پرونده ها پرونده ورود به رزیدنتی

شش راهکار برای هفت خوان دستیاری

 

  • مثبت شروع کنید و مثبت ادامه دهید

قبولی شما در آزمون دستیاری، بدان معناست که از درجه قابل توجهی از شایستگی برخوردار بوده‌اید. بنابراین باید به خود ببالید حتی اگر در رشته/محل مورد علاقه­‌تان قبول نشده باشید. طبق جدیدترین پژوهش­‌ها، حرفه مورد علاقه فرد لزوماً نباید از پیش تعیین­‌شده و مشخص باشد، بلکه توسط فرد ایجاد شده و رشد داده می‌­شود. همین که این رشته برای شما آنقدر دافعه نداشته که جزو انتخاب­‌هایتان بوده برای موفقیت­‌تان کافی خواهد بود.

تماس­تان را با دستیارانی که بدبینی فضای ذهنی-رفتاری غالب آنهاست و مدام مشغول نق­ زدن هستند، به حداقل برسانید. از اول هم قرار نبوده با یک سیستم کامل و حتی به اندازه کافی استاندارد روبرو باشید. پذیرش همین نکته به ظاهر ساده توقعات شما را از سیستم پایین می‌­آورد، از تمرکز بی­‌نتیجه شما بر مشکلاتی که اکثرشان در این دوران محدود قابل حل نیستند، می‌­کاهد و ذهن شما را برای استفاده حداکثر از فرصت­‌هایی که در بدترین شرایط نیز وجود دارند، آماده می‌­کند. بنابراین سعی کنید همان روزهای اول رزیدنت های موفق، شاد و سرزنده در سال­‌های مختلف را بشناسید، با آنها دوست شوید و مدام از آنها کمک و مشورت بخواهید.

  • روابط اجتماعی­‌تان را تقویت کنید

در وهله اول سعی کنید مشاورانی (mentor) حمایتگر از بین اساتید بیابید، با آنها ارتباط موثر و صمیمی‌ شکل دهید، همه جنبه­‌های زندگی اعم از درسی، مالی، عاطفی و … را با آنها در میان بگذارید و از تجربیات­شان بیاموزید. چنین اساتیدی را در همه دانشگاه‌­ها می‌‌توان یافت. (اگر نیافتید هیچ اشکالی ندارد با اساتید دانشگاه­‌های دیگر ارتباط برقرار کنید)

رابطه همدلانه، مسئولانه و با حوصله با بیماران، که اغلب با قدردانی از سوی آنان همراه‌است، بسیار رضایت­‌بخش و rewarding بوده و از فرسودگی(burnout) پیشگیری می‌­کند. در نقطه مقابل سرهم­‌بندی و عدم پیگیری کارهای بیماران به آموزش، روحیه و وجهه شما ضربات جبران­‌ناپذیری وارد می‌­کند.

روابط قبلی خود در خارج از محیط دستیاری را هرگز فراموش نکنید و آنها را ادامه داده و حتی تقویت کنید، با دوستان خود مرتب بیرون بروید، به خصوص از خانواده­ تان بخواهید شما را در این چندسال بطور ویژه حمایت کنند.

گوشه­‌گیری در محیط بیمارستان برای شما سم است، بتدریج انرژی جسمی‌ و روانی­‌تان را به تحلیل برده و شما را دچار فرسودگی می‌­کند. ارتباطات صمیمی‌ و دوستانه با دستیاران هم دوره، سال­ بالا و سال ­پایین خود شکل دهید و چالش های پیش­ آمده در روابط را که نادر نیستند، فعالانه شناسایی و حل و فصل کنید. عادت کنید که خودتان و همکاران­تان را ببخشید(forgiveness) چرا که محیط کار پرتنش با بار کاری بالا در انتظار شماست و باید حتی­‌الامکان از یکدیگر حمایت کنید.

بازخوردهای همکاران، اساتید و حتی پرستاران را حتی اگر در وهله اول غیرمنصفانه و غلط بنظر می‌­رسند پذیرا باشید و روی آنها فکر کنید. سعی کنید جوی را ایجاد کنید که بازخورد نه برای تحقیر، تنبیه و سرزنش افراد، بلکه معطوف به رشد، یادگیری، اصلاح تیم درمان و حفظ حقوق بیماران باشد.

  • برای تبحر خودتان وقت و انرژی صرف کنید

فعالانه برای یادگیری خود وقت بگذارید و منتظر نباشید کسی لقمه را جویده در دهانتان بگذارد، برای پاسخ به سوالات خود و حل مسائل بالینی ارزش قائل باشید و در به نتیجه ­رسیدن آنها سماجت و پشتکار(perseverance) به خرج دهید. همه موفقیت در برداشتن یک گام بیشتر، هنگامی‌ است که دیگر توانی در خود برای گام ­برداشتن احساس نمی‌­کنید.

از سوال­ پرسیدن از افراد ارشد خود خجالت نکشید و به یاد داشته باشید که معمولا اساتید و دستیاران سال­ بالا در بستر یک ارتباط مناسب، از اینکه مورد سوال و مشورت قرار بگیرند، استقبال خواهند کرد. اگر در مواردی با سردی از سوی آنها روبرو شدید، ناامید نشوید و باز به طرق دیگر ادامه دهید. دستیاری فرصتی برای یادگیری است که دیگر تکرار نخواهد شد.

  • برای مطالعه برنامه منسجم داشته باشید

روحیه پرسش‌گری و انگیزش درونی برای تشخیص و درمان بیماران، بتدریج دانش و مهارت لازم را در شما ایجاد خواهد نمود. علاوه برآن تجربه­ ای لذت­ بخش است، حس اتونومی‌ شما را تقویت کرده و به خوب­ شدن حال شما کمک می‌­کند. علاوه بر آن عالی است اگر برنامه­ ای برای مطالعه منظم نیز داشته باشید. چرا که برای طبابت علاوه بر دانش برآمده از مطالعه بر پایه کیس­ های بالینی به دانش از پیش موجود نیز نیاز دارید. این دانش باعث افزایش اعتمادبنفس شما می‌­گردد و شما را برای امتحانات درون بخشی و ارتقا و بورد نیز آماده نگه می‌­دارد و باعث می‌ شود یکی از عوامل اصلی استرس و ذهن­ مشغولی شما یعنی امتحانات رنگ ببازد.

  • خودتان را حسابی تحویل بگیرید

وقت مشخصی را به تفریح، ورزش، معنویات و هر کاری که تا به امروز در زندگی­تان به افزایش شادی و سرزندگی شما کمک نموده، اختصاص دهید. توالی کشیک­ ها و روتیشن­ ها را تا حدی که درکنترل شماست بنحوی برنامه ­ریزی کنید که فرصت کافی برای ریکاوری خصوصاً جهت جبران کم­ خوابی داشته باشید.

به سلامت جسمی‌ و روانی خود اهمیت بدهید. طبق پژوهش‌­ها علائم افسردگی در دوران دستیاری شایعند، در صورت تجربه آنها برای گرفتن کمک تخصصی لحظه­ ای درنگ نکنید.

  • سال یک همان خوان هفتم است

سال اول دستیاری پرچالش‌­ترین و پر استرس­‌ترین سال دستیاری است. شما یا جزو کسانی هستید که در رشته/محل مورد علاقه‌­تان قبول شده­ اید که در معرض این خطر هستید که شکاف بین توقعات و ایده آل ­ها از یک سو و واقعیت­‌ها از سوی دیگر توی ذوق­تان بزند. یا اینکه در رشته/محل مورد علاقه‌تان قبول نشده ­اید که خطر کناره ­گیری و بی ­تفاوتی (disengagement) شما را تهدید می‌­کند. که اگر به آن تن بدهید، دستیاری برایتان به شکل یک تکلیف و اجبار مشقت­‌بار روزمره در خواهد آمد. سعی کنید هرچه بیشتر به کار و درس دل بدهید و خود را درگیر کنید، منتظر ایجاد علاقه و انگیزه از بیرون نباشید که نخواهد آمد!

نهایتاً هر دو این حالات ممکن‌است شما را به فکر انصراف بیندازد. توصیه کلی این است که شتاب نکنید، با همکاران و اساتید مشورت کنید و سعی کنید رشته/محلی که هستید را خوب بشناسید، تجربه کنید و بعد تصمیم بگیرید. چرا که خیلی از اوقات استرس سال یک که مربوط به رشته/محل خاصی نیست علت اصلی تمایل به انصراف است و طبیعی است که با تغییر رشته/محل حل نخواهد شد. بخش مهمی‌ از این استرس مربوط به عدم تسلط است که به تدریج و به خصوص در نیمه دوم سال یک، کمتر و کمتر شده و همزمان اعتمادبنفس بیشتری پیدا خواهید کرد.

با آرزوی موفقیت برای همه دستیاران

منابع:

McKinley, T. F., Boland, K. A., & Mahan, J. D. (2017). Burnout and interventions in pediatric residency: A literature review. Burnout Research۶, ۹-۱۷

Raj, K. S. (2016). Well-being in residency: a systematic review. Journal of graduate medical education۸(۵), ۶۷۴-۶۸۴٫

Dweck, C. S., Walton, G. M., & Cohen, G. L. (2014). Academic Tenacity: Mindsets and Skills that Promote Long-Term Learning. Bill & Melinda Gates Foundation.

 Residency survival guide-2013:

https://sogc.org/wp-content/uploads/2012/09/Residency-Survival-Guide-2013-Edition.pdf

 

درباره نویسنده

ملک فرهاد ملک

دانش آموخته پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
نویسنده مهمان صدای پزشکان

Powered by Themes24x7