یادداشت

تاثیر « مثبت » یا تاثیر « مبهم » ؟ نقدی برتاثیر سوابق تحصیلی در پذیرش دستیاری

نظرات نویسندگان مهمان، لزوما منطبق با دیدگاه صدای پزشکان نیست.

در حالی که بیش از ۲ هزار نفر از پزشکان و دانشجویان پزشکی با استمداد از مجلس شورای اسلامی خواهان لغو اعمال اثر سوابق تحصیلی در آزمون دستیاری هستند، اظهار نظر مسوولین شورای آموزش پزشکی و تخصصی و سنجش آموزش پزشکی بر ابهامات آنان می افزاید.
با اعلام شیوه نامه ی برگزاری آزمون دستیاری دوره ی چهل و سوم و مشاهده ی تغییرات عمده در سنجش داوطلبین، متقاضیان آزمون با در نظر گرفتن سبقه ی پر حاشیه ی آزمون دستیاری با ظن و تردید با این مسئله مواجه شدند. داوطلبینی که طی ماه ها یا سال ها رقابت سنگین امکان و فرصتی جهت اعتراض به این موضوع نیافتند. پس از برگزاری آزمون و اعلام رتبه های اولیه، پزشکان معترض به این اعمال اثر سعی در لغو آن در دیوان عدالت اداری نمودند. با توجه به فشردگی بالای رقابت و ظرفیت محدود رشته -شهرهای قابل انتخاب، اعمال اثر سوابق تحصیلی تاثیری شگرف و جبران ناپذیری بر نتایج نهایی آزمون می گذارد. مسئله ای که بارها از سوی مسوولین شورای آموزش پزشکی و تخصصی رد شده و صرفا کمکی برای داوطلبین دانسته شده است. صحبت های متناقض مسوولین این شورا حاکی از عدم احاطه ی آنان بر نحوه ی وضع این تاثیرات است و اظهار این سخنان از سه مقام عالی رتبه ی مرتبط با این قوانین، تنها بر ابهامات و نگرانی متقاضیان افزوده است. دکتر حیدر زاده معاون شورای آموزش پزشکی و تخصصی در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا اشاره کرد:” تاثیر سوابق تحصیلی داوطلبان در نتایج آزمون دستیاری ۱۵ درصد تعیین شده و به دلیل اینکه دانشجویان در جریان این قانون نبودند، تاثیر کاملا مثبت و به نفع دانشجو خواهد بود.” دکتر امامی رضوی قائم مقام این شورا در مصاحبه ای جداگانه با خبرگزاری مهر تصریح کرد : “ در واقع رتبه فرد یکبار با احتساب نمره پیش کارورزی و یکبار با احتساب معدل پزشکی عمومی محاسبه می شود، به این ترتیب رتبه فرد مشخص می شود “ وی همچنان افزود : “تاثیر مثبت به این معنی است که دو نفر نمره ۱۵۰ گرفته اند و یکی از آنها نمره معدل دوره پزشکی عمومی و پیش کارورزی اش بالاتر و دیگری پایین تر است، حال در این مرحله آن فردی که معدل بالاتری دارد تاثیر مثبت معدل خود را دریافت می کند. “ در اظهار نظری دیگر دکتر پور کاظمی رییس سازمان سنجش آموزش پزشکی در مصاحبه با روزنامه سپید خاطر نشان کرد: “اگر دانشجوی یک دانشگاه معدل خوبی نیاورده باشند اما رتبه خوبی در آزمون کسب کرده باشد؛ نشانگر آن است که در این دانشگاه به دانشجویان حساب‌شده نمره داده می‌شود؛ بنابراین با افزودن ضریب مختصری معدل دانشجویان دانشگاه مذکور را تعدیل می‌کنیم”.
شاید بتوان با ذکر یک مثال با استناد به شیوه نامه منتشر شده از سوی سنجش آموزش پزشکی و تخصصی در زمستان ۹۴ و بندهای ۴-۲-۲ و ۵-۲-۲ و ۶-۲-۲ آن، نحوه ی اعمال این مصوبه را شفاف تر بیان کرد: داوطلب ( آ ) با نمره ی ۳۵۰ و کسب رتبه ی کل اولیه ی ۷۳۸ دارای معدل ۱۴ و نمره ی پیش کارورزی ۱۰۰ و داوطلب (ب) با نمره ی ۳۴۰ و کسب رتبه ی کل اولیه ی ۹۴۰ دارای معدل ۱۷ و نمره ی پیش کارورزی ۱۵۰ را در نظر بگیرید. پس از اعمال تاثیرات طبق شیوه نامه، نمره ی فرد ( آ) به ۳۵۳٫۵ می رسد، در حالی که داوطلب ( ب) با وجود کسب نمره ی پایین تر در امتحان دستیاری به نمره ی ۳۵۹٫۵ ارتقا می یابد.
با در نظر گرفتن ظرفیت رشته – شهر های انتخابی بر مبنای سنوات گذشته، بسیاری از فرصت ها برای داوطلب ( آ) از دست می رود. داوطلب ( آ) با از دست دادن امکان تحصیل در رشته ی مورد نظر خود، شانس خود را حتی در سالهای بعد هم کمرنگ می بیند. گرچه محدودیتی در دفعات برای شرکت در آزمون دستیاری وجود ندارد اما سوابق تحصیلی همواره راه را برای داوطلب ( آ) با وجود کسب نمره ی بهتری نسبت به داوطلب ( ب) می بندد. مضافا شنیده ها حکایت از افزایش تاثیرات سوابق تحصیلی در طی سالهای آتی دارد. در این مورد بازخوانی اظهار نظر معاون شورای آموزش پزشکی و تخصصی خالی از لطف نیست. دکتر حیدرزاده در مصاحبه با روزنامه ی سپید اظهار داشت: اگر دانشجویی در تمام دوران تحصیل خود دانشجوی خوبی بوده، روز امتحان به هر دلیلی بیمار شود و نتواند با تمرکز و تمام انرژی آزمون بدهد، تاثیر ۱۵ درصدی سوابق تحصیلی به این فرد کمک می کند که رتبه ی بهتری کسب کند.
با در نظر گرفتن این اظهار نظر در حالی که دفعات شرکت در آزمون دستیاری محدودیت ندارد و قابلیت ارتقای رتبه را داراست، مشخص نیست مسوولان برای بیمار بودن داوطلب حین آزمون پیش کارورزی چه راه جبرانی را در نظر گرفته اند.با تمامی این تفاسیر مبنای اصلی همه اعتراضات بی اطلاعی از تاثیرات کلان یک آزمون و نمرات، در طی دوران دانشجویی در سرنوشت یک پزشک در گذشته است .
دکتر حیدرزاده همچنین پیرامون این مطلب با تایید عدم آگاهی و اطلاع داوطلبین از تاثیر این نمرات در رتبه از قبل، در مصاحبه با ایسنا بیان کرد: “به همین علت فقط تاثیر مثبت داده می شود”.

بیش از دو هزار پزشک معترض بارها این پرسش را مطرح میکنند که آیا تاثیر مثبت این سوابق باعث متضرر شدن فرد (آ) به عنوان داوطلب نوعی نمی شود؟! ابهاماتی که بر نحوه ی تراز کردن نمرات و آزمون پیش کارورزی مطرح است بحث مفصلی را می طلبد اما اشاره به این نکته که دکتر امامی رضوی و دکتر حیدرزاده در مصاحبه با ایسنا از نحوه ی برگزاری غیر سراسری و قطبی شدن آزمون پیش کارورزی در دوره های اخیر بی اطلاعند، همچون آب سردی است بر پیکر داوطلبین آزمون دستیاری.

درباره نویسنده

میثم رضایی

دکتر میثم رضایی
پزشک عمومی
ورودی 83 دانشگاه جندی شاپور
داوطلب آزمون دوره ی چهل و سوم دستیاری
نویسنده مهمان صدای پزشکان

Subscribe
مرا مطلع کن از
guest
9 نظرات
قدیمی ترین نظر
جدیدترین نظر نظر با بالاترین رای
Inline Feedbacks
View all comments
پزشک
پزشک
8 سال قبل

فوق العاده بود دکتر جان ،،، در شان پزشک و جامعه پزشکی تحلیل کردید این موضو رو ،، امیدوارم وزارت هم من بعد بجای مصاحبه های نامفهوم و فلسفه بافی ، درشان جامعه پزشکی با اطلاعات کامل و دلسوزانه مصاحبه بفرمایند

حسین
حسین
8 سال قبل

از وزارت خونه ای که تو دفترچه اولیه حتی یادشون رفته رشته طب فیزیکی رو جا بدن تو یکی از زیرگروه ها چه انتظاری دارید؟
توی این چند روز مصاحبه هایی دیدم از مسولین وزارت خونه که باید بگم اگر جدا این حرفها رو دارن میزنن و برداشتشون از تاثیر مثبت اینه که به نفع همه هستش،به عقلشون هم دیگه باید شک کرد.

Mehrdad
Mehrdad
8 سال قبل

کاش مسوولان شورای آموزش پزشکی و تخصصی درک کنند که(( ما پزشک ها میفهمیم)).. سقف انتظار ما الان در همین حده..

آزاده
آزاده
8 سال قبل

از تناقضات مصاحبه ها کاملا واضحه که خود آقایون هم نمیدونن تاثیر مثبت چیه.جای تاسفه که با این سمت هنوز نمیدونن پره دیگه کشوری نیست .

امین
امین
8 سال قبل

بابا به کی بگیم که خیلی از نمره های بخش ها، بر اساس کلمه ی پر کشش و لطیف و ظریف: استاااااااد ، به دست میاد.
به خصوص که پدر گوینده ی کلام هم از همکاران استاااااد باشن!
والا تو کنکور هم نمره امتحاناتی که سراسری برگزار نشه رو تاثیر نمیدن

معدل دقیق تر از پره است.بدگمان نباشید
Reply to  امین

خیلی باعث تاسفه که هرکی موافق تاثیر آیتمیه که نمرش بهتره.مثل برخی از دوستان عزیز که از قرار معلوم معدلشون رو خراب کردن و ۶ سال رو تلاش نکردند بعد با ۶ ماه تعویق آزمون پره و خوندن نمونه سوالات و شانسی زدن نمره پره ای برای خودشون جور کردند و حالا شدن مسخره کننده اونائی که معدل دارند.ضمنا معدل ۶ ساله نه صرفا بخش های استاجری. آخه پره عین دستیاری قطبی بدون نمره منفی چیه که جزو سوابقه ضمنا پره هم کشوری نیست و قطبیه شما سوالات قطب ۱۰ رو بیار با قطب ۷ یا یک مقایسه کن.به راحتی… بیشتر

محمد
محمد
8 سال قبل
Reply to  امین

بله مهمترین و عقلانی ترین علت همینه که امتحانات مخصوصا امتحانایی که در پایان ترم های تحصیلی برگزار شده در طول تاریخ آموزش پزشکی کشور هیچ وقت سراسری برگزار نشده… با هیچ فرمول ریاضی هم نمیشه هزاران پارامترهای “مخدوش کننده” رو تعدیل کرد و هیچ جای دنیا سابقه نداشته برای امتحانی به این حساسی و پیچیدگی چنین تاثیر بزرگ (۱۵ درصد و در سالهای آتی بلکه هم بیشتر!) اما بسیار مشکوک و مبهمی رو دخیل کنن… حتی اگر عدم برگزاری سراسری تمام امتحانات موثر رو به فرض محال عادلانه ترین شیوه بدونیم! باز هم عدم اطلاع رسانی به موقع رو… بیشتر

نمرات غیر قابل تغییر داغی بر پیشانی!چه پره چه معدل
Reply to  محمد

چه جالب عنوان کردید.نمرات غیر قابل تغییر داغی بر پیشانی!
اینکه یک نفر به خاطر شرایط جسمی(حتی یک کشیک شب یا دوشب مونده به پره!!)پره رو خراب کنه باید داغی بمونه بر پیشانی اش!!
مساله گرفتن انگیزه هم است.دخالت ۵ % معدل و ار اون بدتر ۱۰% پره باعث میشه تا ابد کسی نتونه خوب نمره بیاره.تاثیر مثبت به یکی = تاثیر منفی برای اونی که مشکل داره.
ضمنا اگر قرار بر لغوه یا کلا لغو بشه(نه صرفا امسال) یا حداقل ۳ سال مسکوت بشه.

Powered by Themes24x7