی مالیاتی است که باید از جامعه پزشکی دریافت شود.

سرپرست وزارت بهداشت درباره رقم شش هزار و ۷۰۰ میلیاردی که در زمینه فرار مالیاتی پزشکان مطرح شده، گفت‌: اصلا چنین رقمی را تایید نمی‌کنم.

حیدرعلی عابدی در گفت‌وگو با ایسنا در واکنش به برخی گزارش‌ها مبنی بر فرار مالیاتی پزشکان به میزان حداقل ۶۵۰۰ میلیارد تومان، گفت: بنده چنین آماری را نمی‌پذیرم باید مشخص شود که این رقم براساس چه فرآیندی به دست آورده شده است. مورد اختلافی در مورد دریافتی پزشکان در مطب است که فکر نمی‌کنم عدد و ارقام آنقدر بالا باشد که به رقم فرار مالیاتی ۶,۵۰۰ میلیارد تومان برسد. کما این‌که اگر پزشک سالیانه تسویه‌حساب مالیاتی نکند اجازه فعالیت در سال آینده را نخواهد داشت.

عرب‌مازار  رئیس اسبق سازمان امور مالیاتی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به موضوع فرار مالیاتی پزشکان معتقد است که با توجه به ماهیت رشته پزشکی نمی‌توان برآوردی از میزان فرار مالیاتی در این حوزه ارائه کرد.

دکتر محمد جهانگیری- معاون فنی سازمان نظام پزشکی کشور نیز گفت: طبق آمار کل مشاغل آزاد زیر ۴ هزار میلیارد تومان مالیات می‌دهند، حال چطور می‌شود که فقط مالیات جامعه پزشکی که یکی از این مشاغل است، ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان باشد؟

گمانه‌زنی‌ها درباره دخالت‌های خارج از مجلس در تصویب دو مصوبه پرسروصدا

روزنامه شرق نوشت: افراد مختلفی از جمله مقام‌های بلندپایه در سازمان نظام پزشکی و نمایندگان مجلس که به‌دنبال تصویب این مصوبه هستند، درباره آن اظهارنظر کردند، اما ماجرا فقط به اظهارنظرها ختم نشد؛ برخی از پزشکان به‌دنبال این خبر کوشیدند با فشار لابی به کمیسیون تلفیق مجلس باعث حذف این مصوبات شوند.

همچنین روزنامه قانون هم به موضوع لابی‌های خارج از مجلس اشاره کرد و در شماره ۲۹ دی‌ماه خود نوشت: با این وجود مجلس در تلاش است تا طی مصوبه‌ای این نظام مالیاتی را تا حدی منسجم سازد اما در حال حاضر نیز برخی دست‌های پشت پرده می‌خواهند به حذف مصوبه مجلس دست بزنند. این افراد در تلاشند تا مانع مصوبه مجلس که موجب شفافیت درآمد پزشکان می‌شود و جلوی فرار مالیاتی گسترده آنها را می‌گیرد، شوند.  دست های پشت پرده برای حذف این مصوبه مجلس دست به کار شده‌اند؛ برخی از پزشکان که با طرح تحول سلامت درآمد آن‌ها چندین برابر نیز شده است، در تلاش هستند با تحت فشار قرار دادن اعضای کمیسیون تلفیق مجلس، مصوبات این کمیسیون درباره مالیات پزشکان را که موجب شفافیت درآمد پزشکان می‌شود و جلوی فرارمالیاتی گسترده آن‌ها را می گیرد، حذف کنند.

پیگیری موضوع مالیات پزشکان به طور تخصصی در جریان است

علی نوبخت حقیقی نماینده مردم تهران در تذکری شفاهی گفت: این روزها موضوع مالیات پزشکان نقل هر مجلس شده است و متاسفانه صدا و سیما نیز برای این موضع برنامه می‌گذارد. گویی صدا و سیما هیچ برنامه‌ی دیگری ندارد. این موضوع یک بحث فنی است که باید در جایی خاص بررسی شود.

وی افزود: این برنامه‌ها اعتماد عمومی به جامعه‌ی مقدس پزشکان را مخدوش می‌کند. در اینکه همه‌ی مردم ایران برای برخورداری از سلامت و آموزش صحیح موظف به پرداخت مالیات هستند، تردیدی نیست اما مالیات را فقط پزشکان نباید بدهند. قضات، وکلا و نمایندگان مجلس نیز باید مالیات بدهند.

نماینده مردم تهران با بیان اینکه «اگر کسی از پرداخت مالیات فرار کند مرتکب جرم می‌شود» اظهار کرد: ۶ ماه پیش موضوع فرار مالیاتی پزشکان مطرح شد برای اینکه هم حرمت پزشکان حفظ شود و هم مالیات از راه‌های درست خود وصول شود، تیمی از سازمان امور مالیاتی که شخص رئیس سازمان نیز در جریان است برای پیگیری این موضوع آماده شده است. این کار یک کار فنی است و باید در محیطی آرام انجام شود. تلاش دشمن این است که مرجع کشور برای مفاسد را از چشم مردم بیندازد.

درباره نویسنده

امیرمحمد محمدزادگان

پاسخ بدهید

اولین نفری باشید که نظر می دهید

مرا مطلع کن از
avatar
wpDiscuz
Powered by Themes24x7