نایب رئیس انجمن رادیولوژی با بیان اینکه در کشور ما متأسفانه استفاده بیرویه از سونوگرافی توسط متخصصان زنان صورت میگیرد، گفت:هر چند که سونوگرافی فینفسه مضر نیست ولی استفاده بیش از حد آن میتواند مشکلاتی را به بار آورد.
به گزارش صدای پزشکان به نقل از ایسنا، دکترحسین کرمپور در ارتباط با سمینارتازههای غربالگری جنین و آنومالی اسکن اظهار داشت: این سمینار ۵ و ۶ اسفندماه سالجاری و با هدف ارائه جدیدترین دستاورهای و تبادل اطلاعات صاحبنظران و اسایتد برجسته برگزار میشود.
وی افزود: سونوگرافی زنان در هنگام بارداری برای بررسی وضعیت جنین انجام می شود و متخصصین رادیولوژی با گذراندن دورههای تئوری و عملی قادر به تشخیص بیشتر ناهنجاریهای احتمالی جنین، سن جنین و … خواهند بود.
نایب رئیس انجمن رادیولوژی با اشاره به اینکه اگر این ناهنجاریها سبب مشکلات حیاتی برای جنین شود با تأیید مراجع قانونی ختم حاملگی اعلام خواهد شد، گفت: همچنین باید توجه داشت که تا قبل از اختراع سونوگرافی این ناهنجاریها تشخیص داده نمیشد و جنین یا در شکم مادر یا در هنگام زایمان یا حتی در دوران کودکی جان خود را از دست میداد. ولی اکنون با تشخیص به موقع ناهنجاری در جنین اقدام به ختم بارداری یا مراقبتهای ویژه توصیه میشود.
وی یکی از مهمترین ناهنجاریهای جنین را ناهنجاری کروموزومی همچون سندروم داون برشمرد و اعلام کرد: این ناهنجاری در سه ماهه نخست بارداری قابل تشخیص بوده و بر اساس بررسی فاکتورهای خونی مادر و اندازهگیریهای خاص سونوگرافیک در جنین، میزان خطر ناهنجاری با توجه به جدولهای پیشبینی شده اعلام شده و اقدامات لازم انجام میپذیرد.
نایب رئیس انجمن رادیولوژی اضافه کرد: افزایش یا کاهش ناهنجاریهای مادرزادی کروموزومی در برهه زمانی خاص مشخص نیست، ولی اینکه احساس میشود امروزه این مسئله بیشتر شده به دلیل تشخیصهای به موقع است، در حالی که پیش از این امکان اینگونه بررسیها وجود نداشت.
کرمپور اضافه کرد: امروزه در برخی از کشورهای اروپایی و آمریکایی مجوز سقط به زنان بارداری که جنینشان سندروم داون دارد، داده نمیشود و به آنها حق حیات داده شده و حتی میتوانند در آینده این بیماران دارای شغل باشند.
وی گفت:در کشور ما متأسفانه استفاده بیرویه از سونوگرافی توسط متخصصان زنان صورت میگیرد، هر چند که سونوگرافی فینفسه مضر نیست ولی استفاده بیش از حد آن میتواند مشکلاتی را به بار آورد؛ به طور مثال آب خوردن نیز زمانی که فرد تشنه باشد مشکلی ندارد ولی مصرف بیش از حد آن نیز مشکلآفرین خواهد شد.
نایب رئیس انجمن رادیولوژی خاطر نشان کرد: انجام سونوگرافی در طول دوران بارداری برای زنان دارای شرایط عادی، سه بار کفایت میکند ولی متأسفانه امروز متخصصان زنان علی رغم قوانین شفاف، اقدام به انجام سونوگرافیهای متعدد و دریافت وجه از بیماران میکنند که این مسئله علاوه بر افزایش احتمال تشخیص نادرست، سبب ایجاد استرس و اضطراب در مادر و حتی سقط جنین به دلیل تشخیص اشتباه یا شرایط روحی مادر میشود.
بنابر اعلام روابط عمومی انجمن رادیولوژی، کرمپور تأکید کرد: برنامه غربالگری زنان باردار باید هوشمندانه باشد و تنها در زنانی که سابقه بیماری یا ازدواج فامیلی دارند این مسئله بیشتر مدنظر قرار گیرد.
وقتی توجیه دکتر کرمپور را در خصوص انجام بیرویه سونوگرافی توسط متخصصان زنان خواندم لحظهای جا خوردم. (به طور مثال آب خوردن نیز زمانی که فرد تشنه باشد مشکلی ندارد ولی مصرف بیش از حد آن نیز مشکلآفرین خواهد شد) ولی بعد به ایشان حق دادم چرا که وقتی سیاستگزاران کلان افرادی هستند که هیچ مایهی علمیای ندارند، باید توسط چنین مثالهایی تفهیم گردند. همانطور که همه میدانیم ذکر مصادیق و یا بکار بردن مثال یکی از روشهای توضیح و تبیین یک موضوع است که در دو حالت بکار میرود یا انچه که در موردش صحبت میکنیم بسیار پیچیده است… بیشتر
مقالات جدید نشان دادند که انجام بیش از حد سونوگرافی به ویژه استفاده از مود کالر و پاور آن که توسط متخصصین زنان به کرات در سه ماه اول استفاده می شود می تواند همراه با عوارض باشد….و متاسفانه وزرات بدون درنظر گرفتن شرایط رشته،صرفا جهت تامین منافع افراد خاص به اقدامات اینچنینی دست می زند.