دیده بان سلامت نظام سلامت

سیر تأیید و تکذیب اشتباه کادر پزشکى در بیمارستان امام خمینى (ره)

سه شنبه ٩۵/١٢/٣ : خبرى تحت عنوان “تزریق اشتباه نوزاد ۶ روزه را کباب کرد” بر روى خروجى خبرگزارى فارس قرار گرفت. ماجرا از این قرار بود که این خبرگزارى مدعى شده بود پای کودک ۶ روزه در مجتمع بیمارستانى امام خمینى (ره)، به دلیل خطای کادر درمانی و تزریق اشتباه سرم دچار سوختگی شده است.

چهارشنبه ٩۵/١٢/۴ : روابط عمومى مجتمع بیمارستانى امام خمینى (ره) جوابیه اى خطاب به خبرگزارى فارس به شرح زیر منتشر کرد:
“دبیر محترم گروه اجتماعی خبرگزاری فارس

با سلام و احترام؛

در پی گزارش گروه اجتماعی حوزه بهداشت و درمان آن خبرگزاری با عنوان «تزریق اشتباه نوزاد ۶ روزه را کباب کرد» موارد زیر جهت تصحیح خبر و مواجهه مناسب با نحوه تنظیم خبر در این حوزه به استحضار می‌رسد:

یکم. موضوع خبر مذکور مربوط به نوزاد ۳۵ هفته‌ای است که در تاریخ ششم بهمن به روش سزارین پا به دنیا گذاشته است. مادر بیمار مبتلا به فشار خون زایمانی بود و نوزاد نیز پس از تولد به علت مشکلات زمینه ای دچار وخامت حال شد. به رغم بدحالی نوزاد و مشکلات قلبی – تنفسی حاد، مراقبت همه جانبه و چند تخصصی گروه درمانی، منجر به سلامت نوزاد بیمار و حال عمومی کاملا خوب شد. الحمدلله اکنون خطرات تهدیدکننده حیات مرتفع شده است.

دوم. در متن خبر آمده است که «علت سوختگی پای نوزاد، افزایش سرم بیمار بوده است» هم چنین القای خبر چنان است که گویی مساله‌ای حاد و جبران‌ناپذیر برای همراهان بیمار عادی جلوه داده شده است. اصل ماجرا اما این است که در نوزادان بدحال به علت خونرسانی ضعیف پوستی و تکامل نیافتن رگ‌ها، احتمال خروج مایعات تزریقی و پاره شدن مویرگ‌ها وجود دارد. همچنین پوست نوزادان به خصوص نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می‌آیند قوام و استحکام پایین دارد و مستعد آسیب است. این مساله در مورد نوزاد ما نیز اتفاق افتاد و خروج سرم قندی از رگ او منجر به آسیبی کاملا سطحی در پوست پای نوزاد – بدون آسیب به عضلات، عصب و تاندون شد.

سوم: رسم تهیه گزارش از موضوعات حوزه سلامت به خصوص آنجا که به قضاوت در صحت و سقم درمان می‌پردازد، آن است که مقدمات علمی دانسته و لحاظ شود. در غیر این صورت انگاره‌ی خطا به جای خطا، قالب ذهن مخاطبان می‌شود و خبر هم چون تیری که به شست باز نمی‌آید قلب اعتماد مردم به حوزه سلامت را هدف می‌گیرد. هدف‌گیری اعتماد مردم به حوزه سلامت، بر سر شاخ نشستن و بن بریدن است. بی‌تردید مراد آن نیست که خطای پزشکی را باید لاپوشانی کرد بلکه منظور آن است که در کوره رسانه، خطاهای رخ نداده را بهانه جلب توجه مردمان نکنیم.

چهارم. ذیل خبر، عکس‌هایی منتشر شده است که اوضاع بخش بیمارستان را نابسامان و مشوش نشان می‌دهد. در این خصوص باید متذکر شد که شرح عکس‌ها با عکس‌ها مطابقت ندارد. مثلا محل استراحت کارگران نوسازی بخش به جای اتاق همراهان منعکس شده و عکس قسمتی از بخش که در حال به‌روزرسانی و نوسازی است و به همین دلیل بیماری در آنجا وجود ندارد، چنان منعکس شده است که گویی بیماران در میان نخاله‌های نوسازی، بستری شده‌اند. به شهادت همه‌ی کسانی که حوزه سلامت را می‌شناسند، بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان ولیعصر یکی از مجهزترین و روزآمدترین بخش‌های مراقبت‌های ویژه در کشور و منطقه است و تعطیلی آن حتی در هنگام نوسازی ممکن و مطلوب نیست.

پنجم. مهمتر از همه این‌ها، مخدوش کردن تصور مادران و پدرانی است که به حق فکر می‌کنند با هزینه‌ای اندک می‌توانند از به‌روزترین امکانات پزشکی در این بخش استفاده کنند. بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان ولیعصر، روزنه امید مادران بسیاری بوده است. مادرانی که هر روزه سلامت نوزادشان را بدون دغدغه مالی در راهروهای این بیمارستان به دعا نشسته‌اند.

ششم. این جوابیه، گلایه‌ای از پدر بیمار نیست. رسالت این بیمارستان و به‌طورعام حوزه سلامت این است که نگرانی‌های بیماران و همراهانشان را پاس بدارد و آن را فرصتی برای ارتقای مهارت‌های ارتباطی خود بداند. مراجعین حتی اگر در درک موضوعات غامض پزشکی به اشتباه بیافتند، بر حق‌اند. اما گلایه از آن است که انصاف و دقت در آیینه اطلاع رسانی و خبر نمایانده نشود و کباب نوزاد، به قیمت داغ کردن تنور رسانه به خورد مخاطب داده شود.

ابنای روزگار به اخلاق زنده‌اند

قومی که گشت فاقد اخلاق مردنی است.

در پایان وظیفه اخلاقی و حرفه‌ای خود می‌دانیم که فارغ از بازی این خبر در میدان رسانه، مادر این نوزاد و سایر مادران و همراهان این بخش را مطمئن کنیم که دقت و مسئولیت‌پذیری حداکثری در قبال سلامت نوزادان عزیزمان، مهمترین دغدغه ماست. نگران نشوید!”

پنجشنبه ٩۵/١٢/۵ : به گزارش خبرگزارى فارس، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکى در حاشیه نهمین جشنواره چشم پزشکی و علوم بینایی شمس در خصوص وضعیت نوزاد بستری و دچار سوختگی در بیمارستان امام خمینی(ره) تهران، گفت: این نوزاد سه بار نفس و قلب خود را از دست داده و احیا شده بوده اما در فرایند درمان بخشی از سرم قندی که به این نوزاد تزریق می شد به علت نشت زیر جلدی  باعث آسیب به پوست و بافت‌های اطراف محل تزریق شد.از تمام همکارانی که برای احیای این نوزاد زحمت کشیدند، تشکر می کنم زیرا در سه نوبت این نوزاد را از مرگ نجات دادند اما کوتاهی انجام شده، قابل چشم پوشی نیست و هر نوع کوتاهی حتی کوچک، می تواند عوارض جدی را به دنبال داشته باشد و نظم، انضباط، دقت و انصاف بخشی از وظیفه ما است.
وزیر بهداشت، گفت: در کار اداری همیشه کاستی وجود دارد و نظارت هم باید جدی باشد و برخوردها با قصور و تقصیر باید بازدارنده باشد و از وقوع قصورهای بعدی پیشگیری کند و هیاتی از وزارت بهداشت مسئول رسیدگی به موضوع  این کودک شده است.

به گزارش صداى پزشکان به نقل از خبرگزارى فارس ساعاتى پیش عباس زارع نژاد، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان این خبرگزارى، در ارتباط با خطای تیم درمانی در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) که سبب سوختگی پای نوزاد شده بود، اظهارداشت: خطای صورت گرفته در این زمینه تأئید شده و تاکنون ۳ فرد خاطی از سمت خود عزل شدند.
وی افزود: تیم وزارت بهداشت این موضوع را بررسی کرد و متأسفانه گزارش کذب اعلام شده بود.

درباره نویسنده

میز خبر صدای پزشکان

Subscribe
مرا مطلع کن از
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
Powered by Themes24x7