معاون بهداشتی وزیر بهداشت ضمن تشریح اقدامات انجام شده در حوزه بهداشت، پیشگیری، بیماریهای واگیر و غیر واگیر به برخی انتقادات مبنی بر عدم توجه به حوزه بهداشت کشوراشاره و تأکید کرد: در دو سال و نیم گذشته از هر زمان دیگری به امر بهداشت و پیشگیری در کشور از نظر منابع مالی بهبود استانداردها، تعمیر وتجهیز واحدها و پاسخگویی به تقاضا و نیاز مردم انجام شده است.
به گزارش صدای پزشکان به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر علی اکبر سیاری در نشست خبری که به مناسبت مانور برنامه سلامت نوروزی وزارت بهداشت برگزار شد برخی اقدامات انجام شده در حوزه معاونت بهداشت این وزارتخانه را در دو سال و نیم گذشته برشمرد و گفت: در این مدت بیش از هر زمان دیگری در امر بهداشت و پیشگیری در کشور از نظر منابع مالی بهبود استانداردها، تعمیر وتجهیز واحدها و پاسخگویی به تقاضا و نیاز مردم اقدام شده است.
وی با بیان اینکه سیمای بیماریها و مرگ در کشور تغییر کرده است، ادامه داد: به همین دلیل باید به نابرابریها و محرومیتهای اجتماعی پایان داده و عدالت اجتماعی را برقرار سازیم.
سیاری افزود: در همین راستا در معاونت بهداشت برای ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر که فاقد مراقبتهای اولیه بهداشتی و پیشگیری بودند درصدد بودیم تحت عنوان جمعیت پنهان، اقداماتی را انجام دهیم که برای ۲۴ میلیون جمعیت شهری، دسترسی به خدمات مراقبتهای اولیه و پیشگیری را فراهم کردیم.
راهاندازی سامانه سیب در کشور به جز دو استان
وی گفت: همچنین سامانه یکپارچه خدمات بهداشت و درمان را تحت عنوان “سیب” راهاندازی کردیم که به جز استان خراسان رضوی و گیلان در تمام واحدهای ما آموزشهای مربوط به آن آغاز شده و اقداماتش در حال انجام است.
سیاری با بیان اینکه ما به دنبال محرومیت زدایی در کشور هستیم، اظهارکرد: فقرا و محرومین از نظر سلامت در بدترین وضعیت به سر میبرند و به همین دلیل ما ابتدا اقدامات بهداشتیمان را از روستا آغاز کردیم.
وی افزود: کل اعتبارات پزشک خانواده روستایی در سال ۹۲ ، ۴۵۰ میلیارد تومان بود این در حالی است که میزان این اعتبارات در سال ۹۳ به ۱۷۰۰ میلیارد تومان یعنی بیش از دو برابر افزایش یافت. حال این میزان اعتبار به خدمت تبدیل شد به طوری که ۱۸۰۰ خانه بهداشت به بهرهبرداری رسید.همچنین در سال ۹۳ ، ۱۹۴ میلیارد تومان جهت بهبود فضای فیزیکی و تجهیزات و ۵۵ میلیارد تومان جهت بهبود سلامت دهان و دندان در روستاها اعتبار در نظر گرفته شد.
اقدام ویژه وزارت بهداشت در حوزه دهان و دندان
سیاری با اشاره به ۵۵ میلیارد تومان اعتبار جهت بهبود سلامت دهان و دندان در روستاها ادامه داد: امروز در هیچ روستایی دانش آموزی وجود ندارد که برایش وارنیش تراپی نکرده باشیم، براین اساس ۸ میلیون دانش آموز فلوراید تراپی شدند و ۴۳۶ قلم دارو تامین شد.
اختصاص ۷۶ میلیارد تومان اعتبار برای تامین مکمل روستاییان
معاون بهداشتی وزارت بهداشت با اشاره به حوزه تغذیه در کشور گفت: در حوزه تغذیه در مدت ۱۰ سال کمبود ویتامین D شش برابر شد اما ما در دولت یازدهم توانستیم قطره ویتامین AD را از ۱۵ روزگی به ۳ تا ۵ روزگی برسانیم.
همچنین در سال ۹۳ ، ۷۶ میلیارد تومان برای تامین مکمل برای روستاییان هزینه کردیم و همچنین برای سالمندان کشور که با کمبود شدید ویتامین D مواجهاند یک پرل ویتامین D در نظر گرفته شد و در همین راستا نیز برای دانش آموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان در اقلیمهایی که بالاترین میزان کمبود ویتامین D وجود داشت یک پرل ویتامین D ارائه کردیم.
تامین ۲۴۰۰ خودرو به گردشی جهت ارائه خدمات بهداشتی
سیاری با بیان اینکه ۲۴۰۰ خودرو برای انجام به گردشی به صورت سیار و همراه با پزشک با اعتبار ۵۷ میلیارد تومان تامین شده است، گفت: عدهای از روی بیانصافی میگویند در کشور به پیشگیری و بهداشت توجه نشده و در این حوزهها غفلت شده است اما امروز میگویم که آنها بیایند با سند و مدرک حرف بزنند؛ چرا که در همه بخشهای حوزه بهداشت اعم از اعتبار، تجهیز و دسترسی اقدامات زیادی صورت گرفته است؛ به طوری که ۲۲۰۰ پزشک در روستاها اضافه شد و میزان پزشکان در روستا از ۴۳۰۰ نفر به بیش از ۶۰۰۰ پزشک افزایش یافته است. یعنی اکنون هیچ روستایی نیست که در آن مرکز بهداشتی و درمانی وجود داشته باشد اما فاقد پزشک باشد.
سیاری از وجود ۱۷ هزار خانه بهداشت و بیش از ۳۰۰۰ مرکز بهداشت در کشور خبر داد و افزود: ما واحدهای موجود را تجهیز و تعمیر کردیم و در حال ساخت ۲۷۴ مرکز بهداشتی و درمانی روستایی هستیم. در عین حال امیدواریم در سال آینده بتوانیم نظام ارجاع را راه اندازی کنیم که این مهم نیاز به اجرای پرونده الکترونیک سلامت دارد. برهمین اساس برنامه سامانه یکپارچه بهداشتی و درمانی “سیب” نصب میشود و امیدواریم بتوانیم در سال آینده نظام ارجاع را راه اندازی کنیم که یکی از اولویتهای ما در سال ۹۵ ایجاد نظام ارجاع از مرکز بهداشت تا بیمارستان است.
وی افزود: در حال حاضر برنامه سیب در دانشگاه علوم پزشکی تهران راه اندازی شده و در کشور نیز به جز دو استان در حال انجام اقدامات لازم برای ایجاد این برنامه هستیم.
اقدامات معاونت بهداشتی وزارت بهداشت در شهرها
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در ادامه به اقدامات انجام شده حوزه بهداشت در شهرها اشاره و اظهارکرد: قدم اول در این زمینه دسترسی مردم بود که در این راستا برای ده میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در حاشیه شهرها دسترسی فراهم کردیم و برای هر سه تا چهار هزار نفر یک مراقب سلامت گذاشتیم تا بر این اساس بستر لازم در سامانه “سیب” را برای مردم شهر ایجاد کنیم. کار مراقبین سلامت به این صورت است که ابتدا تشکیل پرونده میدهند و مردم را به سه دسته سالم، دارای ریسکفاکتور و بیمار تقسیم میکنند.
سیاری از افزودن دو نیروی جدید در مراکز جامع سلامت در شهرها خبر داد و افزود: براین اساس ۵۴۵کارشناس تغذیه و ۶۰۰ کارشناس روان را در شهرها از طریق خرید خدمت برای پوشش ۲۴ میلیون نفر اضافه کردیم. البته در شهرها برای هر ۳۰ تا ۵۰ هزار نفر یک مرکز جامع سلامت و برای هر ۲۰۰۰ نفر کارشناس مراقبت سلامت قرار دادهایم. این اقدامات زمینه ساز اجرای پزشک خانواده است.
پزشک خانواده در روستاها تقویت شد
وی با اشاره به برخی انتقادات مبنی بر عدم انجام اقدامی در حوزه پزشک خانواده، گفت: با توجه به اقداماتی که اعلام کردم مشخص می شود که ما برنامه پزشک خانواده روستایی را تقویت کردیم و بسترهای لازم برای برنامه پزشک خانواده را در شهرها ایجاد کردهایم.
سیاری همچنین افزود: البته تاکید میکنم که مراقبین سلامت ما به صورت فعالانه خدمت رسانی میکنند؛ به طوری که با افرادی که به مراکز جامع سلامت مراجعه نکردند تماس میگیرند و یا به درب خانههای آنها مراجعه میکنند البته ما به هیچ کس در درب منزل خدمت ارائه نمیکنیم. بلکه افراد را صدا میزنیم و آدرس مرکز بهداشتی درمانی را به آنها میدهیم تا به آنجا مراجعه کنند. بنابراین اگرکسی میخواهد برای ارائه خدمات به خانه مردم مراجعه کند باید با مرکز بهداشت هماهنگ کرده باشد. در غیر این صورت کسی حق ندارد چنین کاری را انجام دهد.
راه اندازی ۱۸۱۷ پایگاه سلامت در کشور
سیاری در ادامه از راه اندازی ۱۱۳۵ مرکز خدمات سلامت و ۱۸۱۷پایگاه سلامت در کشور خبر داد و گفت: در این راستا ۶۲۱ مرکز تعمیر و تجهیز شدند و ۷۵۰ پایگاه سلامت نیز مورد تعمیر و تجهیز قرار گرفتهاند. همچنین برای ۲۴ میلیون نفر در حاشیه شهرها دسترسی به خدمات بهداشتی را ایجاد کردهایم و برای این اقدامات ۱۱ هزار نیرو را از طریق بخش خصوصی به کار گرفتهایم.
وی ادامه داد: براین اساس برای روستاییان و شهرهای زیر۲۰ هزار نفر خدمات ترمیم دندان را قرار دادیم و تاکنون برای ۴۰۰ هزار نفر ترمیم دندان انجام دادهایم و ۵۰۰ پایگاه سیار خدمات دندانپزشکی را برای مدارس طراحی کردیم که در حال اجراست.
برنامه وزارت بهداشت در حوزه بیماریهای غیر واگیر
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه ۷۰ درصد مرگ و میرها مربوط به بیماریهای غیرواگیر است، گفت: براین اساس برنامه پیشگیری وکنترل بیماریهای غیرواگیر تصویب شد و برنامه عملیاتی آن در چهار استان در دست اجرا قرار دارد و این برنامه در کل کشور اجرا میشود.
وی یکی از اهداف برنامه پیشگیری وکنترل بیماریهای غیر واگیر را کاهش ۲۵ درصدی مرگ و میر ناشی از سرطان، سکتههای قلبی مغزی، دیابت، آسم، بیماریهای مزمن تنفسی، اختلالات روانپزشکی، اعتیاد و حوادث جادهای را تا سال ۲۰۲۵ عنوان کرد و افزود: همچنین تشخیص زودرس تست سرطان پستان، سرطان دهانه رحم و روده بزرگ بزرگ را نیز در دست اقدام داریم.
برنامه وزارت بهداشت در زمینه کنترل آسیبهای اجتماعی
سیاری در ادامه گفت: در حوزه آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد اقداماتی انجام می دهیم. در تهران برای کاهش آسیبهای اجتماعی که به دستور رهبری انجام میشود و بر اساس آن کارتن خوابها، معتادان متجاهر و زنان خیابانی باید از سوی نیروی انتظامی وشهرداری از سطح شهر جمع آوری شوند و بعد از آن ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به آنها برعهده وزارت بهداشت است.
وی ادامه داد: تاکنون هشت مرکز کاهش آسیب را ایجاد کرده و در دو سامان سرا و ۲۲ مرکز آسیبهای اجتماعی ارائه خدمات بهداشتی و درمانی را برعهده گرفتهایم.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه بیماریهای واگیر، گفت: ۴۰ سال بود که در ایران هر سال با بیماری وبا مواجه بودیم این در حالی است که در سال ۹۳ هیچ موردی از وبا نداشتیم و این پاسخ کسانی است که میگویند به پیشگیری توجه نکردهاید. همچنین در سال ۹۴ یک مورد وبا داشتیم که آن هم به دلیل فاضلاب بود وکنترل شد.
سیاری با اشاره به شیوع کورونا ویروس در کشورهایی مانند عربستان در سال ۹۴، گفت: ۶۴ هزار نفر ایرانی به مکه رفتند اما با مراقبتها و کنترلهایی که انجام دادیم کرونا ویروس را کنترل کردیم. همچنین در زمینه آنفولانزا نیز مدیریت انجام دادیم و اگر این مدیریت انجام نمیشود. کنترل آنفولانزا به سادگی قابل انجام نبود.
راه اندازی ۱۱ آزمایش مجهز برای ایدز
وی با بیان اینکه ۱۱ آزمایشگاه مجهز در زمینه ایدز در کشور راه اندازی کردهایم گفت: در این راستا ۲۲۰ پزشک برای خدمات درمانی در زمینه ایدز قرار دادیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۲۷ هزار نفر مبتلا به ایدز در کشور شناسایی شدهاند گفت: برنامهای تحت عنوان ۹۰،۹۰،۹۰ وجود دارد که میگوید باید ۹۰ درصد افراد مبتلا به ایدز شناسایی شوند ۹۰ درصد از مبتلایان دارو مصرف کنند و ۹۰ درصد از کسانی که دارو مصرف میکنند ویروس را منتقل نکنند که البته ما بااین برنامه هنوز فاصله داریم.
سیاری تاکید کرد که در این مدت به پیشگیری و بهداشت بیش از هر زمان دیگری توجه شده است و اکنون ما به دنبال استقرار سامانه یک پارچه سلامت هستیم. بنابراین حوزه بهداشت بیش از هر زمان دیگری فعال است. این که عدهای هر روز انتقاد میکنند که اقدامی در این حوزه انجام نشده از روی بیانصافی و کم اطلاعی است و امیدواریم که این افراد با مدرک صحبت کنند.
به گزارش ایسنا در ادامه این نشست دکتر محمد شریعتی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در خصوص چگونگی اقدامات مراکز جامع سلامت در جنوب تهران اسلامشهر وشهرری که تحت پوشش این دانشگاه است در مناطق تحت پوششمان با فعال کردن ۳۳۹ واحد ارائه دهنده خدمت شامل پایگاه و مرکز سلامت به مردم تحت پوش خود خدمات ارائه میدهیم. یعنی به افراد براساس پرونده الکترونیک سلامتشان خدمت رسانی میکنیم و اگر کسی به پایگاهها ومراکز ما مراجعه نکرد از سه طریق مردم را فرا میخوانیم.
وی افزود: اولین راه اطلاع رسانی عمومی است که از همه مردم تحت پوشش منطقه و دانشگاه علوم پزشکی تهران دعوت میکنیم که به پایگاه و مراکز جامع سلامت ما مراجعه کنند وبه صورت رایگان خدمات را دریافت کنند. همچنین دومین راه فراخواندن مردم از طریق رابطین بهداشت است و راه سوم نیز این است که افرادی که به مراکز مراجعه نکدرند شناسایی کرده و به درب خانه آنها مراجعه میکنیم و یا با آنها تماس میگیریم.
وی با بیان اینکه از آنجایی که رسانهها بهترین وسیله برای جلب مردم به سوی مراکز جامع سلامت هستند از آنها خواهش میکنیم که این موضوع را به اطلاع مردم برسانند گفت: از سوی دیگر سامانه یکپارچه خدمات بهداشتی درمانی (سیب) یک ماه است که در دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت رسمی ارائه خدمت میکند و در حال حاضر بیش از ۳۴۰ هزار سرویس به مردم ارائه کردهایم.
شریعتی در پاسخ به اینکه چگونه میتوان از فعال بودن خدمات اطمینان پیدا کرد گفت: از آنجایی که نظام پرداخت ما مبتنی بر عملکرد است مراقبین سلامتی که در این پایگاه خدمت فعال ارائه دهند دریافتی خواهند داشت و در غیر این صورت پولی به آنها پرداخت نخواهد شد. البته تاکید میکنم که در این مراکز برای غیر ایرانیها نیز کد ویژهای را در لحظه ارائه خدمت ایجاد میکنیم. بنابراین اساس نظام سلامت کشور مبتنی بر پیشگیری است و هر چه در پیش گیری اقدامات بیشتری انجام دهیم نیاز به درمان کاهش خواهد یافت.
پاسخ بدهید
اولین نفری باشید که نظر می دهید