گزارش

ماجرای «حرف حساب» صداوسیما

هفته گذشته مجری یکی از برنامه‌های شبکه یک صداوسیما به خبری از فضای مجازی اشاره کرد. این اشاره تحلیل و تفصیلی هم در کنار خود داشت که بار دیگر بحث‌وجدلی را بین پزشکان و صداوسیما در پی داشت.

مجری ناآگاه

مجری در این برنامه به عکسی در فضای محازی اشاره می‌کند که از جزئیات فاکتور ترخیص بیماری در بیمارستان خصوصی خبر می‌دهد. مجری در توضیح این عکس بدون اشاره به منبع خبر و نام بیمارستان مذکور می‌گوید: «در این فاکتور هزینه استهلاک دستگاه فلان هم ذکر شده و از بیمار هزینه‌ای بابت این موضوع دریافت گردیده.» در ادامه هم با زبان کنایه‌آمیز و آلوده به طعنه از هزینه‌های زندگی پزشکان که باید از جیب بیمار داده شود سخن می‌گوید؛ هزینه‌هایی همچون راننده پزشک و غذای فرزند پزشک و هم‌چنین اشاره به هزینه‌هایی همچون صندلی راهروی بیمارستان و آب‌سردکن سخن می‌گوید. البته مجری این برنامه تلویزیون ذکر می‌کند که هنوز صحت آن عکس کاملا مشخص نشده ولی کانال‌ها و سایت‌های معتبری این عکس را گذاشته‌اند. در ضمن زبان به گله می‌گشاید که هنوز  وزارت بهداشت هم واکنشی نشان نداده. این بخش برنامه با حرف‌های طنزآلود درمورد وضعیت درآمد پزشکان و نحوه پرداخت مالیات آن‌ها ادامه می‌یابد.

تحریم حضور پزشکان در سیما

پخش این برنامه از تلویزیون و انتشار گسترده آن در فضای مجازی واکنش‌های فراوانی از افراد مختلف در پی داشت. در ابتدا خبرهایی مبنی بر درخواست از رییس سازمان نظام پزشکی جهت پاسخی درخور این برنامه به گوش رسید. در یکی از درخواست‌ها که از سوی رییس شورای هماهنگی نظام پزشکی‌های استان مازندران منتشر شد آمده: «گویا سکوت ناشی از نجابت جامعه پزشکی، موجبات وهمی نامبارک در بعضی گشته که بخود اجازه میدهند، شریفترین اقشار جامعه را در تریبونی پر مخاطب، به سخره بگیرند. این سناریوی نکوهیده، اگر تحت درمانی عاجل و موثر قرار نگیرد، سبب ترویج حس بی‌اعتمادی مردم به جامعه پزشکی خواهد شد که دردی بر دردهای جامعه و تخریب اخلاق اضافه کرده است.»

به همین ترتیب خبرهایی شنیده می‌شد مبنی بر درخواست برخی از شوراهای نظام پزشکی استان‌ها مبنی بر عدم حضور پزشکان در برنامه‌های صداوسیما تا زمانی که این رسانه از جامعه پزشکان به طور رسمی عذرخواهی کند. هم‌چنین شکایات فراوانی هم از سوی پزشکان به سازمان صداوسیما رسید.

دکتر محسن مصلحی دبیر شورایعالی سازمان نظام پزشکی کشور با انتقاد از سخنان قضاوت گونه دو مجری رسانه ملی بیان کرد: «رسانه های همگانی در زمره عوامل اساسی شکل دادن افکار عمومی در جهان امروز هستند، بنابراین می توانند به جای ارتقای سطح آگاهی و فرهنگ، به تحمیق مردم دست یازند و رهبران و مدیران لایق را نالایق و برعکس مقامات نالایق را توانا نشان دهند. » مصلحی خطاب به رئیس سازمان صدا و سیما گفت: «جنابعالی قطعا بهتر از ما می‌دانید که تولید برنامه های زنده، مستلزم رعایت نکات و ضوابطی خاص است و اصولا در اجرا از افرادی باید استفاده شود که قدرت تسلط بر رفتار و گفتار خود داشته باشند.» وی اذعان کرد:« ما هیچگاه منکر ضعف و کاستی در حوزه سلامت نبوده و نیستیم، چنانچه در سایر حوزه ها نیز نقائص و مشکلات بسیار است و ای کاش این فرصت برای قضاوت کنندگان عجول پیش می امد تا چند صباحی همراه با یکی از همکاران جامعه پزشکی اعم از پزشک یا پرستار می بودند تا جدای از ظواهر تا حدودی  به سختی های ناپیدای این حرفه آگاه می شدند و اینگونه با شلاق زبان و بی مهابا نمی تاختند. در خاتمه ضمن تأکید بر حفظ حقوق همکاران و پیگیری از طریق مجاری قانونی، انتظار داریم ریاست محترم سازمان صدا و سیما به طور محسوس و عاجل به این مقوله ورود کرده و نتایجی را رقم بزنند تا از وقوع تبعات نامطلوب و جبران ناپذیر بعدی پیشگیری شود.»

تبعات این برنامه بر عهده برنامه‌ریزان صداوسیما است

اما واکنش رییس سازمان نظام پزشکی کشور واکنشی بود که همه منتظر آن بودند. در متن نامه‌ای که دکتر ظفرقندی در اعتراض به این برنامه ارسال کرده آمده است: «نمیدانم این رفتارهای گستاخانه با هماهنگی مسئولین ان سازمان است یا از سر سکوت رضایتمندانه انها، یا از سر بی تدبیری و عدم توجه به عواقب و پیامدهای مخرب این برنامه‌ها که امروزه رسانه ملی را به نازل‌ترین درجه ممکن از اعتماد و رجوع مردم ساقط کرده است.» ظفرقندی در ادامه به این موضوع اشاره کرد که تخریب و تهاجم هجوگونه به جامعه پزشکی  به منظور انحراف اذهان مردم از مشکلات اجتماعی و اقتصادی کشور است. وی با شاره بی‌تاثیربودن این اقدامات در میزان اعتماد جامعه به جامعه پزشکان گفت:« یقینا این جایگاه والا در اثر خدمات ارزشمند و ایثارگرانه این جامعه شریف در اقصا نقاط ایران زمین و دوردست ترین روستاها و نقاط کشور و در همه بحرانها از دفاع مقدس تا سیل اخیر حاصل شده و پزشکان عزیز شرف این جایگاه رفیع خدمت به مردم و تسکین الام بیماران را با بی مهری‌ها وناملایمات و حسادت‌ها تعویض نخواهند کرد.» رییس سازمان نظام پزشکی در پایان نامه خود به رییس سازمان صداوسیما مسئولیت اثرات تخریبی وتبعات سوء این برنامه‌ها بر مقوله خطیر ومهم سلامت مردم دانست که بر پایه اعتماد وروابط صحیح شکل میگیرد بر عهده برنامه ریزان ومجریان این رسانه است.

حمایت از نامه‌ی ظفرقندی

در حمایت از این پاسخ رییس سازمان نظام پزشکی افراد و سازمان‌های مختلفی باهم هم‌صدا شدند و پیام‌هایی در حمایت خود از این پاسخ منتشر کردند؛ جمعی از اعضای مجمع عمومی نظام پزشکی کشور با انتشار بیانیه‌ای، ضمن حمایت از مواضع قاطع ریاست کل سازمان، از پزشکان خواستند تا زمان عذرخواهی رسمی و برخورد با هتاکان و خاطیان، از شرکت در برنامه‌های صدا و سیما خودداری نمایند. در این بیانیه آمده است: «از آنجا که در سال های اخیر بارها از صدا و سیما برنامه های غیر تخصصی و مبتذلی در مورد جامعه پزشکی و علم طب پخش شده است که توهین به همکاران زحمتکش و مخدوش کننده اعتماد بیمار به جامعه پزشکی بوده و علیرغم اعتراض دلسوزان و کارشناسان و مسئولان جامعه پزشکی این رویه همچنان ادامه یافته است، ما جمعی از نمایندگان شما در مجمع عمومی نظام پزشکی کشور بعنوان مهمترین رکن سازمان نظام پزشکی و در پشتیبانی از مواضع قاطع ریاست کل سازمان جناب آقای دکتر ظفرقندی، پیشنهاد می‌نماییم که تا عذرخواهی رسمی مسئولان صدا و سیما و برخورد با هتاکان و خاطیان مسبب این توهین‌ها و تغییر در رویه موجود از شرکت در برنامه‌ها و دعوت های سازمان صدا و سیما خودداری نمایید.»

عذرخواهی در سکوت خبری

این پاسخ صریح به این برنامه زنده صداوسیما خیلی زود پاسخ و عذرخواهی بدون سروصدای مسولین این رسانه را درپی داشت. گویا مسولان صدا و سیما قصد رسانه‌ای شدن اعتراضات پزشکان و عذرخواهی خود را نداشتند. به همین دلیل هم دکتر ظفرقندی رییس سازمان نظام پزشکی به دنبال عذرخواهی مسوالان صداوسیما پیامی را به پزشکان ارسال کرد. او در این پیام اشاره می‌کند: «روز یکشنبه ۵ خرداد رئیس شبکه یک سیما جناب آقای زین‌العابدین به همراه آقایان دکتر مهدی‌پور و دکتر قاسمی مسئول بخش سلامت سیما برای دلجویی و طلب حلالیت از جامعه پزشکی و اظهار تاسف از رفتار موهن مجری‌ برنامه مورد اعتراض و هرآنچه موجب وهن و تکدر جامعه پزشکی واقع شده به محل سازمان نظام پزشکی آمدند. در مورد توهین اخیری که صورت گرفته آنچه خطاب به شخص اینجانب بوده، با طیب خاطر و رضایت قلبی وبر اساس آموزه‌های قرآنی با گفتن «سلامی» عبور می‌کنم. ولی تعرض به حریم حرفه‌ خطیر و جامعه شریف پزشکی و آسیب به اعتماد بیماران و سلامت مردم را حسب وظیفه و ضرورت برخورد انضباطی با متخلفین‌ و براساس قانون پیگیری خواهم کرد و نتایج حاصل شده را که بعضا در همین مدت هم فراهم شده به استحضار همکاران بزرگوار خواهم رساند.»

آنچه که دکتر ظفرقندی مبنی بر توهین به شخص خود بیان می‌کند حکایت از واکنش مجری برنامه «حرف حساب»، برنامه‌ای که این اظهارنظر غیرکارشناسی خود به جامعه پزشکان را مطرح کرده بود، دارد. کیاداوود اسفندیاری مجری تلویزیون در صفحه خود در شبکه مجازی رئیس کل سازمان نظام پزشکی را بی‌ادب، بی‌نزاکت، دور از آداب خانوادگی و مدنیت خطاب کرد!

کمبود سطح دانش رسانه‌ای

جدای از پرداختن به این موضوع که آیا انتفاد به دریافت هزینه استهلاک دستگاه‌های بیمارستانی صحیح است یا نه و این‌که مجری برنامه مذکور اطلاعی از سیستم محاسباتی خدمات درمانی و بیمارستانی دارد، موضوع مهم‌تر که بیشتر از سوی مسولان سازمان نظام پزشکی مورد توجه قرار گرفت لحن تمسخرآمیز مجری که از عدم آشنایی وی به اصول برنامه‌سازی و علم رسانه نشان می‌داد، است. مشخصا پرداختن به موضوعاتی تخصصی به قصد مطالبه و اصلاح اشکالات نباید صرفا محدود به اطلاعات ناکافی و خبرسازهای فضای بیمارگونه‌ی شبکه‌های مجازی باشد. اگر اشکالی هم در هربخش مدیریتی کشور وجود دارد که هیچ انکاری در آن نیست باید توجه داشت در فضای ملتهب اقتصادی کنونی چطور و به چه شیوه‌ای به دور از استهضا و کنایه مطرح شود که هم اصول حرفه‌ای رسانه‌ای حفظ شو و هم هدف اصلی برنامه‌ که همان مطالبه‌گری است به نتیجه برسد.

در پایان  اما سوال دیگری وجود دارد که آیا این حجم از پزشک‌ستیزی و عدم اعتماد به پزشکان که در لحن مجریان این برنامه دیده می‌شد، واقعی است؟ آیا جامعه ما تا این میزان به پزشکان بی‌اعتماد است؟ همان‌طور در بالا هم دیدیم طبق پاسخ‌های رییس سازمان نظام پزشکی بر اساس نظرسنجی‌های اخیر نه تنها از اعتماد به پزشکان کاسته نشده بلکه پزشکان امروزه در جایگاه بالاتری درمیان دیگر اقشار جامعه قرار دارند. اما آیا در واقع چنین است؟ در واقع باید دید که آیا نوع نگاه به پزشکان به آن شوری است که مجری رسانه ملی با لحنی تمسخرآمیز از هر بهانه‌ای استفاده می‌کند تا آن را بیان کند یا به این شیرینی است که رییس سازمان نظام پزشکی می‌گوید؟ اگر هم اشکالی در روابط بین جامعه و پزشکان وجود دارد این مشکل از کجا و چه زمانی آغاز شده است؟

درباره نویسنده

امیرمحمد محمدزادگان

پاسخ بدهید

اولین نفری باشید که نظر می دهید

مرا مطلع کن از
avatar
wpDiscuz
Powered by Themes24x7